Navigation

SCE Trader: Morning Call - maandag 24 juni: iets lager tot voorzichtige start

Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €10 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 30 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De huidige signalen wijzen erop dat Europa voorzichtig gaat starten, waarbij waarschijnlijk kleine verliezen worden geleden. De Amerikaanse beurs was vrijdag grotendeels richtingloos, met enige zwakte in de technologiesector. In Azië zien we overwegend dalingen, hoewel de Nikkei juist wat hoger staat.

Op basis van de fair value zouden de Amerikaanse beurzen vanmiddag, gemeten aan de futuresmarkten, fractioneel lager gaan starten.

De Europese beurzen borduren waarschijnlijk voort op een aantal thema's van vorige week, waaronder de vraag of er meer winstnemingen komen in de technologiesector na de plotselinge zwakte in het aandeel NVIDIA.

Daarnaast zijn er de aankomende verkiezingen in Frankrijk. Het is ook mogelijk dat geopolitiek een grotere rol gaat spelen, vooral gezien de mogelijke verdere escalatie tussen Hezbollah en Israël en de oorlog in Oekraïne kan weer meer op de voorgrond treden.

De Zuid-Koreaanse geheugenchipfabrikanten Samsung en SK Hynix gaan naar verwachting hybride bonding toepassen in hun aankomende 3D DRAM. Samsung en SK Hynix zijn van plan de cellen en randapparatuur op verschillende wafers te vervaardigen en deze te verbinden via hybride bonding. Dit kan, tenzij we iets over het hoofd hebben gezien, juist wel eens minder goed zijn voor Besi. We hebben in ieder geval een vraag uitstaan bij het bedrijf voor meer duidelijkheid.

Wall Street sloot vrijdag verdeeld tot iets lager, met het aandeel NVIDIA dat ruim 3% daalde. Cathie Wood kocht juist NVIDIA en TSMC met ARKW. Sommige zegen dat dit nu de voorlopige top markeert in deze aandelen.

Op de Aziatische beurzen zien we momenteel overwegend dalingen, vooral in China en Hongkong. De Chinese aandelen staan lager omdat men wil dat China meer stimulerende maatregelen neemt. De Hang Seng is zwak en de Nikkei juist hoger.

Bij obligaties zien we dat het effectief rendement van het 10-jarig Amerikaans papier op 4,25% staat, het Japanse papier op 0,999% en het Duitse papier op 2,4%. Dit betekent dat er een verdeeld beeld zichtbaar is, met opwaartse druk op de Japanse rente.

Bij valuta is de dollar in Azië stabiel gebleven. Wel zijn valuta van opkomende markten (EM) zijn op weg naar hun slechtste eerste helft van het jaar sinds 2020. Deze daling wordt veroorzaakt door een onverwacht sterke Amerikaanse dollar en het afwikkelen van een populaire handelsstrategie, bekend als de carry trade, in Latijns-Amerikaanse markten.

Bij commodities is de olieprijs momenteel iets hoger, terwijl de goudprijs ook blijft stijgen. Goud toont de laatste tijd een positief momentum. Basis- en industriële metalen zijn overwegend weer terughoudend. Deze leken in Azië in eerste instantie beter te presteren, maar staan nu toch weer overwegend in de min. Tarwe staat rond het laagste punt sinds april, mede door een beter aanbod.

Bij crypto zien we momenteel nog steeds koersdruk, met de Bitcoin rond de 62.600 dollar en Ethereum rond de 3.400 dollar. Het lijkt erop dat er een soort koperstaking is en de koersen gevoelig zijn voor verdere dalingen.

Resumerend, de handel in Europa zal waarschijnlijk voorzichtig starten met kleine minnen. Het beeld zal daarna weer bepaald worden door de Amerikaanse markt in de middag. Geopolitiek kan misschien iets meer op de voorgrond treden. Tegelijkertijd kijken de markten ook vooruit naar belangrijke economische data deze week, waaronder de PCE-data in Amerika die op vrijdag uitkomt en wordt gezien als een belangrijke graadmeter door de Federal Reserve. Voor nu geldt dat we waarschijnlijk eerst een verdeelde tot iets lagere start krijgen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.