Navigation

SCE Trader: Morning Call vrijdag 23 augustus - vlak tot misschien iets hoger - vanmiddag Powell

SCE Trader: Morning Call vrijdag 23 augustus - vlak tot misschien iets hoger - vanmiddag Powell

We hebben een nieuw onderdeel toegevoegd aan onze feed op onze website: 'Buy the Dip en Sell the Rip'.

De signalen wijzen op dit moment op een overwegend verdeelde en mogelijk iets hogere start van de Europese beurzen. Dit volgt op flinke winstnemingen in Amerika, waar de indices duidelijk lager sloten. In Azië zien we momenteel een verdeeld koersbeeld.

Op basis van de fair value van de Amerikaanse futuresmarkten zou New York vanmiddag beter kunnen openen, maar dit is slechts een momentopname.

De markten gaan waarschijnlijk rustig blijven in afwachting van de toespraak van de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, die vanmiddag in Jackson Hole wordt gehouden. De verwachting is dat hij een gematigde toon zal aanslaan, maar of hij zal aangeven dat er een renteverlaging van zelfs 50 basispunten in september komt, moet nog blijken.

Verder zal de markt zich mogelijk ook voor de tweede dag op rij bezighouden met Alfen. Hier hebben we gisteren al aandacht aan besteed en we geven al langer om ver weg te blijven bij Alfen. Daarnaast hebben we gisteren aangegeven dat de rek eruit is bij Aegon, en daarom zijn we daar uitgestapt.

Op Wall Street zagen we gisteren een flinke daling. De indices liepen terug na enkele dagen van stijging. Wat opvallend was, is dat NVIDIA bijna 4% daalde, waarbij het handelsvolume hoger was dan gemiddeld, terwijl het volume tijdens de recente stijging juist lager was dan gemiddeld. De Amerikaanse beurs zal vanmiddag ook weer reageren op de toespraak van Powell, waarbij de toon in Amerika nog steeds relatief vriendelijk genoemd kan worden.

In Azië zien we momenteel dat men zich weinig aantrekt van de dip in Amerika. Het beeld is verdeeld en de Nikkei-index staat zelfs iets hoger.

Bij obligaties zien we dat het tienjarige Amerikaanse staatspapier op 3,85% staat, het Duitse staatspapier op 2,24%, en het Japanse staatspapier op 0,9%. Tegelijkertijd liggen de rendementen op Italiaans en Frans staatspapier iets hoger.

Bij de valuta is de dollar iets zwakker is geworden, terwijl de dollar ten opzichte van de yen op dit moment op 145,6 staat. Gouverneur Ueda van de Bank of Japan heeft aangegeven dat de bank nog steeds van plan is om de rente te verhogen. De angst voor een verdere afbouw van de carry trade is echter grotendeels al in de markt verwerkt.

Wat commodities betreft, zagen we gisteren een sterke daling van goud in Amerika, in lijn met de rest van de markten. Toch lijkt goud opwaarts gericht te zijn en we denken dat een dergelijke dip nieuwe kansen kan bieden. Olie steeg daarentegen (wel gedaald deze week), en bij de soft commodities zien we dat de prijs van sinaasappelsap met 4% is gestegen en ook cacao is weer wat hoger. De zware metalen tonen geen duidelijke richting.

Bij crypto is er een consolidatie zichtbaar, waarbij Bitcoin tijdens de late Aziatische handel en nu vroege Europese handel wordt gekocht. Hierdoor is Bitcoin gestegen tot boven de 61.000 dollar. We letten er vooral op of Bitcoin bij dips gekocht wordt, omdat dit als een klein lichtpuntje kan worden gezien. We blijven echter zeer voorzichtig met altcoins en beschouwen Bitcoin als buitencategorie.

Samenvattend verwachten we dat er in aanloop naar de toespraak van Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, niet veel zal gebeuren. Eigenlijk komt het erop neer dat je het beste de hele dag andere dingen kunt doen en dan vanmiddag opnieuw kunt kijken. Ook op het gebied van bedrijfsresultaten en ander nieuws zien we dat het op dit moment zeer rustig is, maar laten we eerst maar eens kijken naar de opening van de Europese markten. Op onze website meer.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.