Navigation

SCE Trader: Morning Call vrijdag 27 september - signalen redelijk

SCE Trader: Morning Call vrijdag 27 september - signalen redelijk

Op onze website vandaag weer aandacht voor verschillende zaken. We gaan in op Prosus, Meta, Super Micro, David Tepper, aandelen & andere assets, en veel meer.

De signalen voor de opening van Europa zijn enigszins verdeeld tot beter. We hebben gezien dat in Amerika de koersen hoger gingen, doch van de toppen af. En in Azië zien we momenteel grote plussen voor alweer de China gerelateerde indices, hoewel dat wel met een enige volatiliteit gepaard gaat.

Op basis van fair value zou de Amerikaanse beurs gemixt openen vanmiddag. Maar dit is slechts een momentopname.

Nadat op donderdag de financiële markten in Europa al hoger ging, hoewel dat beperkter was dan verondersteld, gaan we er vanuit dat we vandaag weer zo'n soort sessie gaan krijgen.

Echter tegelijkertijd geldt dat de stimulerings-maatregelen in China wel degelijk een spill-over effect gaan hebben op de rest van de wereld. Ook vannacht heeft China weer een rentetarief verlaagd. Daar werd al rekening mee gehouden. Dus, we sluiten een opwaartse push vandaag niet uit om dan te kijken of de markt vertrouwen genoeg heeft om deze winsten ook vast te houden.

In Amsterdam is het mogelijk dat Alfen indirect positief wordt beïnvloed door het aandeel CATL. Dit aandeel staat fors hoger. En Alfen heeft een 10-jarige deal met CATL voor batterijen. Dat gezegd hebbende zouden wij op elke rally in Alfen verkopen, omdat ons inziens nog steeds niet duidelijk is hoe de boekhouding in elkaar zit en of de banken bereid blijven Alfen geld te lenen.

De luxe aandelen zouden ook wel eens verder naar boven kunnen gaan, voor de zoveelste dag. Ook weer door het enthousiasme over China. Zoals eerder aangegeven denken we echter dat dit nog steeds te prematuur is.

Aandelen in de chipindustrie voor apparatuur, de zouden eventueel kunnen profiteren van alle positieve geluiden over nieuwe fabrieken en geruchten rond Taiwan Semiconductor dat een verdere expansie voor ogen heeft in Taiwan zelf.

Op Wall Street zagen we aandelenkoersen hoger gaan. Maar het enthousiasme was een stuk minder dan verondersteld. Na de opening vond een sell-off plaats vanaf betere niveaus. Daarna vond weer een herstel plaats. maar die was eigenlijk beperkt.

Wel was Micron uitermate sterk. Maar Meta viel tegen, na de presentatie van haar virtuele bril, en daalde mild. Echter, deze nieuwe bril wordt nu al een zogenaamd iPhone moment genoemd.

David Tepper, één van de grootste fundmanagers in de wereld (Paloosa), die kwam ook met zijn mening over China. Hij zegt dat je alles moet kopen: alles wat China is. Aandelen zoals Alibaba, JD.com en PDD waren dan ook sterk hoger in New York.

In Azië draait het weer om China, wat weer een rentetarief heeft verlaagd. De Chinese beurzen staan hierdoor hoger. Maar het valt op dat ook hier weer de bewegelijkheid is toegenomen. maar bij een vaste toon. Dus, elke intra-dip wordt weer gekocht.

Het is nu afwachten als China een keer een dag geen nieuwe maatregelen aankondigt, of de aandelenhandel dan inderdaad ook naar boven blijft gaan. In ieder geval kan niets anders worden geconstateerd. dat de ontwikkelingen in China wel degelijk steun geven aan de rest van de wereld.

Op obligatiemarkten is het beeld verdeeld. Het tienjarige Amerikaans papier noteert een effectief rendement van 3,8%. Het Japanse papier staat op 0,82%. En het Duitse papier staat op 2,17%.

De tienjaarsrente, en dat is opvallend, is na de renteverlaging met 50 basispunten door de Federal Reserve, gestegen in plaats van gedaald. Echter, het blijkt statistisch gezien dat dit vaak een eerste reactie is. Dit komt omdat beleggers dan denken dat de lagere rente tot inflatie gaat leiden. Als dat dan meevalt, dan zien we vervolgens dat de obligatiekoersen weer stijgen en de effectieve rendementen dalen.

Bij valuta was er een zijwaarts beeld zichtbaar. De euro wordt nog steeds sterker ten opzichte van de dollar.

Bij commodities hebben we gezien dat de olieprijs sterk in waarde is verminderd. Saudi-Arabië zou hebben aangegeven dat het niet meer streeft naar een olieprijs van 100 dollar. En het gevolg is dat de olieprijs hierdoor onderuit is gegaan. De stimuleringsmaatregelen in China wegen nu dus minder dan het feit dat de kans aanwezig is dat er meer olie op de markt gaat komen. Er zijn partijen die nu verwachten dat de olieprijs hierdoor sterk in prijs zal dalen.

De goudprijs, die was gisteren minder uitbundig. En die heeft ook meer moeite om door te stijgen op de korte termijn. Wel wordt gezegd dat de goudprijs nog steeds op weg is naar 3000 dollar.

Industriële metalen vielen wat tegen bij de handel in Amerika. Toch is de verwachting dat we in ieder geval naar bodemvorming gaan door de maatregelen in China. Echter willen we ook opmerken dat het effect van deze maatregelen eerst nog maar eens moet blijken. De Chinese economie is groot en log en bureaucratisch. En alle veranderingen moeten wel hun effect hebben.

Op de crypto-markten was er een betere stemming. We sluiten het niet uit dat je in ieder geval een tijdelijke rally krijgt op de hoop dat via Hongkong, Chinees geld naar de markt gaat en naar risicovolle assets zoals Bitcoin.

Samenvattend kunnen we stellen dat de vooruitzichten voor vandaag redelijk zijn. Maar we moeten ook gaan kijken of de markten voldoende kracht hebben om vandaag direct verder te reageren op alle ontwikkelingen die plaatsvinden in China. De onderliggende trend is opwaarts waarbij het nu ook een liquide gedreven rally kan worden.

Op onze website meer, inclusief een database met duizenden artikelen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.