Navigation

SCE Trader: Morning Call donderdag 26 september - hogere start voorzien

SCE Trader: Morning Call donderdag 26 september - hogere start voorzien

Op onze website vandaag weer aandacht voor verschillende zaken. We gaan in op Micron, verschillende aandelen en Bitcoin

De verwachting is dat de Europese beurzen vandaag hoger openen, nadat er nieuwe stimuleringsmaatregelen zijn aangekondigd in China om de economie te stimuleren, waaronder zogenaamde cash handouts tijdens de Golden Week. Dit is letterlijk helikoptergeld.

De Amerikaanse beurzen sloten verdeeld, maar de markt richt zich waarschijnlijk vooral op Azië.

Op basis van de fair value, wat een momentopname is, zou de Amerikaanse beurs vanmiddag hoger openen.

De Europese beurzen zullen zich dus waarschijnlijk vooral optrekken aan de ontwikkelingen in China. Eerder hebben we besproken dat dit kan leiden tot meer liquiditeit in de markt. Nu zet China dus letterlijk een nieuwe bazooka in.

De eerste bazooka, enkele dagen geleden aangekondigd met allerlei stimuleringsmaatregelen, werd door sommigen een 'bazooka met confetti' genoemd. Maar met de huidige cash handouts en andere maatregelen, en waarbij staatsbanken extra financiële steun krijgen, gaat China nu echt een stap verder.

Een kanttekening daarbij is dat we weten dat dit soort stimuleringsmaatregelen uiteindelijk ook tot meer inflatie kunnen leiden. Maar dat zal voor China niet zo nadelig zijn, aangezien zij juist te maken hebben met deflatie. De verwachting is dan ook dat China-gerelateerde aandelen in Europa duidelijk hoger zullen gaan.

Denk hierbij aan Prosus, maar we sluiten ook niet uit dat Sofina verder zal stijgen. Sofina heeft wel haar belangen in China afgebouwd, maar in dit geval betekent dit dat de belangen nog steeds groot genoeg zijn voor een premie. Sofina is onder meer betrokken bij Tencent.

De sessie op Wall Street verliep wisselend. De indices liepen opnieuw tegen de weerstanden aan die we de laatste tijd zien. Het wordt echter niet uitgesloten dat we vanmiddag een nieuwe poging zien om door die weerstanden heen te breken.

Met andere woorden, we zien dat de eerste signalen tot nu toe positief zijn voor Amerika. Dit ook nadat Micron Technology met resultaten kwam. Micron Technology is positiever over de toekomst dan verwacht en het aandeel wint momenteel in de voorbeurshandel zo'n kleine 15%.

In Azië zien we duidelijk hogere noteringen op China-gerelateerde indices. De Chinezen gaan nu over tot nog grotere stimuleringsmaatregelen, namelijk het letterlijk geven van cheques met geld aan de mensen.

Dit doet denken aan de Covid-periode. En als we dat doortrekken, weten we ook wat er gebeurde met de aandelenmarkten en andere risicovolle activa: die gingen omhoog.

De Koreaanse Kospi staat 2% in de plus. Dit kan een indicatie zijn voor de chippers in Europa.

Op de obligatiemarkten zien we dat de rente iets is opgelopen. Of dit te maken heeft met China is op dit moment nog wat onduidelijk. Want de ontwikkelingen in China kunnen er wel toe leiden dat er meer inflatie komt in het land zelf. Maar zoals gezegd komt dat goed uit, want ze hebben last van deflatie. De vraag is in hoeverre dit een verder domino-effect heeft op de rest van de wereld qua inflatie: we denken dat dit beperkt is.

Het Amerikaanse 10-jarig papier laat een yield van 3,79% zien, het Japanse papier staat op 0,83% en het Duitse papier op 2,19%.

De valutamarkten liggen op dit moment verdeeld. We zien een beperkte reactie in de euro.

Commodities noteren op dit moment enigszins verdeeld. China-gerelateerde goederen, dat zijn dus vooral de industriële goederen zoals zware metalen, proberen inderdaad steun te vinden en omhoog te kijken.

Bij crypto zien we momenteel dat de koers van Bitcoin op 63.600 dollar staat. Hoewel het in China zogenaamd verboden is om in crypto te handelen, is dat niet het geval in Hongkong. En zodoende kunnen de Chinese maatregelen op het vasteland indirect wel degelijk ook een impuls betekenen in liquiditeitsstromen richting crypto, en dan denken we vooral aan Bitcoin.

Resumerend zien we voor vandaag een hogere start, gesteund door de nieuwe Chinese maatregelen. En dan moeten we maar eens weer kijken.

Op onze website meer, inclusief een database met duizenden artikelen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.