Navigation

SCE Trader: Morning Call - maandag 26 februari - verdeeld tot fractioneel lager


Krijg toegang tot alle artikelen op de website van scetrader.nl. Voor €3 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 14 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De verwachting is dat Europa verdeeld zal gaan starten. Wall Street eindigde verdeeld en in Azië zien we ook een verdeeld gemixt momenteel.

De Amerikaanse futures noteren op dit moment fractioneel lager, dat is echter een momentopname.

Op Wall Street was er vrijdag een verdeeld slot zichtbaar. NVIDIA eindigde uiteindelijk iets hoger. De chip-index ketste overigens af aan de bovenkant van haar trendkanaal. Terwijl er zorgen zijn over de beperkte hoeveelheid aandelen die de aandelenmarkt ondersteunen eindigde vorige week voor het eerst dit jaar alle 11 S&P 500-sectoren in het groen.

Op de Aziatische beurzen is geen duidelijke richting zichtbaar, waarbij de Nikkei index fractioneel hoger ligt. Warren Buffett's Berkshire Hathaway kwam overigens met cijfers dit weekend en daaruit blijkt dat het bedrijf zijn posities in de Japanse aandelenmarkt zelfs nog verder heeft vergroot.

De Chinese beurzen liggen ook richtingloos, ondanks dat China steeds meer nieuwe maatregelen doorvoert om de economie en de beurzen te ondersteunen. Exclusief vandaag hebben Chinese aandelen 9 opeenvolgende handelsdagen daarvoor in het groen gehandeld, hun langste winning streak sinds 2018.

Op obligatiemarkten kunnen we zien dat de kapitaalmarktrente iets is gedaald. De tienjarige Amerikaanse staatsleningen noteren nu een effectief rendement van 4,24% en de Duitse tien-jaars rente, de bund, staat op 2,36%.

Als de Amerikaanse 10-jarige yield onder de 4,3% grens blijft zou dat eventueel positief kunnen worden uitgelegd omdat markten in dat geval gaan wennen aan de huidige koersen en zodoende dit niveau als de top in de rente zien.

China's 30-jaars minus 2-jaars obligatiespread is de smalste in meer dan tien jaar en nadert een inversie. Dit zou wijzen op een aankomende economische verslechtering van China.

De valutamarkten zijn de week zonder richting begonnen. Olie is lager bij commodities, terwijl de goudprijs geen richting kiest.

Bij de cryptomarkten heeft de handel het redelijk gedaan dit weekend, dat betekent dat er vraag is geweest vanuit particulieren. Nu wordt de vraag of dit ook wordt vervolgd door professionals. Een paar munten deden het goed, waaronder NEAR, maar we zagen ook dat Arweave het goed deed met een flinke stijging. Arweave zit in opslag.

Resumerend is het de verwachting dat Europa vandaag richtingloos gaat starten in de afwachting van nieuwe signalen. De veronderstelling is dat de markten eigenlijk wat aan de dure kant zijn, maar zolang steun blijft komen vanuit artificiële intelligentie blijf je verder stijgen.

De rente blijft één van de main focus-punten, dus naast AI gerelateerde thema's. Mocht de rente wel verder stijgen, dan sluiten we een correctie helemaal niet uit.

In ieder geval zijn markten niet echt goedkoop meer bij bepaalde sectoren, maar dat zegt niet alles. Immers, het vooral om de geldstromen. Als deze blijven aanhouden stijg je verder.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.