Navigation

SCE Trader: Morning Call - vrijdag 24 mei: lager start - dan weer kijken

SCE Trader: Morning Call - vrijdag 24 mei: lager start - dan weer kijken

Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €10 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 30 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €10 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 30 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De signalen wijzen op een lagere start voor Europa. In Amerika vlogen de indices onderuit door hernieuwde rente zorgen. En in Azië zien we dat het beeld al niet veel beter is. We zien rode borden over de linie.

Op basis van de fair value van de Amerikaanse futuresmarkten, uiteraard de momentopname, zou Amerika vanmiddag verdeeld starten.

Nadat we op donderdag te maken hebben gehad met NVIDIA, dat ook sterk steeg in Amerika, was buiten dit facet om de markt eigenlijk al tam te noemen. Tegelijkertijd zagen we in Amerika dat bij de opening direct er verkopers kwamen. En het gevolg hiervan is dat de markt misschien wel op het verkeerde been is gezet en ook Europa, ondanks dat we gisteren ook al voorzichtig waren.

Maar we zien nu dat de rente weer een rol gaat spelen. Overigens niet alleen in Europa, maar globaal nu blijkt dat de groei in Amerika hoger blijft dan verwacht. Dit is te zien aan de economische data.

Nu de inflatiesignalen ongunstiger zijn, rekent de markt er op dat de Federal Reserve misschien pas in december de rente gaat verlagen. Zoals wij al eerder hebben verteld, we gaan er vanuit dat misschien dit jaar één keer de rente wordt verlaagd. Maar ook dat is niet zeker. En de Federal Reserve wil vooral een dataset hebben van meerdere maanden voordat ze iets doen met de rente.

Maar het gaat niet alleen om Amerika. Want ook gisteren in Groot-Brittannië kwamen economische data uit die meer dan verwachte de inflatie signaleren. En kijk naar Europa. De laatste dagen zijn er economische data uitgekomen die eigenlijk beter zijn dan verwacht. Echter, voor continentaal Europa geldt tegelijkertijd ook, en dat is een pluspunt, dat terwijl de economie in ieder geval lijkt te stabiliseren en niet verder te verslechteren, dat de inflatiecomponenten ook meevallen. Wat dat betreft blijft Lagarde, de topvrouw van de ECB, ook hinten op renteverlagingen.

In ieder geval verwachten we vandaag dus een lagere start. Maar daarna moeten we gewoon weer opnieuw kijken. Want de markten zijn wispelturig op dit moment.

Daar komt bij dat maandag Amerika gesloten is vanwege Memorial Day. En vandaag is er al een verkorte kort van Amerikaanse obligatiemarkten.

Op Wall Street was het vanaf half vier, de officiële start van de handel, meteen goed mis. Terwijl de koers van NVIDIA naar boven vloog, na de sterke cijfers, ging de rest van de handel naar beneden. NVIDIA sloot overigens 9% hoger. We hebben gisteren al reeds aandacht aan besteed aan dit bedrijf.

De rest van de handel moest het verduren. In verschillende verkoopgolven zagen we de koersen steeds verder dalen. De Dow Jones had zelfs zijn slechtste dag sinds van 2024. Maar ook andere indices daalden. We moeten stellen dat het nu overigens al 317 dagen geleden is dat de Amerikaanse indices een correctie hebben laten zien van 2%. Dit is vrij uniek. En zo wordt verondersteld dat dit de kans van een wat grotere correctie steeds groter maakt. Ook in correlatie ook met de VIX, dus de zogenaamde fear index, die onlangs op recordlaagtes stond.

De koers van Boeing was één van de boosdoenders, want Boeing vloog onderuit. Ook gisteren hebben we daar heel kort aandacht aan besteed op SCE Trader, waarbij de koers van Boeing onderuit vloog omdat het heel veel geld verbrandt en dat lijkt niet te verbeteren. We komen daar mogelijk vandaag nog even op terug. Boeing sloot 8% lager.

In Azië zien we over de linie verliezen. Voor de Aziatische beurzen geldt niet alleen dat het zich in het rijtje past van de wereldmarkten, maar er wordt ook gezegd dat de spanningen tussen China en Taiwan weer oplopen. Dat betekent dat niet meteen dat er oorlog komt, maar het betekent wel dat de markten hierop op reageren. Dit zou ook één van de redenen zijn voor de dips.

De belangrijkste sectoren, ook richting technologie, liggen lager in Azië, ondanks dat er positieve geluiden blijven komen van Taiwan Semiconductor, die ook weer goed zijn voor ASML. Ook daar komen we later vandaag op terug.

Bij de obligatiemarkten zien we momenteel dat het effectief rendement van het Amerikaanse papier is opgelopen tot 4,47%. Het Japanse papier staat net boven de 1% en het Duitse papier staat op 2,59%.

We moeten stellen dat als het Amerikaanse papier rond het huidige niveau blijft liggen, dat het eigenlijk een knipperlicht is. Aan de ene kant is het negatief, aan de andere kant valt het mee. En, dat is iets wat we de laatste tijd al hebben gezien, hoe vaak de andere financiële markten, dus aandelen en crypto, hogere rente negeren. Ook vandaag is het best mogelijk dat in de loop van de dag plotseling er weer anders wordt gedacht. Want nogmaals, we zitten een beetje in de flipflop.

Kijk je verder, dan zien we dat bij valuta momenteel de dollar iets sterker is geworden. Bij commodities kon olie gisteren de winsten weer niet vasthouden. Bij goud en zilver zien we die in Azië enig herstel. We hebben het idee dat in Azië goud en zilver wordt opgepakt. We rekenen ook op meer winsten in de toekomst, maar op de hele korte termijn durven we het niet te zeggen of goud en zilver eerst nog wat verder wegdippen.

Bij crypto is een spot Ethereum ETF in Amerika weer een dag dichterbij gekomen, nu de SEC een bepaald formulier, om het zo te noemen, heeft goedgekeurd. Er volgen nu nog meerdere stappen, maar dit maakt de kans vrijwel zeker dat er een spot Ethereum ETF komt. De markten reageerden schouderophalend. We denken ook, maar dat hebben we al eerder aangegeven, dat een spot Ethereum ETF niet te vergelijken is met toen er een spot Bitcoin ETF werd geïntroduceerd.

We zien op dit moment dat de koers van Ethereum net boven de 3800 dollar ligt. Dat betekent dat de reactie inderdaad erg matig is. De koers van Bitcoin staat op dit moment net onder de 68.000 dollar.

Resumerend, we gaan lager starten. Daarna wordt het waarschijnlijk weer de bekende afwachtende houding die we de laatste tijd zien in de richting van Amerika. En dan gaat het er eigenlijk om hoe de Amerikanen op de tweede dag reageren op de gestegen rente in de afgelopen 24 uur. Gaan ze opnieuw relativeren. Dan gaan we gewoon weer een herstel. Of gaan ze het toch voorzichtig aandoen.

Sowieso denken we dat het vandaag een beetje een troebelere dag gaat worden. Dus zonder echt duidelijke richting. Dit omdat de Amerikaanse obligatiemarkten dus vroeger sluiten. En aanstaande maandag is Amerika dicht vanwege Memorial Day. Daar komt bij dat de bedrijfsagenda vrij leeg is

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.