Navigation

SCE Trader: Morning Call - dinsdag 28 mei: fractioneel hoger - TSM smeekt bij ASML

SCE Trader: Morning Call - dinsdag 28 mei: fractioneel hoger - TSM smeekt bij ASML

Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €10 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 30 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De huidige signalen wijzen op een verdeelde tot iets hogere opening voor Europa. Amerika was gesloten vanwege Memorial Day en in Azië zien we, hoewel binnen beperkte ranges, geen echte trend met zowel minnen als plussen op de indices.

Op basis van fair value, wat uiteraard een momentopname is, staan de Amerikaanse futures momenteel iets hoger.

De markten in Europa borduren waarschijnlijk voort op dezelfde thema's als de afgelopen tijd, waarbij rente een rol speelt met vrijdag de PCI-indicator in Amerika. Ondertussen kan gesteld worden dat de toon in de markt onderliggend vriendelijk blijft.

Eén van de zaken die we vandaag als duidelijk bullish beoordelen, en waar we ook een apart artikel over hebben gemaakt, is het feit dat de topman van Taiwan Semiconductor op bezoek is geweest bij het hoofdkantoor van ASML in Eindhoven. Dit geeft aan dat ze letterlijk smeken om de nieuwste machines van ASML. Dit is bullish.

De markten kijken verder naar de geopolitieke ontwikkelingen in het Midden-Oosten, waarbij Rafah een rol speelt. Opvallend is echter dat de eerste informatie over wat daar gebeurd is, misschien wel heel anders is dan tot nu toe in de media verschenen. Het zou namelijk gaan om het feit dat er een munitietruck zou zijn geraakt, die de enorme explosies zou hebben veroorzaakt. Op zich denken we dat de markten hier wel naar kijken, maar of het verder effect heeft, moet nog blijken. Zeker als blijkt dat de berichten in de media die Israël mogelijk onterecht beschuldigen incorrect blijken te zijn.

Op Wall Street was geen handel, dus daar kunnen we kort over zijn. Er gebeurde niks. Iedereen had een vrije dag en ook de obligatiemarkten waren gesloten.

In Azië zien we een verdeeld beeld. Er is geen echte richting zichtbaar. Wel heeft China weer aangegeven dat het van plan is om nog meer stimuleringsmaatregelen te nemen. Daarnaast blijkt uit de Chinese pers dat het strengere regelgeving wil invoeren voor financiële instellingen om fraude in de toekomst te voorkomen.

Daarnaast werd bekend dat grote Japanse bedrijven zich zorgen maken over de yen. Ze zeggen dat de wisselkoersvolatiliteit de operationele winsten in het boekjaar 2024 omgerekend naar dollars ongeveer 1,7 miljard dollar zal schaden.

Op de obligatiemarkten zien we momenteel dat het effectief rendement op Amerikaans tienjarig papier ongeveer 4,46% is. Het Japanse papier staat onderhand al op 1,04% en het Duitse papier op 2,55%.

We zien nog steeds een milde opwaartse druk qua rente. Tot nu toe heeft dit weinig effect op aandelen. Maar nogmaals, vrijdag komt de PCI-indicator uit in Amerika en dat kan belangrijk worden, omdat het één van de belangrijkste indicatoren voor de Federal Reserve is.

Op de valutamarkten zien we dat de dollar iets zwakker is geworden, maar binnen de ranges. Bij commodities is olie daarentegen gestegen. Er wordt verondersteld dat dit te maken heeft met de aankomende OPEC-meeting, waar wordt verwacht dat de OPEC maatregelen gaat nemen om de olieprijs te ondersteunen. Op de goud- en zilvermarkten zagen we in Azië een consolidatie. De goud- en zilverprijs kijken echter nog steeds naar boven.

Bij crypto was er een rally zichtbaar in Amerika, uiteraard in een lege markt omdat financiële instituten gesloten waren. In Azië zien we het omgekeerde en zien we over de linie winstnemingen. Bitcoin, dat gisteren even boven de 70.000 dollar noteerde, is weer teruggevallen tot onder de 68.000 dollar. En we zien dat Ethereum, wat tijdelijk een koers aantikte van bijna 4.000 dollar, ondertussen rond de 3.800 dollar staat.

De signalen bij crypto blijven erop wijzen dat er nog steeds relatief veel weerstand ligt aan de bovenkant, ondanks dat er steeds weer een poging wordt gewaagd om uit te breken. Wij denken echter dat een serieuze uitbraak plaatsvindt als Bitcoin de leiding neemt. Tot nu toe loopt Bitcoin nog steeds tegen weerstand aan.

Resumerend, de verwachting is dat Europa verdeeld tot iets hoger gaat starten. Misschien wachten we op Amerika. Misschien wachten we zelfs wel op de PCI op vrijdag.

De toon in de markt wordt momenteel redelijk goed omschreven, zolang de rentestijging wordt genegeerd. Of dat zo blijft, weten we niet en zal moeten blijken.

Tegelijkertijd denken we dat de berichten rond ASML als evident bullish mogen worden beoordeeld voor de onderliggende trend en aangeven dat de artificiële intelligentie revolutie pas is begonnen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.