Navigation

SCE Trader: Morning Call - woensdag 22 mei: fractioneel hogere start voorzien


Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €10 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 30 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De verwachting is dat Europa vandaag fractioneel beter gaat starten. Amerika eindigde net aan de groene kant en in Azië is een verdeeld beeld zichtbaar.

Op basis van de Amerikaanse futuresmarkten, wat uiteraard een momentopname is, zou Amerika vanmiddag verdeeld tot iets hoger beginnen.

Aalberts heeft in de eerste vier maanden van 2024 een organische omzetdaling van 2,6% gerealiseerd. Ondanks deze daling wist het bedrijf de toegevoegde waardemarge op een goed niveau te houden. We komen voorbeurs op Aalberts.

De markten gaan nu op weg naar de cijfers van NVIDIA. Die worden nabeurs vandaag gepresenteerd. De markten gaan daar waarschijnlijk op reageren. En zoals een analist zei, voor de komende handelsdag en ook voor morgen is NVIDIA zelfs belangrijker dan de chairman van de Fed, Powell, en de Federal Reserve zelf.

Dit geeft aan hoe de markt qua sentiment zich richt op NVIDIA waarbij de resultaten van NVIDIA op menig bedrijf natuurlijk geen enkele correlatie hebben. Maar het sentiment speelt een belangrijke rol.

Gisteren kwam de Financial Times nog met het bericht dat Amazon bepaalde chipaankopen bij NVIDIA zou uitstellen. Dit omdat er een nieuwe chip aankomt, de Blackwell, en Amazon zou hebben besloten om deze meteen aan te schaffen en dan tussentijdse bestellingen te stoppen. Amazon heeft gisteren dit weer ontkend. Waar de waarheid precies ligt, dat weten we niet, want we weten ook dat Financial Times een kwaliteitsoutlet is en vaak grondig onderzoek doet voordat ze met iets naar buiten komen.

De Amerikaanse beurzen eindigden dus verdeeld. Op Wall Street zagen we dat de markten er wel weer een record voor de S&P 500 index wisten uit te persen. Maar dat gebeurde wel in een sessie zonder echte richting. Nabeurs kwam Micron Technology met cijfers, die heeft haar CAPEX verhoogd. De koers moest echter een klein tikje terug.

Op de Aziatische beurzen kunnen we stellen dat er totaal geen richting is. De toverdrank die een aantal dagen geleden zichtbaar was dat de Chinezen extra gaan investeren om steun te bieden aan de ondergoedsector en de woningsector, die is heel even uitgewerkt. Toch denken we dat die weer gaat terugkomen omdat China vastberaden is om haar economie te herstellen en vooral de binnenlandse vraag.

Bij obligaties is het effectief rendement iets gedaald. Het tienjarige papier in de VS ligt nu op 4,42%. Het Japanse papier ligt op 0,99% en het Duitse papier staat op 2,51%. De rente heeft de laatste tijd een zijwaarts patroon laten zien en de markten lijken hier grotendeels aan gewend te zijn. Lagarde heeft weer hints gegeven dat de rente volgende maand verlaagd kan worden.

Bij valuta staat de dollar momenteel verdeeld, dus weinig beweging zichtbaar. Bij commodities moet olie toch weer een stukje terug en we zien bij de goud- en zilvermarkten dat er milde winstnemingen zijn. De nadruk ligt op mild, want de toon en de trend lijken daar naar boven te blijven. Ook basismetalen en industriële metalen doen het even rustig aan en zijn gedaald, maar er wordt verondersteld dat ook hier de vraag blijft toenemen door letterlijk fysieke vraag voor de toekomst.

Bij crypto hebben we na een sterke rally op de hoop van alsnog een snelle goedkeuring van de Ethereum spot ETF's gezien dat de markten daarna in Azië vlak zijn gaan liggen tot iets lager. Bitcoin ligt net onder de 70.000 dollar en Ethereum staat rond de 3750 dollar. Het enthousiasme lijkt ook wat minder te worden omdat er een aantal partijen hebben gezegd dat zij niet van plan zijn om een spot Ethereum ETF uit te geven omdat staking daarin niet wordt meegenomen. Wij denken ook dat deze euforische reactie mogelijkerwijs zelfs overdreven kan zijn zoals we ook eerder hebben uitgelegd.

Resumerend, de markten gaan waarschijnlijk een rustige start meemaken, terwijl de markt dan vooruitkijkt naar de cijfers van NVIDIA. De rentemarkten zijn wat gekalmeerd ondanks blijvende hawkish uitspraken van Federal Reserve leden. NVIDIA gaat nu de handel bepalen en wat dat betreft is er weinig te zeggen hoe de komende 24 uur zal gaan verlopen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.