Navigation

SCE Trader: Morning Call - donderdag 23 mei: NVDA en Fed Minutes


Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €10 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 30 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De verwachting is dat Europa vandaag hoger gaat starten op de vleugels van NVIDIA. De Fed Minutes, de notulen van de meest recente Fed-vergadering, worden waarschijnlijk genegeerd. In Azië is het beeld minder positief en hebben we overwegend te maken met lagere standen voor China en betere resultaten voor de Nikkei en de Kospi.

Op basis van fair value zouden de Amerikaanse markten vanmiddag hoger starten. Deze fair value op de Amerikaanse futures is echter een momentopname.

De markten in Europa gaan waarschijnlijk vooral de resultaten van NVIDIA oppakken. De cijfers waren beter dan verwacht en de toelichting mag als positief worden gezien. Daardoor zien we mogelijk vraag naar chipgerelateerde aandelen.

Tegelijkertijd waren de Fed Minutes hawkish. Sterker nog, het woord 'renteverhoging' is zelfs gevallen tijdens de meest recente rentemeeting in Amerika. Dit betekent ook weer dat we na een hogere start maar eens moeten kijken hoe het verloop van de dag zich gaat ontwikkelen.

En, of na een euforische start in Amerika, door NVIDIA er toch wat meer relativering gaat komen.

In Amsterdam gaan we ervan uit dat de marktupdate waarmee Ahold gaat komen, die vandaag een beleggersdag houdt, eventueel ook invloed kan hebben. Dit bericht kan overigens de eerste headlines kruisen, maar uiteraard brengen we Ahold in onze feed.

Groot-Brittannië zal in juli vervroegd naar de stembus gaan, zo maakte premier Rishi Sunak woensdagavond bekend. Dit is een half jaar eerder dan gepland. Het Britse parlement wordt volgende week donderdag ontbonden.

Op Wall Street was men tijdens de sessie in afwachting van NVIDIA. Tijdens de handel kwamen de Fed Minutes uit en die waren veel meer hawkish dan verwacht waarop de handel daalde.

Nabeurs aan de hand van de cijfers van NVIDIA werd de stemming beter waarbij de koers van dit aandeel 6% won. Ook Snowflake kwam met cijfers en die zijn meer positief geworden over de toekomst waardoor ook dit aandeel nabeurs steeg.

In Azië zien we momenteel dat de Nikkei en de Kospi wel hoger liggen, maar de andere beurzen, vooral gerelateerd aan China, staan duidelijk lager.

Gesproken over Taiwan, daar is Taiwan Semiconductor met uitspraken gekomen tijdens haar symposium. Die uitspraken kunnen we als positief ervaren, daar komen we ook later nog op terug.

Bij obligaties zien we momenteel dat het tienjarige Amerikaanse papier een effectief rendement laat zien van 4,43%. Het Japanse papier ligt net onder de 1% en het Duitse papier staat op 2,54%.

Opvallend is dat de rente slechts beperkt is opgelopen ondanks de uitspraken bij de Fed Minutes dat het zelfs mogelijk zou kunnen zijn, mocht de inflatie toenemen, dat de rente nog een keer wordt verhoogd.

Op valutamarkten zien we momenteel dat de dollar zijwaarts beweegt. Bij commodities probeert olie te stabiliseren en goud en zilver staan momenteel lager. Beide edelmetalen hebben nog steeds te maken met winstnemingen na een forse rally.

De prijzen voor basismetalen en industriële metalen consolideren, waarbij de uptrend nog steeds intact lijkt te zijn.

Bij crypto zijn hogere noteringen zichtbaar in Azië met Bitcoin net onder de 70.000 dollar en Ethereum rond de 3700 dollar. Doordat er nu misschien een spot Ethereum ETF wordt goedgekeurd, vooral politiek ingegeven omdat Biden de crypto-zieltjes voor zich wil winnen, zijn er zelfs speculaties dat de volgende spot ETF voor Solana zou zijn. En zoals we al vaker hebben gezegd, wij doen niks met Solana wat vooral bestaat qua activiteit uit memecoins.

Resumerend, het wordt een dag met een hogere start vanwege vooral de cijfers van NVIDIA. Maar we moeten ook blijven letten op de Fed Minutes die toch vrij hawkish waren. Waarschijnlijk zal er bij de start weinig aandacht voor zijn.

Dit kan wel in de loop van de dag terugkeren. En dan moeten we maar in de middag gaan kijken of de winsten worden vastgehouden in Amerika of dat er toch winstnemingen komen wat we niet geheel uitsluiten.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.