Navigation

SCE Trader: Morning Call - vrijdag 26 april: hoger door GOOGL en MSFT - PCE later


Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €3 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 14 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De verwachting is dat Europa vandaag hoger gaat starten. Amerika eindigde lager, maar nabeurs kwamen de cijfers van ondermeer Microsoft en Alphabet en die waren sterk. In Azië zien we een deken van groen op de indices, waardoor de kans aanwezig is dat Europa hierop gaat aanhaken.

Op de futuresmarkten voor Amerika, als momentopname, zien we momenteel plussen, waar wij vooral de Nasdaq futures er sterk voorstaan.

De Amsterdamse beurs zal waarschijnlijk de dip van Wall Street zelf negeren en vooral reageren op de cijfers van Microsoft en Alphabet die nabeurs inderdaad veel sterker waren dan verwacht.

De markten gaan vervolgens op weg naar de PCE inflator in Amerika. Deze indicator wordt gezien als een belangrijke tool voor de Federal Reserve om de inflatie en de rente te bepalen.

Wat dat betreft, gisteren tijdens beurs kwamen de BBP cijfers uit in Amerika, die waren zwakker dan verwacht, maar de inflatiecomponenten waren juist sterker dan verwacht. Hierdoor schrok de markt, want het heeft de zorg dat de Federal Reserve de rente nog langer hoog houdt vergroot, terwijl de economie sneller dan verwacht afkoelt, waardoor het woord stagflatie viel. Dat werd dus allemaal nabeurs weer vergeven en vergeten.

De rente blijft ons inziens wel een rol spelen, een belangrijke rol zelfs, en dat is wel iets om nog steeds in de gaten te houden, want de kapitaalmarktrente blijft stijgen.

In Amerika was tijdens de sessie de handel lager, maar nabeurs was het een feest. De cijfers van Alphabet (die ook nog eens voor het eerst dividend gaat uitkeren en zijn eigen aandeleninkoopprogramma heeft verhoogd) en de cijfers van Microsoft waren uitermate goed te noemen. De cijfers van Intel vielen overigens tegen.

De veronderstelling is dat de markt in Amerika misschien wel verder opveert als vanmiddag de PCE inflator data beter is dan verwacht, maar het kan ook tegenvallen en dan zijn we weer terug bij af en is de rente weer de focus.

In Azië is beeld over de linie groen met Australië een negatieve dissonant, die staat lager. In Japan bleef de rente ongewijzigd, maar dit heeft weinig invloed op de markten, want dat is zoals verwacht.

Bij obligaties is het effectief rendement voor de tienjarige Amerikaanse leningen opgelopen tot 4,7%. Het Japanse papier staat nu op 0,91% en het Duitse papier op 2,63%. Daarmee heeft de stijgende rentetrend zich toch weer voortgezet in de afgelopen 24 uur.

Bij valuta staat de dollar tegen de yen ondertussen al op 156. De dollar laat voor de rest een zijwaarts patroon zien. Bij commodities is olie iets sterker en wisten goud en zilver weer te stijgen. Of er al nu een sterke bodem is bereikt en we een tweede run-up in deze edelmetalen zien, dat is nog niet heel duidelijk voor de korte termijn, maar de onderliggende trend is opwaarts.

Bij crypto staat Bitcoin nu net boven de 64.000 dollar. Toch kan de markt nog altijd als leeg omschreven worden, wat ook te zien is aan de instromen en uitstromen in spot Bitcoin ETF's die de laatste tijd sterk zijn afgenomen.

Resumerend, we gaan een hogere start krijgen en dan gaat het circus op weg naar de PCE inflator index. De bedrijfsresultaten in Amerika met als negatieve dissonant Intel waren over het algemeen veel beter dan verwacht. De grote bedrijven blijven een enorme hoeveelheid cash genereren en lijken weinig last te hebben van de hoge rente omdat ze vaak al goedkoop gefinancierd zijn tot 2030. Dat is een support voor de totale markt.

Maar of we nu alweer de correctieve dan wel consoliderende fase op aandelen volledig achter de rug hebben, dat blijft onduidelijk en juist weer (onder andere) vanwege de rente en de "concurrentie" die deze hoge rente biedt tegen aandelen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.