Navigation

SCE Trader: Morning Call - dinsdag 26 maart: aandelen - cacao - Bitcoin en meer

SCE Trader: Morning Call - dinsdag 26 maart: aandelen - cacao - Bitcoin en meer

Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €3 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 14 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De verwachting is dat Europa vandaag verdeeld gaat starten. Eigenlijk eenzelfde indicatie als de afgelopen dagen. We zouden graag wat anders opschrijven. Maar kijkend naar het totaalbeeld is dat toch wel weer de conclusie. Wall Street sloot iets lager en ook in Azië wordt geen richting gekozen.

Op basis van fair value van de Amerikaanse futures - als momentopname - zou New York vanmiddag fractioneel hoger starten.

Wall Street eindigde iets lager in een ongeïnspireerde sessie. Van een echte trend was geen sprake. De indices liggen nog altijd rond recordhoogtes. De koersen van AMD en Intel gingen terug nu de Chinezen niet meer willen dat hun chips in overheidscomputers worden gebruikt. Mizuho gaf een downgrading aan de EV-sector, maar Tesla eindigde hoger. Boeing sloot hoger nadat de topman Calhoun zijn afscheid heeft aangekondigd.

Azië noteert verdeeld, waarbij de Koreaanse KOSPI een twee-jaars hoogtepunt heeft bereikt. Dit komt vooral door de chip aandelen. Azië toont voor de rest weinig echte richting.

Daarnaast is in Japan de Services PPI naar buiten gekomen die jaar over jaar in februari op 2,1% uitkwam. Dit cijfer is echter niet zo belangrijk als de data die op vrijdag uitkomen en dat zijn de inflatiedata voor de regio Tokio die doorgaans een indicator zijn voor de rest van Japan.

China heeft opnieuw druk op de banken opgevoerd om meer snelheid te zetten achter het goedkeuren van nieuwe leningen voor private property developers. Dit heeft weinig effect gehad.

Obligaties gaan geen kant op. De afgelopen 24 uur is de rente dan iets opgelopen, maar dat gaat om kleine bewegingen. Het 10-jarig Amerikaans papier staat rond de 4,24%, het Japans papier rond de 0,727% en het Duitse 10-jarig papier rond de 2,365%.

Bij commodities is de prijs van cacao voor het eerst de 9000 dollar gepasseerd. Dit kan leiden tot verdere stijgingen van chocolade. Ook stijgt soja in de aanloop naar het plantseizoen. Olie is sterk en goud weet weer voorzichtig te klimmen.

Ondertussen positioneert de markt zich voor een mogelijk tekort aan koper, nu de vraag van AI-datacenters naar dit metaal naar verwachting zal toenemen.

De crypto-markten deden het goed in de Amerikaanse sessie. Bitcoin is gestegen tot net onder de 71.000 dollar om daarna net boven de 70.000 dollar te consolideren. De outflows op de Bitcoin ETF's nemen af en het gevolg was dat er kopers kwamen. Dit was ook zichtbaar aan de mining aandelen waarbij we op een aantal op een up zitten, terwijl MicroStrategy waar we onlangs winst in hebben genomen één van de grotere winnaars was.

Niet alleen deed Bitcoin het goed, ook verschillende altcoins lieten een aanzienlijke plus zien. De beweging is aanmoedigend. Het feit dat Bitcoin en de altcoins in de Amerikaanse sessie zijn gestegen zien we als positief, omdat daar ook de grootste geldstromen lopen. Het zou heel misschien kunnen betekenen dat we alweer de bodem hebben gepasseerd, maar daarvoor zouden we graag nog een verdere conformatie zien.

Resumerend, in deze verkorte handelsweek gaat dit de tweede dag worden dat de markten waarschijnlijk geen echte richting gaan kiezen. Althans bij de start. Opvallend is dat de crypto markten weer aan het ontwaken zijn, maar het moet nog blijken of dit zich gaat doorzetten.

Ondertussen hebben de financiële markten er "vrede" mee als de huidige status op het geopolitiek vlak en de oorlog van Oekraïne blijft zoals het nu is. Dat klinkt "cruel", maar de markten raken er aan gewend en alleen bij een verdere escalatie willen markten "buigen" voor de dreiging die nog steeds reëel is als verstoring van de opgaande trend. En daardoor dat ondanks het zijwaartse patroon momenteel de de onderliggende beweging nog steeds opwaarts is.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.