Navigation

SCE Trader: Morning Call dinsdag 27 augustus: iets hogere start voorzien

SCE Trader: Morning Call dinsdag 27 augustus: iets hogere start voorzien

We hebben een nieuw onderdeel toegevoegd aan onze feed op de website: 'Traden met de CDI'.

De verwachting is dat Europa vandaag opnieuw een verdeelde start zal meemaken, maar ook iets hoger. We willen daar aan toevoegen dat we het idee hebben dat er een kans is op een rebound van de Nasdaq vanmiddag, en dit zou dan ook Europa een lift kunnen geven. Wij zijn dus meer opwaarts dan neerwaarts gericht vandaag tenzij er calamiteiten plaatsvinden.

In Amerika sloot de Nasdaq lager, terwijl de Dow Jones een nieuw record bereikte. In Azië is het beeld overwegend iets lager, met vooral de Chinese markten beperkt in de min.

De fair value van de Amerikaanse futuresmarkten geeft aan dat Wall Street vanmiddag iets beter tot vlak zal starten. Dit is echter een momentopname.

Dit in de aanloop naar de resultaten die morgen nabeurs van NVIDIA bekend worden gemaakt, welke waarschijnlijk een aanzienlijke invloed hebben op de totale markt en de chipsector. De optiemarkt calculeert dat de koers van NVIDIA met 10% zal stijgen of dalen. Zelfs bij een daling van 10% zou het aandeel dan nog steeds boven de low van augustus blijven.

De handel zou mogelijk meer interesse kunnen tonen in olieaandelen nu de olieprijs is gestegen, voornamelijk door de 'force majeure' die Libië heeft afgekondigd (zie ook dit artikel), wat de olieprijs verder omhoog heeft gedreven.

Het is ook mogelijk dat chipgerelateerde aandelen vandaag wat zwakker starten, een patroon dat we de afgelopen dagen ook hebben gezien. We moeten niets verwachten qua echte richting zolang de cijfers van NVIDIA nog niet zijn uitgekomen. Maar doordat we een rebound van de Nasdaq niet uitsluiten, sluiten we dipkopers op dagbasis in de Europese chippers ook niet uit.

De uiteenlopende rendementen en de sterke stijging van Bitcoin wijzen op marktvolatiliteit, terwijl de stijging van goud erop duidt dat beleggers voorzichtig zijn te midden van economische onzekerheid. Hoewel dit 'kleine waarschuwingssignalen' zijn, moet ook worden geconstateerd dat dit vooral een beeld is voor de zeer korte termijn: oftewel de flipperkast waar we momenteel in zitten.

Op Wall Street zagen we een gemengd beeld. De koers van NVIDIA daalde met 2,5% bij beperkte volumes. Binnen de Dow Jones presteerden bedrijven als Disney en Coca-Cola goed met een winst van 1,5% voor Coca-Cola, wat aangeeft dat vooral de meer defensieve waarden werden gekocht. Olieaandelen waren ook hoger. De Nasdaq was dan wel lager, maar de Dow Jones vierde een all time high.

In Azië leveren de meeste indices wat in, vooral de Chinese beurzen moeten een stap terug doen na teleurstellende cijfers van Pinduoduo (PDD), het moederbedrijf van Temu. Dit leidde ook tot een sterke daling op maandag van het aandeel PDD op de Amerikaanse beurs, wat ook het aandeel Alibaba drukte. Misschien dat de dip in Alibaba juist later, begin september, een kans gaat opleveren als haar dual listing in Hong Kong effectief wordt (zie ook dit bericht).

Bij obligaties zien we dat het tienjarige Amerikaanse papier een effectief rendement van 3,82% laat zien, wat een lichte stijging is. Ook ander staatspapier noteert iets hoger, maar nog steeds binnen een beperkte range. In Japan staat het rendement op staatspapier op 0,88%, in Duitsland op 2,25% en zowel in Italië als Frankrijk is het iets hoger.

Wat betreft valuta blijft de dollar beperkt bewegen en staat tegen de yen op 144,8. De dollar tegen yen is nog steeds qua trend aan het dalen, maar de markten maken zich minder zorgen over de verdere afbouw van de carry trade die mogelijk al in het koersbeeld van risico-assets zit.

Bij commodities liet olie gisteren een sterke rally zien, voornamelijk door de situatie in Libië. Het viel op dat de goudprijs vrijwel alle winsten verloor. Bij andere commodities zien we een verdeeld beeld, met zware metalen die nog steeds een bodem zoeken en de suikerprijs die met 3,5% steeg.

De crypto-markten gaven gisteren geen duidelijke signalen af. Bitcoin blijft boven de 63.000 dollar met afnemende verkoopdruk, wat een klein positief teken kan zijn.

Samenvattend, de vooruitzichten voor vandaag zijn vergelijkbaar met gisteren: een zijwaartse opening waarna de markt waarschijnlijk afwachtend zal reageren. Dat gezegd hebbend, gaan we er toch vanuit dat we juist in de loop van de dag het zijwaartse juk van ons afwerpen en kunnen stijgen, tenzij er onverwachte dingen gebeuren.

Het is mogelijk dat oliewaarden stijgen en chipwaarden nog iets dalen, waarna Amerika de markt weer zal bepalen. Tot slot blijft opvallen dat de markt zich weinig aantrekt van geopolitieke ontwikkelingen, wat voorlopig nog een bijzaak lijkt voor risicovolle activa zoals aandelen. Op onze website meer.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.