Navigation

SCE Trader: Morning Call - maandag 22 juli: afwachtend gezien bij de opening

SCE Trader: Morning Call - maandag 22 juli: afwachtend gezien bij de opening

De verwachting voor vandaag is dat de Europese beurzen een verdeelde start gaan meemaken met de huidige bekende informatie. Terwijl er vrijdag in Amerika aanzienlijke dalingen waren, zien we momenteel in Azië dat de meeste beurzen zich defensief opstellen.

Op basis van de fair value voor de Amerikaanse futuresmarkten, een momentopname, zou er een verdeelde start zijn voor Amerika deze middag.

Nadat Joseph Biden heeft aangekondigd niet voor een tweede ambtstermijn te gaan wordt dit door de markten relatief rustig opgevangen.

De Europese beurzen hebben vandaag te maken met een beperkt aantal economische gegevens en bedrijfsresultaten met SAP dat op de agenda staat. Later deze week wordt het echter steeds drukker met bedrijfsresultaten die de toon zetten.

De handel gaat zich verder richten op de vraag of de technologiesector een nog grote dreun zal krijgen en nog verder zal dalen. Hoewel er een kans is op meer koersdruk, lijkt het er op dit moment niet op dat dit het begin is van een nieuwe bear market. Wel is het mogelijk, gezien de sterke stijging van de technologieaandelen, dat als de correctie doorgaat, deze fors kan zijn. Maar nogmaals, voor vandaag wordt een verdeelde start verwacht.

Op Wall Street was het vrijdag kommer en kwel. Elke poging om te herstellen op de markten werd gevolgd door een nieuwe verkoopgolf. Aandelen zoals Nvidia eindigden weer meer dan 2% lager. Ook de rest van de markt stond onder druk, vooral de technologiesector, mede door de storing die CrowdStrike meldde, wat verschillende Microsoft-systemen en computers had getroffen.

De ontwikkelingen bij CrowdStrike, volgens het bedrijf zelf veroorzaakt door een fout in een update, kunnen nog altijd gevolgen hebben, vooral nu systemen opnieuw worden opgestart en de kans bestaat dat sommige systemen besmet zijn met kwaadaardige software.

In Azië zien we momenteel dat de handel zich voorzichtig en defensief opstelt. De meeste indices liggen lager, terwijl de Hang Seng-index iets hoger staat, maar het is de vraag of deze winsten worden vastgehouden. Korea en Japan zijn zwak en China heeft de rentetarieven opnieuw verlaagd, maar dit lijkt op dit moment weinig steun te bieden.

Bij obligaties is zichtbaar dat het tienjarige Amerikaanse effectieve rendement momenteel 4,23% is. Het Duitse papier laat een effectief rendement zien van 2,46% en het Japanse papier staat op 1,05%. Terwijl de Italiaanse en Franse rentes iets zijn opgelopen, zijn de rentemarkten op dit moment overwegend verdeeld.

Bij valuta heeft de dollar heeft nauwelijks gereageerd op het nieuws dat Biden zich niet opnieuw kandidaat stelt voor het presidentschap en beweegt zijwaarts.

Bij commodities zien we opnieuw dat China's gerelateerde commodities, zoals zware metalen en andere industriële commodities, onder druk liggen. Goud staat momenteel iets hoger na eerdere winstnemingen. De olieprijs is iets gestegen, wat relatief rustig is gezien de toegenomen spanningen tussen de Jemenitische Houthi's (lees Iran als proxy) en Israël, die dit weekend een aanval uitvoerde op bepaalde Houthi-stellingen en een oliedepot.

De crypto-markten reageren nauwelijks op het nieuws dat we de start krijgen van Ethereum spot ETF's in de VS. Hoewel er op korte termijn mogelijk enige optimisme is, denken we dat dit qua trend weinig zal veranderen. Ethereum staat iets lager en Bitcoin is ook wat gedaald in Azië na een sterke performance daarvoor en staat nu rond de 68.000 dollar.

Het uit de race stappen van Joseph Biden leidt ertoe dat cryptobeleggers nu eerst afwachten wie de nieuwe kandidaat wordt, waarbij Trump nog steeds als favoriet wordt gezien. Maar je ziet dat de markten toch even twijfelen. Crypto heeft overigens de afgelopen dagen na een correctie een groot herstel laten zien en Bitcoin noteert nu weer in de weerstandszone.

Resumerend, het ziet ernaar uit dat we vandaag verdeeld starten en daarmee de koersdalingen van vrijdag in Amerika relativeren. Of dit in de loop van de dag zo blijft, is niet duidelijk.

De markt heeft op dit moment veel aan zijn hoofd, zoals de mogelijke nasleep van de CrowdStrike-ontwikkelingen waardoor Microsoft gedeeltelijk plat lag, het uit de race stappen van Joseph Biden, de voorbereiding op een reeks bedrijfsresultaten deze week en verschillende economische data die uitkomen.

Voor vandaag beginnen we in ieder geval verdeeld en moeten dan eens kijken welke kant de markt op wil gaan.

Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €10 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 30 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.