Navigation

SCE Trader: Morning Call - vrijdag 23 februari - vriendelijk beeld bij de start


Krijg toegang tot alle artikelen op de website van scetrader.nl. Voor €3 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 14 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De verwachting is dat Europa iets hoger zal starten. De Amerikaanse beurzen noteerden donderdag sterk hoger met een nieuw all time high voor de S&P 500. NVIDIA steeg ruim 16% waardoor de waarde van het bedrijf in één dag zo’n 220 miljard dollar meer waard is geworden. Azië is het beeld verdeeld, waarbij China opnieuw niet kan meekomen.

Op basis van de fair value van Amerikaanse futures, zal Amerika vanmiddag haar winsten consolideren. Dat is uiteraard een momentopname.

De Europese beurzen zullen waarschijnlijk zien dat er een blijvende vraag is naar technologie en met name naar chip gerelateerde waarden en naar AI gerelateerde waarden.

Op de Europese beurzen krijgen we vandaag weer te maken met verschillende bedrijfsresultaten. De eerste cijfers van ondermeer Allianz (gaat ook eigen aandelen inkopen) die goed zijn en van en van Basf lijken geen verstoring te worden. Galapagos is ook met cijfers gekomen. Die zouden we als een mixed bag willen omschrijven.

Op Wall Street draaide alles om NVIDIA, wat de boel op sleeptouw nam en tot een grote rally leidde, in zowel de S&P 500 als in de Nasdaq. Ook het aandeel Super Computer wist weer sterk te rallyen, omdat het als proxy wordt gezien van NVIDIA.

Tevens zagen we dat DoorDash een upgrade kreeg van Morgan Stanley. De koers reageerde niet. Nabeurs kwam Block, Square, met cijfers en wist 5% te winnen en Intuit wist na de cijfers nabeurs 4% te winnen.

In Azië kan geconstateerd worden dat het beeld wat verdeelder is. Daar wordt het enthousiasme niet geheel gedeeld, waarbij we te maken hebben met Zuid-Korea en Australië wel in de plus, toch beperkt, net zoals India.

De Chinese beurs toont zelfs twijfel, waarbij de belangrijkste Chinese indices, inclusief Hongkong, bij het slot van donderdag blijven. De beweging komt doordat in China de onroerend goed gegevens zijn uitgekomen en het blijkt dat de verkoopprijzen van nieuwgebouwde commerciële woningen in zogenaamde first class cities, dus eerste klas steden, die daalden met 0,3% ten opzichte van vorige maand ( januari). Aan het einde van vorige maand registreerde de getroffen vastgoedmarkt van het land de slechtste stand, de grootste daling in nieuwbouwwoningen, in bijna 9 jaar. En dat geeft aan dat er nog veel meer maatregelen moeten worden genomen in China om deze verrotte vastgoedmarkt weer vlot te trekken. 

Op de obligatiemarkten, die we in de gaten moeten blijven houden, want zodra het tovermiddel van Nvidia voorbij is, zal er zeker op worden gelet, kunnen we zien dat de rente in Amerika toch weer iets is opgelopen. Het tien-jaars papier laat nu een effectief rendement zien van 4,33% en de Duitse bund laat een effectief rendement zien van 2,435%.

Er wordt momenteel nauwelijks gereageerd op de rente, waarbij JP Morgan in een note zei dat de verwachting zelfs is dat de Magnificent Seven zich gaan loskoppelen van de renteprikkels, omdat ze in elke omstandigheid goed weten te presenteren. Als dat natuurlijk daadwerkelijk zo is, dan zou de rente inderdaad weinig uitmaken. Overigens, gisteren waren er weer Fed-leden die zich eerder wat meer hawkish dan dovish uitlieten.

Bij commodities bereikten de futures op maïs en soja het laagste niveau in drie jaar, vanwege overvloedige oogstverwachtingen in Zuid-Amerika en bezorgdheid over de vraag. Tarwefutures vertoonden een gemengd beeld vanwege verwachtingen van nieuwe Amerikaanse sancties tegen Rusland, 's werelds grootste tarwe-exporteur.

Bij commodities kunnen we ook zien dat olie zijwaarts beweegt en probeert zijn recente winsten vast te houden en tevens zien we dat de goudprijs fractioneel lager ligt. 

Op de crypto-markten is de handel in Bitcoin grotendeels geconsolideerd de afgelopen 24 uur. De altcoins, die eerder deze week verkoopdruk kenden, liggen er verdeeld voor. Het is nog niet duidelijk of er nog meer verkoopdruk komt, maar de trending blijft waarschijnlijk wel opwaarts.

En het viel op dat bij de mining gerelateerde crypto aandelen juist stijgingen zichtbaar waren. Deze zijn wel wat teruggevallen van hun toppen, maar we zien elke keer opnieuw op dips kopers. MicroStrategy, wat een groot belang heeft in Bitcoin, dat wist er gisteren zelfs 6% bij te winnen.

Resumerend. Al met al ziet het ernaar uit dat Europa in ieder geval de winsten consolideert, of zelfs weet uit te breiden vandaag gezien de sterke rally op Wall Street. Ook wijzen de huidige signalen erop dat Amerika vanmiddag de winsten vast weet te houden, althans als momentopname, waardoor er zelfs wel eens een verdere stijging kan plaatsvinden in techgerelateerde waarden in Europa.

Tegelijkertijd zien we bij crypto een consoliderend patroon. Hoe lang dat aanhoudt is niet duidelijk, maar de trending blijft wel naar boven.

Tot slot zien we de rente nog steeds oplopen, maar dat heeft tot nu toe slechts een beperkt effect op de handel. Dat betekent dat de risk on houding doorgaat.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.