SCE Trader: Morning Call - maandag 22 april: verdeeld met lans verkopen chips en AI
Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €3 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 14 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.
De verwachting is dat Europa vandaag verdeeld gaat starten. In Amerika was op vrijdag de Dow Jones hoger, maar de Nasdaq zwak. En in Azië is momenteel een verdeeld beeld zichtbaar op de beurzen, waarbij de meesten in de plus staan.
Op basis van fair value gemeten aan de futures zou de Amerikaanse beurs vanmiddag iets hoger starten, maar dat is uiteraard een momentopname.
Nadat vorige week de markten een enerverende periode hebben doorgemaakt, is de verwachting dat ook deze week markten wederom van dag tot dag zoeken naar de richting in een week gevuld met bedrijfsresultaten. Vier Magnificent 7 bedrijven rapporteren hun winst: Microsoft, Alphabet, Meta en Tesla.
Op dit moment wordt er gesproken over een mogelijke unwind van investeringen in AI. Met andere woorden: beleggers overwegen mogelijk om hun investeringen in AI-gerelateerde aandelen te verkopen. Hoewel AI nog in de beginfase van ontwikkeling is, bestaat de kans dat er eerst een periode van verkoop plaatsvindt, wat tijdelijk kan leiden tot een daling van de waarde van deze aandelen. Dit kan ook te wijten zijn aan het feit dat veel aandelen mogelijk onterecht zijn gestegen louter vanwege de hype rondom AI.
De handel zal zich weer richten op economische data uit Amerika om de richting van de rente te kunnen bepalen, waarbij onder meer het BBP-cijfer over het eerste kwartaal bekend wordt gemaakt en de maart PCE-data, welke weer duiding kunnen gaan geven.
Op de Europese aandelenmarkten is de kans aanwezig dat de technologiewaarden onder druk kunnen liggen na een betere start of zelfs dag. Deze week komen er weer verschillende nieuwe cijfers uit en vorige week hebben we gezien dat bedrijfsresultaten, vooral technologie, over het algemeen worden gebruikt als excuus om winst te nemen.
Op Wall Street maakte vrijdag de Nasdaq een forse daling mee. Het aandeel Nvidia sloot 10% lager en ook andere technologiewaarden lagen onder druk. De chipwaarden deden het zwak. De markt dacht in de sessie een aantal malen een herstel te tonen, maar dat lukte niet, waardoor de Dow Jones dan wel wat hoger sloot door vraag naar een aantal individuele aandelen, maar vooral de Nasdaq was zwak.
In Azië is geen duidelijk beeld zichtbaar op de indices, de meeste liggen echter wel hoger. De Hang Seng is vooral sterk. De aandelenbeurzen op het vasteland van China liggen fractioneel lager.
Bij obligaties is het effectief rendement weer gestegen. Obligaties zijn dus iets gedaald. Het effectief rendement op het tienjarige Amerikaanse papier staat nu op 4,67%. In Japan is het effectief rendement 0,88% en voor het Duitse tienjarige papier is het effectief rendement gestegen naar 2,5%.
Havik-achtige uitspraken van Fed-members blijven leiden tot opwaartse rentedruk. Zolang de rente opwaarts beweegt, mag dit worden gezien als een tegenwind voor aandelen.
De centrale bank van China (PBoC) heeft op maandag de één- en vijfjaarlijkse Loan Prime Rates (LPR) als verwacht ongewijzigd gelaten op respectievelijk 3,45% en 3,95%. De éénjaarlijkse LPR wordt beschouwd als de referentie voor de meeste leningen aan huishoudens en bedrijven, terwijl de vijfjaarlijkse LPR de maatstaf is voor de meeste hypotheken voor onroerend goed.
Valuta is de week begonnen zonder duidelijke richting met de dollar iets zwakker, terwijl bij commodities de olieprijs weer lager ligt. Dit komt niet alleen doordat de markt steeds meer begint te geloven dat de spanningen in het Midden-Oosten verminderen, maar komt ook doordat sinds vorige week wordt gesuggereerd dat de Amerikaanse economie mogelijkerwijs toch een harde landing gaat meemaken wat de vraag van olie kan verminderen.
De goudprijs en zilverprijs liggen momenteel lager na een rally vorige week. Er wordt verondersteld dat hiermee vandaag dus geen vraag is vanuit Azië wat de laatste tijd wel zichtbaar was.
Bij crypto was dit weekend de Bitcoin halving, er gebeurde daarbij helemaal niets. Momenteel ligt de cryptomarkt iets hoger, zonder dat er sprake is van een echte richting. De kans dat crypto nog steeds verder corrigeert wordt niet uitgesloten.
Resumerend, de signalen wijzen momenteel op een verdeelde en afwachtende start. De rentemarkten blijven de belangrijkste factor voor de koersvorming, zo wordt verondersteld, waarbij de rente nog steeds oploopt, wat eventuele stijgingen kan tegenhouden. Oftewel, het is mogelijk dat we zien dat als de markt stijgt hier verkopers op afkomen. De spanningen in het Midden-Oosten zijn verminderd, maar we willen daar wel aan toevoegen dat de spanningen in Oekraïne weer zijn toegenomen.
Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.
Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.