Navigation

SCE Trader: Morning Call - vrijdag 26 juli: momenteel rebound voorzien

SCE Trader: Morning Call - vrijdag 26 juli: momenteel rebound voorzien

De verwachting is dat de Europese beurzen vandaag een voorzichtige rebound kunnen meemaken. Dit gebeurt dan in aanloop naar de PCE-indicator in Amerika, wat een maatstaf is voor de Federal Reserve met betrekking tot hun rentebeleid: het is een inflatie-indicator.

Gesteld moet worden dat, ook als eerste de reactie negatief is, wij denken dat dit cijfer verder weinig invloed zal hebben omdat steeds meer signalen erop wijzen dat de Amerikaanse economie sneller afkoelt dan verwacht, en dat de Federal Reserve ruimte krijgt om de rente te verlagen.

In Amerika was het gisteren weer kommer en kwel. Na een tijdelijk herstel tijdens de sessie liep de markt toch weer terug. Echter, op de indices was het beeld eigenlijk verdeeld, want de Nasdaq en de S&P eindigden lager, maar de Dow Jones en de Russell 2000 eindigden hoger.

Nadat gisteren in Amerika de handel bij het slot weliswaar de rebound opgaf, bereikten we daarna geen nieuwe dieptepunten meer. Er was ook selectieve vraag in Amerika, naast uiteraard selectief aanbod. In Azië zien we op dit moment overwegend voorzichtige plussen. De kans op een rebound is dus aanwezig.

De Amerikaanse futuresmarkten, gemeten aan hun fair value, liggen hoger wat als momentopname een hogere start van Amerika aangeeft.

De markten in Europa krijgen vandaag tevens te maken met een handvol bedrijfsresultaten. Ook deze kunnen de handel weer beïnvloeden. In Nederland krijgen we ondermeer de cijfers van Basic-Fit, Flow Traders, Heijmans, Signify en Vopak. Ook WDP komt met de resultaten. Tegelijkertijd krijgen we in het buitenland vanmiddag nog een aantal oliereuzen zoals Chevron en ExxonMobil die de toon bepalen.

De resultaten die wij belangrijk achten, brengen we uiteraard op onze website. De handel zal daarnaast kijken naar EssilorLuxottica, nu inderdaad het bericht is bevestigd dat Meta een belang in deze Franse brillenmaker wil nemen. Dit kan wel eens een extra push betekenen voor dit Franse aandeel.

De automakers moeten maar eens kijken of ze niet verder dalen in Europa, nu ook gisteren Ford weer is ingestort op Wall Street. Mercedes heeft vanochtend zijn verwachtingen verlaagd.

Ook is Basf deze ochtend met een zwakker dan verwachte omzet naar buiten gekomen. Bij Duitse bedrijven wordt gewezen op China als één van de boosdoeners.

Wall Street opende lager, herstelde en ging daarna weer net zo hard naar beneden. NVIDIA stond op een gegeven moment zelfs 6% lager en sloot 1,7% in de min. Intraday was er nog een aanzienlijk herstel, maar dat sloeg flink om. Bij de Nasdaq ging er weer een procent af en de Russell 2000 sloot hoger. De handel blijft zich kenmerken door onzekerheden. Dat de Russell 2000 wel stijgt, is iets dat bij een verdere daling van de grote fondsen niet vol te houden is, onder meer vanwege margin calls.

IBM was met een winst van 4% de positieve noot binnen de Dow Jones. RTX wist na sterke cijfers 8% te winnen en is steun voor defensie aandelen.

Ford ging 18% naar beneden en had de slechtste dag sinds de financiële crisis van 2008, doordat het maar liefst $44.000 verliest op elke elektrische auto die ze produceren.

In Azië is een veel hoger beeld zichtbaar. De inflatiecijfers uit Tokio zijn echter een "bevestiging" dat de Bank of Japan moet gaan ingrijpen met de rente.

Bij de obligaties zien we momenteel dat de Amerikaanse tienjaarsrente op 4,26% staat, de Japanse rente op 1,08% en de Duitse rente op 2,44%.

De dollar noteert fractioneel lager. Het gaat nu om de dollar tegen de yen die stabiel is tot nu toe. Deze is de laatste dagen in hoog tempo aan het dalen. Dat is de unwind van de carry trade en misschien wel één van de hoofdoorzaken dat aandelen het moeilijk hebben. We hebben daar op donderdag aandacht aan besteed.

Bij commodities is het voorzichtigheid. Goud valt terug en zoekt nu steun. Zware metalen blijven last hebben van onzekerheden in China en olie wordt verkocht, mede doordat er speculatieve trades worden afgewikkeld aldus handelaren.

Bij crypto was er een verdeeld tot lager beeld zichtbaar. Misschien kan de aankomende Bitcoin conferentie in Nashville een push geven, maar ook dat betwijfelen we.

Resumerend, de verwachting voor vandaag is dat de kans op een rebound aanwezig is. Dit is natuurlijk ook een rebound na de zwakte van de afgelopen tijd en in de aanloop naar het weekend.

Tegelijkertijd is het niet duidelijk wat de markten op dit moment nou eigenlijk willen. Willen ze daadwerkelijk uit technologie stappen of is het tijdelijk? Dat woord 'rotatie', wat maar wordt genoemd richting de Russell 2000-aandelen, zet zich dat door of niet? Dat zijn lokale waarden, maar die zijn nog steeds niet te vergelijken met de Nederlandse lokale waarden, want die zijn stukken kleiner.

Dit zijn allemaal zaken die een rol spelen. Ook komen de Amerikaanse verkiezingen weer op de voorgrond, nu Kamala Harris misschien toch een geduchtere tegenstander gaat worden voor Trump dan eerder verondersteld.

Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €10 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 30 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.