Navigation

SCE Trader: Morning Call - maandag 27 mei: Amerika dicht - rustige start


Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €10 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 30 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De verwachting is dat Europa vandaag een rustige start zal maken met beperkte bewegingen. In Amerika waren vrijdag winsten te zien en in Azië zien we op dit moment kleine stijgingen. New York en London zijn vandaag gesloten.

Op basis van de fair value van de Amerikaanse futuresmarkten zou er, als Amerika vanmiddag open zou zijn, een kleine dip kunnen plaatsvinden. Dit is echter een momentopname, aangezien de Amerikaanse markt gesloten is vanwege Memorial Day.

De Europese beurzen moeten het vandaag op eigen kracht doen, wat waarschijnlijk resulteert in zeer lage volumes en vooral weinig handel in de middag, tenzij er bijzondere gebeurtenissen plaatsvinden.

Op het gebied van bedrijfsresultaten en economisch nieuws is het vandaag ook vrij rustig, wat betekent dat er geen nieuwe duidelijke impulsen zijn. We gaan er dus van uit dat de markt zijwaarts zal bewegen bij lage volumes.

Volgens berichten in de Taiwanese media heeft ASML kantoorruimte gehuurd in Kaohsiung, Taiwan, om ondersteuning te bieden aan TSMC, dat tegen eind 2024 begint met het installeren van apparatuur in een 2nm fabriek en in 2025 zal beginnen met de massaproductie.

Wall Street boekte vrijdag een winst. Deze winst in Amerika ontstond ondanks de lage volumes, waarbij de koers van NVIDIA stabiel bleef en Boeing niet verder daalde na een sterke dip op donderdag. De resultaten van Boeing lijken echter nog steeds te verslechteren.

Deze week gaat de Amerikaanse markt, net als de rest van de wereld, op weg naar de zogenaamde PCE-index. Dit is het favoriete meetinstrument van de Federal Reserve om de inflatie te meten. De PCE-data wordt aanstaande vrijdag bekendgemaakt.

De beurzen in Azië vertonen op dit moment kleine winsten en de handel is ook daar rustig. China heeft opnieuw een fonds opgericht om de chipindustrie te ondersteunen met een focus op apparatuur. Daar komen we later op terug.

Op de obligatiemarkten zien we momenteel dat het effectief rendement op het Amerikaanse 10-jarig papier 4,453% bedraagt, er is vandaag geen officiële handel. Het Japanse 10-jarig papier staat op 1,02% en blijft stijgen. Het Duitse 10-jarig papier noteert op 2,58%.

Er is lichte opwaartse druk op de rente, aangezien de Federal Reserve waarschijnlijk pas in november de rente gaat verlagen. De PCE-data van aanstaande vrijdag in Amerika wordt daarom belangrijk.

Bij de valuta laat de dollar momenteel weinig beweging zien. Bij commodities is de olieprijs iets hoger en er is vraag geweest naar goud en zilver in Azië. De vraag naar goud en zilver lijkt zich verder te kunnen voortzetten.

In de crypto-markt zien we plussen. Trump heeft aangegeven dat hij nog meer pro-crypto is geworden, wat uiteraard verkiezingsretoriek is. Bitcoin noteert momenteel rond de $68.700 en Ethereum iets boven de $3.900. We verwachten een Ethereum ETF, maar denken dat dit mogelijk een teleurstelling kan worden zoals eerder beschreven.

Resumerend, het lijkt een rustige dag te worden terwijl het mogelijk mooi weer is. We denken dat veel handelaren vandaag een extra dag vrij nemen en niet de hele dag achter hun scherm zitten. Dit geeft aan hoe we over de markt van vandaag denken. Tenzij er iets bijzonders gebeurt, verwachten we een dag zonder echte beweging.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.