Navigation

Morning Call: verdeelde start voorzien - Philips - Azië - crypto

Europa wordt bij de start verdeeld gezien in een week met veel bedrijfsresultaten. Grote techbedrijven, zoals Alphabet, Meta en Apple, staan op de lijst om te rapporteren. Op basis van de fair value wijzen de Amerikaanse futures momenteel op een iets lagere start voor New York vanmiddag.

Philips $PHIA is deze ochtend met cijfers gekomen en deze aan zijn aan de lichte kant. Het bedrijf stopt ook (tijdelijk) met de verkoop van apneu-apparaten in de VS na een deal met de FDA. Wij blijven weg uit het aandeel.


Drie Amerikaanse soldaten zijn omgekomen en 35 anderen zijn gewond geraakt bij een aanval door een pro-Iraanse terroristische groep in het noordoosten van Jordanië. Iran ontkent betrokkenheid, maar de markt denkt daar anders over.

Dit kan een groter conflict dichterbij brengen. Het heeft momenteel weinig effect, maar zoals al vaak geschreven is, bevinden we ons in een periode van grote geopolitieke spanningen die het grootste risico vormen voor de stemming op de beurzen. We blijven dit dan ook intensief volgen.


Het kan wel leiden tot vraag naar defensieaandelen en mogelijk ook naar Duitse defensieaandelen die wij volgen. Dit zijn Rheinmetall, Hensoldt en MTU.


Op Wall Street was het beeld op vrijdag verdeeld in een week dat de S&P 500 naar nieuwe records werd gestuwd op basis van slechts één sector. Terwijl tech-aandelen blijven stijgen, handelen de andere 10 sectoren van de index gemiddeld 15% onder hun hoogste niveaus aller tijden.

Maar het belangrijkste is dat voor het eerst in twee jaar de S&P 500 weer op recordhoogtes staat. De toon in de markt blijft positief.

Op vrijdag was Tesla een negatieve dissonant. American Express steeg maar liefst 13% na sterke cijfers. Netflix, Booking en Airbnb waren ook sterk.

Deze week staat in het teken van een stroom van bedrijfsresultaten in de techsector, maar ook daarbuiten. Woensdag valt het rentebesluit van de Fed waar geen wijziging wordt verwacht.


Azië laat overwegend geen duidelijke richting zien, hoewel de meeste beurzen hoger staan. De Nikkei is hoger, maar China-gerelateerde aandelen reageren zeer verdeeld op nieuwe aankondigingen om aandelenmarkten te steunen. Hongkong is wel iets hoger, doch beperkt.

Aandelen van China Evergrande zijn stopgezet nadat ze meer dan 20% kelderden in de vroege handel op maandag, nadat een rechtbank in Hong Kong heeft besloten om de geplaagde vastgoedontwikkelaar te liquideren.


De Chinese toezichthouder kondigde een volledige opschorting aan van het uitlenen van beperkte aandelen (restricted share lending). Dit is gunstig voor onder andere het in Amsterdam genoteerde Prosus (belang in Tencent) en het op de beurs van Brussel genoteerde Sofina (belang in ByteDance). De reactie op de Chinese beurs is zoals gezegd tot nu toe "muted" te noemen.


De rente bewoog vrijdag in de VS zijwaarts en is deze maandag fractioneel opgelopen. De toon blijft vriendelijk. Eén van de markten die een aanzienlijke beweging doormaakt is Brazilië. Het effectief rendement van 10-jarig papier is ruim 250 basispunten jaar-op-jaar gedaald naar 10,65%. Daarmee wordt de Braziliaanse aandelenmarkt steeds aantrekkelijker, die ook nog eens een hoog dividend biedt bij verschillende aandelen. Zuid-Korea heeft vandaag geen rentewijziging doorgevoerd, zoals verwacht.


Bij valuta is de dollar enigszins richtingloos de week ingegaan. Ook vannacht in Azië was geen duidelijk patroon.


Commodities hebben een verdeeld start van deze handelsweek met de prijs van ijzererts in China die laatste paar dagen aan het herstellen is. Dit zou komen door alle steunmaatregelen van de Chinese overheid om de economie weer aan te praat te krijgen

Olie is iets hoger, nadat de Houthi's op vrijdag een tanker van Trafigura hebben geraakt en er een aanval met een drone is geweest door een pro-Iraanse militie op een Amerikaanse basis in Iran.

De VS schorten de goedkeuring op voor de export van LNG naar Europa en Azië. Het ministerie van Energie voert een onderzoek uit naar economische en milieueffecten, wat maanden kan duren. Dit is een aanzienlijke tegenvaller voor Europa, dat na het boycotten van Russisch gas in een "love affair" is gekomen met de import van Amerikaans LNG.


Crypto liet op vrijdag een sterke rally zien. In het weekend is er consolidatie geweest. Bitcoin blijft redelijk liggen en opvallend is dat verschillende altcoins wel winsten laten zien.

De huidige consolidatie met een neerwaartse beweging die we hebben gezien in Bitcoin doet niets af aan de vriendelijke ondertoon. Wel is de vraag wanneer de verkoop uit Grayscale echt voorbij, wat de recente dalingen verklaard.

Opvallend is dat crypto-miners sterk blijven liggen. We gaan hier op terugkomen, omdat we op selectieve basis in een aantal groter willen stappen die kansrijk zijn.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.