Navigation

SCE Trader: Morning Call - donderdag 25 juli: lagere start - Besi - goud en meer

SCE Trader: Morning Call - donderdag 25 juli: lagere start - Besi - goud en meer

We willen als eerste mededelen dat er vandaag verschillende bedrijfsresultaten uitkomen. Deze kunnen dit openingsrapport kruisen, maar worden uiteraard als wij ze belangrijk vinden gebracht op onze website.

Nu gaan we verder met de openingsprognose voor Europa waarbij de verwachting is dat Europa overwegend lager gaat starten. We hebben te maken gehad met een sterke daling in Amerika. En we zien ook in Azië dat de boel er belabberd bij ligt.

De Amerikaanse futuresmarkten gemeten aan hun fair value liggen dan wel wat hoger, maar dit ziet er nog steeds erg onzeker uit. En vandaag zal ook Amerika zelf wel kunnen beslissen welke kant ze gaan opgaan. En dat weten we dus pas vanmiddag.

De eerste bedrijfsresultaten in Europa zijn ook niet direct om over naar huis te schrijven. Zo valt Stellantis tegen. De cijfers van Berliner Semiconductor vinden we aan de lichte kant. En STMicroelectronics kwam met cijfers die je als een mixed bag kan omschrijven en eerder als negatief.

Dit volgt op de cijfers van KLA Tencor in de chipsector gisteren in Amerika wat daalde. En ook de cijfers van SK Hynix vannacht in Zuid-Korea worden met een daling begroet.

De markten zijn dus bezig met een soort van correctieve fase. De boel wordt de deur uitgegooid. Er wordt evenwicht gezocht bij aandelen gerelateerd aan artificiële intelligentie. In ieder geval ziet het er dus naar uit dat we lager gaan starten. Daarna moet blijken of er na de hele grote daling in Amerika in ieder geval een technische rebound gaat plaatsvinden.

Op Wall Street was een scherpe uitverkoop van tech-aandelen en zorgde ervoor dat de S&P 500 daalde tot zijn slechtste dag sinds december 2022. De S&P 500 daalde met 2,3%. De Nasdaq daalde met bijna 3,7%: de slechtste dag sinds oktober 2022. Tesla kelderde met 12%, de grootste daling sinds september 2020. NVIDIA daalde met 7%.

Het aandeel van Ford daalde nabeurs met 10% na het bekendmaken van zwakke cijfers. IBM ligt na het bekendmaken van de cijfers 3% hoger, wat een lichtpuntje is na de grote dalingen in de techsector vandaag.

KLA Tencor staat 6% lager en verwacht dat de aangepaste winst per aandeel (EPS) voor het eerste kwartaal tussen $6,40 en $7,60 zal liggen, vergeleken met de geschatte $6,49. De markt vindt dit te weinig, en hoewel het niet alles zegt, kan het een slecht signaal zijn voor andere toeleveranciers van de tweede lijn (complementair). Wij zien ASML als een toeleverancier van de eerste lijn en Besi en ASMI als toeleveranciers van de tweede lijn.

Op de Aziatische beurzen zien we over de linie minnen. Er kan gerust gesproken worden over vrij grote zwakte met de Nikkei-index die zelfs 3% terug moet. De daling op de Aziatische beurzen volgt natuurlijk ook op de zwakte die we hebben gezien in Amerika. Ook in Azië zien we momenteel dat technologie gerelateerde waarden onder druk liggen.

Op de obligatiemarkten zien we momenteel dat het 10-jaars-Amerikaans papier op 4,26% staat. Het Japanse papier staat op 1,07%. Het Duitse papier op 2,44%. Daarnaast zien we de Italiaanse en Franse rente iets opgelopen. Sowieso zien we weer een milde opwaartse druk op de rente de afgelopen dagen.

Bij de dollar is de boel zijwaarts, behalve dan dat de dollar-yen op dit moment aan het dalen is. En dat komt ons goed uit, want daar hebben we tijdenlang een scheve positie in gehad en nu lijkt deze onze kant op te komen.

Bij commodities staat goud onder druk. Bijna 2% moet er af en staat onder de 2400 dollar. Dit komt omdat nu ook in China we zien dat de koers daalt. De basis- en industriële metalen hebben sowieso de laatste tijd koersdruk ondervangen vanuit China vanwege de zorgen over de economische groei. De koers van olie staat ook duidelijk lager op dit moment.

Bij crypto zien we dat Ethereum is gedaald tot 3.180 dollar. De introductie van spot Ethereum ETF's is tot nu toe een flop. Mede door verkoopdruk vanuit Grayscale. Maar ook andere crypto liggen lager, met Bitcoin wat nog maar net boven de 64.000 dollar ligt. Voorlopig blijven wij ook voorzichtig over crypto.

Samenvattend, het ziet ernaar uit dat Europa vandaag in de min gaat starten. De bedrijfsresultaten, met name in technologie, zijn op zich helemaal niet zo slecht te noemen. Maar de lat is zo enorm hoog gelegd, waar we het eerder over hebben gehad. Als het ook maar een beetje tegenvalt, dan wordt een boel verkocht.

En beleggers zijn op dit moment op zoek om zo'n excuus te vinden. En die vinden ze dan heus wel in de resultaten. Tegelijkertijd willen we er ook op wijzen dat dat woord rotatie, wat we de hele tijd over hebben gelezen de laatste tijd en wat door één analist een keer de lucht is ingeslingerd, waarbij iedereen het overneemt onzin is, zolang tech blijft dalen.

Rotatie is inderdaad mogelijk, maar dat is mogelijk als tech langzaam daalt of consolideert. Want ga maar terugkijken naar het verleden, naar de statistieken en de grafieken. De afgelopen 20 tot 30 jaar, als tech daalt, daalt de rest van de markt vaak ook. Met een kleine groep aandelen die dan ook outperformen, maar die zitten vooral in de defensieve hoek.

Terug naar vandaag, en lagere start en dan moeten we maar eens weer kijken.

Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €10 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 30 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.