Navigation

SCE Trader: Morning Call - fractioneel lager - dan weer kijken - Alfen en meer

SCE Trader: Morning Call - fractioneel lager - dan weer kijken - Alfen en meer

We hebben een nieuw onderdeel toegevoegd aan onze feed op onze website: 'Buy the Dip en Sell the Rip'.

De signalen wijzen op een verdeelde tot mogelijk fractioneel lagere opening van de Europese beurzen. In Amerika zagen we dat de meeste indices weer in de plus sloten, terwijl er in Azië momenteel een gemengd beeld heerst.

Op basis van de fair value van de Amerikaanse futuresmarkten, wat uiteraard slechts een momentopname is, zou New York vanmiddag wat lager kunnen openen.

De Europese beurzen lijken dus te worden geconfronteerd met een verdeeld beeld, waarbij de banencijfers in Amerika zoals verwacht sterk naar beneden zijn bijgesteld met 818.000 banen. Volgens analisten duiden deze cijfers erop dat de kans bestaat dat de Federal Reserve de rente inderdaad met een kwart procent, en misschien zelfs met 50 basispunten, in september gaat verlagen. Vandaag begint ook het Jackson Hole-symposium.

De Europese beurzen gaan waarschijnlijk de Amerikaanse bewegingen blijven volgen, waardoor we ervan uitgaan dat er bij de start misschien enige actie zal zijn, maar dat daarna de handel stilvalt om in de middag weer te reageren op de ontwikkelingen in Amerika, tenzij er onvoorziene omstandigheden optreden.

Op individueel niveau rapporteerde Alfen gisteren de cijfers. De cijfers van Alfen vinden wij nog steeds onderliggend zwak. Het bedrijf heeft weliswaar ademruimte gekregen van de banken met betrekking tot de bankconvenanten, maar de onderliggende problemen zijn daarmee nog niet opgelost. Wel is de kans groot op een zogenaamde "suckers rally" aanwezig. Later op de website meer over Alfen.

ArcelorMittal ontwikkelt verder twee zonne-energieprojecten in Brazilië, we blijven momenteel neutraal ten opzichte van het aandeel ArcelorMittal. De cijfers van Aegon zijn met de hakken over de sloot en niet echt een feest.

Op Wall Street eindigde de handel weer iets hoger. NVIDIA wist een procent te winnen, en nabeurs leverde Snowflake 8% in na het rapporteren van de cijfers. Hoewel de outlook is verhoogd, blijft het momentum van het bedrijf volgens de markt nog steeds te laag.

Robert F. Kennedy heeft laten doorschemeren dat hij uit de race stapt om Trump te steunen. Hij zal de natie aanstaande vrijdag toespreken in Phoenix AZ, waar Trump diezelfde dag ook een rally houdt. Tim Walz heeft vannacht zijn speech gehouden op het Democratische congres, die door politieke commentatoren als sterk werd omschreven.

In Azië zien we momenteel geen duidelijk beeld. De verschillen op indices zijn klein en de markt beweegt min of meer zijwaarts. Morgan Stanley heeft de weging van China verlaagd, vanwege een lager dan verwachte economische groei.

Bij obligaties staat het tienjarige Amerikaanse staatspapier momenteel op 3,8%, het Japanse op 0,88% en het Duitse op 2,2%. Het Italiaanse en Franse papier ligt ook iets lager qua effectief rendement. De herziene banencijfers in Amerika ondersteunen de dalende Amerikaanse rente.

Wat valuta betreft, is de dollar fractioneel sterker geworden. De dollar-yen noteert momenteel op 145,1, wat een dalende tendens aangeeft van de yen. Toch lijken de markten zich hier niet al te veel van aan te trekken, aangezien men veronderstelt dat het grootste deel van de carry trade, dus de dollar-yen carry trade, voorbij is.

Bij de commodities hapert goud. De koers moet momenteel wat inleveren, wat gezien wordt als een tijdelijke pauze in de opwaartse trend. De olieprijs daalde gisteren fors. De zwakkere economische ontwikkelingen wegen momenteel zwaarder dan de eventuele spanningen in het Midden-Oosten. Daarnaast zagen we dat cacao weer licht terreinwinst te winnen en dat onder andere sinaasappelsap een winst van maar liefst 4% boekte. De graanprijzen waren verdeeld in de Amerikaanse handel.

De crypto-markten lieten in Amerika een positief beeld zien en wisten te klimmen, maar dit heeft zich niet voortgezet in Azië, waar we momenteel een zijwaarts beeld zien. De koers van Bitcoin ligt momenteel op 60.800 dollar. Wel zien we een klein stukje hoop voor Bitcoin, aangezien op dips wordt gekocht. Nu moet blijken of deze trend zich doorzet.

Samenvattend lijkt het erop dat de Europese beurzen verdeeld tot iets lager openen. Daarna kan de markt alle kanten op bewegen in de aanloop naar de Amerikaanse opening en het Jackson Hole-symposium vanmiddag in Amerika.

De ondertoon in de markt blijft positief, hoewel geopolitieke risico's, zoals de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, nog altijd verstorend kunnen werken. Als we deze buiten beschouwing laten, verwachten we dat de onderliggende trend opwaarts zal blijven.

We blijven echter waakzaam, omdat de huidige winsten worden geboekt bij lage omzetten, wat het risico met zich meebrengt van plotselinge, forse koersdalingen. Maar eerst richten we ons op de opening van de Europese markten. Op onze website meer.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.