Navigation

SCE Trader: Morning Call - woensdag 29 mei: door rente mogelijk iets lager


Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €10 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 30 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De huidige signalen wijzen op een iets lagere start voor Europa. Amerika eindigde verdeeld met de Nasdaq hoger, terwijl in Azië de meeste indices lager liggen.

Op basis van de Fair Value van de Amerikaanse futuresmarkten, uiteraard een momentopname, zou Amerika vanmiddag iets lager gaan starten.

De belangrijkste drijfveer, ook achter de hogere neerwaartse volatiliteit in New York op dinsdag, was de gestegen rente. Opnieuw zijn er hawkish uitspraken geweest van leden van de Fed. De stijging van de rente werd ook toegeschreven aan het vertrouwen van de consument, gemeten aan de Michigan-enquête. We moeten zeggen dat dit eigenlijk een smalle enquête is, maar goed, markten nemen het blijkbaar toch serieus. Deze enquête kwam uit dan verwacht. Dit alles in de aanloop naar de PCE-index die vrijdag uitkomt in Amerika en een belangrijke graadmeter is voor de Federal Reserve met betrekking tot het rentebeleid.

We weten ook dat de ene dag de rente wel invloed heeft en de andere dag niet. Maar nu er verder weinig nieuws is vanuit bedrijven, kan het zijn dat de rente toch weer even op de voorgrond treedt.

Bij de buitenlandse beurzen zagen we op Wall Street uiteindelijk vooral neerwaartse volatiliteit tonen met de meeste indices wel iets hoger. Het is dat NVIDIA weer steun gaf aan de handel, waardoor de Nasdaq uiteindelijk wel wat hoger kon sluiten. Maar zou je exclusief NVIDIA rekenen, dan zou je overwegend opnieuw minnen zien, ook op de technologie indices.

Gisteren heeft NVIDIA namelijk een rally vertoond van bijna 7%. Wij verwachten nog steeds een stijging van NVIDIA. We gaan ervan uit dat de koers verder naar boven gaat, maar voor de korte termijn beginnen wij nu zelfs een beetje hoogtevrees te krijgen. Het is echter geen reden om uit te stappen, want je weet uiteindelijk toch nooit wat een koers gaat doen en instappen is vaak weer heel moeilijk. Stops in de winst leggen, dat is wel wat we doen. Tevens zijn er geruchten dat NVIDIA een extra dividend gaat uitkeren (we komen hier op terug).

Op de Aziatische beurzen zien we overwegend rood. Dat het IMF de groeiverwachtingen voor China heeft verhoogd, heeft tot nu toe weinig effect. Vooral Zuid-Korea is zwak. Dit betekent dat ook technologie-aandelen in dit land lager liggen. Dit zou eventueel effect op Europa kunnen hebben.

Bij de rentemarkten, bij obligaties, zien we momenteel dat het effectief rendement flink is opgelopen. Het 10-jaars papier laat nu een rendement zien van 4,56%. Het Duitse papier staat op bijna 2,6%. De oplopende rente kan dus vandaag eventueel in de schijnwerpers komen.

Tegelijkertijd is in Japan de tienjarige rente gestegen tot maar liefst 1,07%. Vooral in Japan zien we momenteel een vrij steile stijging van de rente plaatsvinden. Dit kan eventueel gevolgen hebben, omdat we nu al horen uit de markten dat vooral bedrijven beginnen te klagen over rentelasten, maar ook over de onduidelijke bewegingen van de dollar tegen de yen, waarbij de yen constant verder verzwakt.

Bij commodities heeft olie vannacht in Azië weinig gedaan. Goud en zilver consolideerden. Dat vinden we een redelijk sterke prestatie van deze edelmetalen aangezien ze gevoelig zijn voor de rente.

Bij crypto werd bekend dat Riot een Bitfarm wil gaan overnemen. We komen hier later vandaag op terug. Het toont overigens aan dat er een consolidatieslag kan plaatsvinden bij Bitcoin miners om winstgevend te blijven. We verwachten een stijging van Riot.

Bij de cryptomunten zelf was het een onduidelijk beeld in Azië, waarbij we zien dat in Amerika er enige verkoopdruk was en waarbij Bitcoin nu net onder de 69.000 dollar ligt, terwijl Ethereum op dit moment net onder de 3900 dollar ligt. Van een echte trend is nog steeds geen sprake en steeds zien we dat bij rally’s verkopers komen.

Resumerend, de markten kunnen vandaag eventueel bij de opening in de greep van de rente zijn. We willen daarbij direct opmerken dat de ene dag de rente wel invloed heeft en de andere dag niet. Dus we moeten maar eens kijken hoe Europa, nadat het eerst op eigen kracht richting moet kiezen, vervolgens reageert op Amerika, dat ook weer op de gestegen rente gaat reageren.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.