Navigation

SCE Trader: de Morning Call - dinsdag 30 januari 2024 - hogere start voorzien

Na een rustige maandag in Europa, waar Philips en Bayer om uiteenlopende redenen daalden, wordt vandaag een betere start verwacht door steun vanuit de VS.

Op basis van fair value wijzen de Amerikaanse futures als momentopname momenteel op een verdeelde start voor New York vanmiddag na een rally in de officiële sessie die leidde tot een nieuwe all time high op de S&P 500 en de Nasdaq.

Met vandaag onder andere de cijfers van Alphabet, Microsoft, Starbucks, UPS en General Motors voor de boeg, verwachten we dat beleggers zich hier later vandaag voor gaan positioneren. De meeste cijfers worden nabeurs New York vrijgegeven.

Op Wall Street was het niet spannend totdat het funding report van de Amerikaanse overheid uitkwam. Daar schoten de koersen op omhoog. Uit het rapport blijkt dat de Amerikaanse overheid minder geld hoeft te lenen dan verwacht. Hierdoor stegen obligaties (dalende rente), wat een positief effect had op aandelen.

Technologie deed het opnieuw sterk. Tech-beleggers geloven dat er geen reden is om te verkopen. Misschien is tech voor sommige partijen duur, maar als er echt een nieuwe evolutie komt, dan is tech ineens goedkoop. Beleggers blijven dan ook positief richting technologie.

De aankomende cijfers gaan waarschijnlijk aantonen dat grote techbedrijven overtollige middelen hebben, die ze deels aan aandeelhouders kunnen uitkeren.

Voor ons is er nog steeds reden om positief te zijn over technologie. We overwegen bij een dip groter in te stappen. Maar het is ook best mogelijk dat er meteen een nieuwe stijging (melt-up) komt als de cijfers meevallen.

We zitten er in ieder geval al tussen vanaf uitstekende niveaus die we initieerden vanaf eind 2022 in verschillende namen, zoals Microsoft, Alphabet, AMD en NVIDIA.

In Nederland stapten we in ASML, BESI en ASMI. De laatste is met aanzienlijke winst verkocht en zal op een iets grotere dip weer aangekocht worden.

In Azië is het beeld verdeeld, met Hong Kong zwak waar beleggers nog steeds worstelen met de gevolgen van de liquidatieorder van Evergrande. Op maandag werden de aandelen van de projectontwikkelaar stilgelegd nadat ze meer dan 20% waren gedaald. Een Hong Kongse rechtbank besloot tot liquidatie van het bedrijf, dat ooit gold als één van China's grootste vastgoedondernemingen.

Wat betreft China kijken we naar mogelijke kansen in het Belgische Sofina (belang in ByteDance) en Alibaba. Dit hangt af van de ontwikkelingen in de Chinese techsector en de steun van de Chinese overheid voor de aandelenmarkt.

De Nikkei in Japan staat fractioneel hoger. De werkloosheid in Japan in december daalde tot 2,4%, lager dan de 2,5% in de maand ervoor. Economen hielden rekening met een werkloosheidspercentage van 2,5%.

Bij de rente is de kapitaalmarktrente gedaald op maandag en blijft ook in Azië vriendelijk liggen. De nieuwe funding-cijfers van de Amerikaanse overheid waren de aanleiding. Voor de periode januari tot en met maart is de financieringsbehoefte gedaald van 816 miljard dollar naar 760 miljard dollar. Ook andere gegevens in het funding report waren een opsteker.

Bij valuta beweegt de dollar zijwaarts. Waarschijnlijk zal de valutamarkt een afwachtende houding aannemen in de aanloop naar de rentebeslissing in Amerika die woensdag wordt genomen.

In de hoek van commodities valt het op dat olie iets zwakker is geworden in de afgelopen 24 uur. Traders wijzen op de nog steeds niet verdwenen zorgen over de Chinese economie, wat de vraag kan beperken. Saudi Aramco gaat haar reserve capaciteit niet aanspreken, zo werd vanochtend bekend waarop olie iets aangetrokken. Goud doet het iets beter en zal waarschijnlijk na de Fed-meeting weer een grote beweging maken, waarbij de $2000 een steun blijft.

Crypto toont zich van haar beste kant. De markt weet dat er misschien nog wel een paar rondes verkoopdruk komen uit Grayscale. Maar beleggers zijn daar niet bang voor.

De huidige dalingen worden juist steeds meer gebruikt om te kopen. Het gevolg is dat Bitcoin weer is gestegen. Verschillende altcoins doen het ook goed. Onder andere Chromia, Near, Hapi en bijvoorbeeld Algorand vormen een mooie basis en zijn misschien wel een nieuwe opwaartse beweging aan het voorbereiden. We overwegen dus ook om vandaag weer actie te ondernemen in crypto, net zoals gisteren.

De huidige consolidatie tot neerwaartse beweging die we hebben gezien in Bitcoin doet niets af aan de vriendelijke ondertoon. Wel is de vraag wanneer de verkoop uit Grayscale echt voorbij is, wat de recente dalingen verklaart, zoals eerder beschreven. De laatste paar dagen is Bitcoin weer aan het stijgen.

Opvallend is dat crypto-miners weer sterk blijven liggen. We komen hierop terug, omdat we op selectieve basis in een aantal groter willen stappen die kansrijk zijn.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.