Navigation

SCE Trader: Morning Call - maandag 29 juli: hogere start voorzien - Philips sterk

SCE Trader: Morning Call - maandag 29 juli: hogere start voorzien - Philips sterk

De verwachting is dat Europa vandaag hoger gaat starten. Dit na een wispelturig, doch duidelijk hoger Amerika op vrijdag en flinke plussen op de meeste Aziatische beurzen.

Vandaag komen er weer verschillende bedrijfsresultaten uit met in Amsterdam Heineken en Philips die de cijfers presenteren. Philips is beter dan verwacht en zou wel eens verder kunnen stijgen. Heineken stelt teleur en doen we sowieso niks mee. Een apart artikel volgt over deze bedrijven.

Verder met de openingsprognose waarbij de Amerikaanse futuresmarkten als momentopname een duidelijke plus laten zien. Dit zou dus betekenen dat Amerika dan vanmiddag hoger gaat starten.

Nadat we vorige week in Europa geplaagd zijn door een onzekere handel bij technologie met flinke minnen, is de veronderstelling voor vandaag dat de technologiesector bij de start juist flinke plussen gaat vertonen. Dit zal de handel dan ook gaan ondersteunen.

De markten zijn ook op weg naar nog veel meer bedrijfsresultaten waaronder verschillende van de zogenaamde Magnificent Seven. Maar aanstaande woensdag is er ook de Federal Reserve meeting en dan bepaalt de Amerikaanse centrale bank wat het gaat doen met de rente. Ook dit wordt als belangrijk gezien. Er wordt op zich geen rentewijziging verwacht, hoewel een renteverlaging zelfs niet geheel wordt uitgesloten na onlangs zwakker dan verwachte economische data. Maar wat sowieso wordt verwacht is dat de begeleiding, ook tijdens de persconferentie van Chairman Powell daarna, overwegend vriendelijk zal zijn voor markten.

Hoewel de vraag dan is of de correctie al volledig voorbij is, en dat is nu nog niet te zeggen, kan wel gesteld worden dat vanuit de rente waarschijnlijk de markten een ondersteuning zien.

De Europese beurzen lijken niet te reageren op verder toenemende spanningen aan de noordgrens van Israël met Hezbollah. Dit nadat een raket een speelveldje raakte van de Druzen waar elf kinderen zijn omgekomen en velen gewond zijn geraakt.

De strijd om het Amerikaanse presidentschap kan ook een rol blijven spelen. Het blijkt uit de laatste peilingen dat Kamala Harris van de Democraten aanzienlijk is ingelopen op Trump van de Republikeinen.

Terug nog even naar de financiële markten, naast dat de veronderstelling is dat de koersen van technologie mogelijkerwijs in herstel zijn, is het ook niet uit te sluiten dat we enige vraag zien naar financiële waarden. Ook sluiten we niet uit dat bij lokale bedrijven, onder meer aandelen zoals Aedifica, toch gevraagd zijn en in Nederland we ondanks de rally van vrijdag zelfs mogelijk nog meer vraag zien naar Heijmans.

Op Wall Street was vrijdag een volatiele, toch duidelijk positieve sessie zichtbaar. We hebben te maken gehad in deze sessie met ook enig herstel bij technologie terwijl de Russell 2000 weer duidelijk in de plus stond. Maar één van de grootste uitblinkers was 3M wat na de resultaten een stijging liet zien van 23%. 3M zijn we op een stijging gaan zitten eerder op een uitstekend niveau nadat de topman tijdens een presentatie bij een zakenbank vertelde dat de zaken beter gingen dan verwacht.

In Azië zijn de meeste beurzen ook duidelijk in de plus. De winsten zijn aanzienlijk voor de Nikkei dat 2,6% erbij wint. Ook de Kospi wint 1,3%, wat weer een signaal is van hogere technologie- en chipgerelateerde waarden. Op de Chinese beurs is Alibaba de grote uitblinker.

Bij obligatiemarkten kan een vriendelijk beeld worden geconstateerd. Het effectief rendement van het Amerikaanse papier op 10 jaar is gedaald tot 4,18%. Het Japanse papier staat op 1,04% en het Duitse papier op 2,4%. Ook de Italiaanse en Franse rente liggen iets lager. Maar de rentemarkten lijken sowieso geen problemen meer te vormen voor risk assets. Dit nu de veronderstelling is dat de Amerikaanse centrale bank gaat inzetten op een dalende rentecyclus.

Bij valuta is de dollar ietsjes zwakker terwijl de dollar tegen de yen momenteel zijwaarts beweegt. Dit is juist wel een punt om op te blijven letten. Mocht de dollar tegen de yen verder verzwakken, wat een signaal kan zijn van een verschuiving van de carry trade, dan kan dit wel degelijk weer een negatieve invloed gaan krijgen op financiële markten. Wij hebben hier eerder over geschreven.

Bij commodities is goud weer wat hoger. De olieprijs staat ook in de plus, mede veroorzaakt door de spanningen weer in het Midden-Oosten. Industriële en basis metalen bewegen nog niet duidelijk, dus zonder richting, maar er is wel milde vraag vannacht zichtbaar geweest bij bepaalde van deze metalen in China.

Bij crypto hebben we de Nashville Bitcoin conferentie gehad. Daarbij hebben we gezien dat Trump van alles belooft, zoals een Bitcoin reserve. De koers van Bitcoin reageerde niet dit weekend. Wel heeft Bitcoin vannacht in Azië weer voor het eerst sinds juni de 70.000 dollar aangetikt. Maar of deze Bitcoin conferentie in Nashville voldoende is om de zware weerstand waar Bitcoin nu rond manoeuvreert ook werkelijk te doorbreken moet nog blijken.

Samenvattend ziet het ernaar uit dat we hoger gaan starten. De markten kenmerken zich momenteel door een situatie dat aan de ene kant technologie wordt verkocht, maar aan de andere kant zien we dat andere sectoren het dan weer wat beter doen.

De dip in technologie lijkt een tijdelijk intermezzo te zijn, omdat de opwaartse cyclus nog niet lijkt beëindigd, ook qua resultaatontwikkeling. Maar het is logisch dat de markt wat onzekerder wordt, nu er vragen worden gesteld wanneer artificiële intelligentie echt vruchten gaat afwerpen en natuurlijk ook de waarderingen een stuk hoger zijn dan eerder. Maar nu eerst een hogere start voor Europa. Meer op onze website.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.