Navigation

SCE Trader: Morning Call - gemixte start en toon hoopvol -TA35 op record

SCE Trader: Morning Call - gemixte start en toon hoopvol -TA35 op record

We hebben een nieuw onderdeel toegevoegd aan onze feed op de website: 'Traden met de CDI'.

De verwachting is dat de Europese markten vandaag verdeeld openen bij een hoopvolle ondertoon. Afgelopen vrijdag eindigden de Amerikaanse beurzen duidelijk hoger, nadat de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, officieel aangaf dat de Fed een draai maakt in haar beleid. De rente zal worden verlaagd.

In de Aziatische markten wordt hierop met enige onverschilligheid gereageerd. Het beeld is gemengd, met de Nikkei-index die een procent lager staat.

Op basis van de fair value zien we momenteel dat de Amerikaanse futuresmarkten iets lager staan, hoewel dit een momentopname is.

De rente kan steun te bieden, maar de markt nog niet helemaal zeker of de Federal Reserve in september de rente met een half procent of met een kwart procent gaat verlagen. Een verwachte renteverlaging zal op de lange termijn in ieder geval positief zijn, terwijl dit op de korte termijn vaak tot enige volatiliteit kan leiden.

Wat betreft de geopolitieke situatie dit weekend: de geplande aanval van Hezbollah op Israël is mislukt. Het was van plan om 6000 raketten op Tel Aviv af te vuren. Een preventieve actie van de Israëlische luchtmacht heeft ervoor gezorgd dat deze aanval volledig faalde, en nu wordt zelfs door een aantal experts gesuggereerd dat dit de situatie mogelijk heeft gedeescaleerd. Met andere woorden, er is geen reden voor de markten op dit moment om hier negatief op te reageren. Dit was gisteren ook zichtbaar op de Tel Aviv Stock Exchange (TA35), die zelfs op een all-time high sloot en een winst van ongeveer 2% liet zien.

Het cijferseizoen loopt langzamerhand ten einde. Deze week komt nog wel NVIDIA met de cijfers. Wat betreft vandaag, het Ifo ondernemersvertrouwen in Duitsland wordt vrijgegeven, maar het is de vraag of dat veel effect zal sorteren. Vrijdag komt in de VS de PCE-index uit. Dit is een belangrijke indicator voor de Fed met betrekking tot de inflatie.

Op Wall Street sloten de koersen vrijdag weer hoger met Tesla 4,6% in de plus en Apple 1% beter. Het belangrijkste thema was Jackson Hole, waar Fed-voorzitter Jerome Powell duidelijk maakte dat er een beleidsverandering aankomt. De markten hopen nu zelfs op een zogenaamd "Goldilocks" scenario: de rente gaat omlaag, maar de economie maakt een zachte landing. Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren moet natuurlijk nog blijken.

In Azië is het beeld op dit moment onduidelijker. De Nikkei-index presteert zwakker, terwijl we op de beurzen in China een gemengd tot iets beter beeld zien. In Zuid-Korea staan de koersen momenteel iets lager.

China staat op het punt een stimuleringspakket van 420 miljard dollar te lanceren om consumenten en lokale overheden te subsidiëren. Ook werd bekend dat Chinese bedrijven een recordbedrag van $26 miljard aan chipmachines tot en met juli van dit jaar hebben geïmporteerd.

Op de obligatiemarkten noteert het 10-jarig Amerikaans papier momenteel een effectief rendement van 3,79%. Het Duitse papier staat op 2,22% en het Japanse papier op 0,89%. Italiaans en Frans papier laten een iets lager effectief rendement zien. Over de gehele linie zijn de yields iets gedaald, wat wordt gezien als een ondersteuning voor aandelen.

Bij de valutamarkten noteert de dollar op dit moment vlak tegen de euro, terwijl de dollar ten opzichte van de yen juist zwakker is en onder de 144 staat. Dit is nog steeds een teken dat de zogenaamde carry trade in de dollar-yen wordt afgebouwd. Dit lijkt ook al te zijn verwerkt in de aandelenkoersen.

Bij commodities reageert olie schouderophalend op de ontwikkelingen in het Midden-Oosten, met een kleine plus van ongeveer een half procent. Goud staat momenteel stabiel, en de soft commodities zijn iets hoger, waarbij suiker een sterke winst van 3% laat zien. Het beeld bij industriële metalen blijft verdeeld.

In de crypto-markten had Bitcoin een relatief rustig weekend. De koers van Bitcoin zweeft nu boven de 64.000 dollar. De veronderstelling is dat een renteverlaging mogelijk ondersteuning zou kunnen bieden aan Bitcoin.

De laatste tijd vindt Bitcoin support bij koersdalingen. Er is bij een aantal partijen de verwachting dat Bitcoin vanaf het vierde kwartaal weer zal stijgen. In ieder geval lijkt de verkoopdruk de laatste tijd wat af te nemen, hoewel dit altijd weer snel kan veranderen. Maar op dit moment is dit een kleine groene grasspriet.

De Toncoin-cryptomunt van een blockchainproject dat is gekoppeld aan Telegram heeft ongeveer $2,7 miljard aan marktwaarde verloren na de detentie van de CEO van de messaging-app.

Samenvattend. Terwijl de aanval van Hezbollah volledig is mislukt en geen effect lijkt te hebben op de financiële markten, wordt verwacht dat Europa verdeeld van start gaat. De focus ligt op de rentemarkten, en de handel bereidt zich voor op de resultaten van NVIDIA die later deze week worden vrijgegeven. Voor nu lijkt het erop dat we op weg zijn naar een gemixte start van de week op de Europese aandelenmarkten. Op onze website meer.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.