Navigation

SCE Trader: Morning Call - donderdag 30 mei: lagere start - rente en CRM


Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €10 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 30 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De Europese beurzen starten de dag met tegenslagen, wat waarschijnlijk betekent dat we lager openen. De Amerikaanse markt heeft meerdere pogingen gedaan om te herstellen, maar dat is niet gelukt. In Azië staan de koersen onder grote druk en na de sluiting van de beurs in New York heeft Salesforce cijfers gepubliceerd wat het aandeel maar liefst 16% deed dalen. Deze mix van factoren en vooral de gestegen rente kunnen leiden tot een defensieve houding op de markt.

Niet alleen zijn de beurzen tijdens officiële uren gedaald, maar ook op basis van de fair value staan de Amerikaanse futures momenteel lager. Dit betekent dat de opening ook geen positief beeld zal geven (momentopname).

Morgen krijgen we de PCE-data in Amerika, en er wordt "gehoopt" dat deze data enige opluchting zal brengen. Als de data echter tegenvalt, zal de daling waarschijnlijk verder doorgaan. De PCE-index is de favoriete inflatie-indicator van de Federal Reserve.

We verwachten dat de koersen over de hele linie kunnen dalen, waarbij we kunnen constateren dat de rente nu een aanzienlijke invloed heeft gekregen op de handel. Hoewel de rente de laatste tijd werd genegeerd, lijkt dat nu niet meer vol te houden, waardoor de markten steeds nerveuzer worden en een dalende trend vertonen.

Dieteren is met een trading update gekomen. Het heeft de finish net gehaald vanwege de magere algehele marktomstandigheden. We blijven op een stijging zitten, maar voorzien wel een eventuele correctie in het aandeel. Voor de opening van de beurs volgt een update in een apart artikel.

Als we verder kijken naar Wall Street, zagen we daar over de hele linie ook dalingen. De Amerikaanse beurs leek een aantal keren te willen herstellen tijdens de sessie, maar liep steeds tegen aanzienlijke intraday weerstand aan, waardoor de koersen weer terugliepen.

Dit ondanks dat NVIDIA een procent winst wist te behalen. Zonder NVIDIA zou de daling misschien nog verder zijn gegaan. Er wordt gezegd dat de markt niet alleen op NVIDIA kan leven.

Nabeurs publiceerde Salesforce zijn resultaten en verlaagde zijn vooruitzichten, wat leidde tot een daling van het aandeel met maar liefst 16%. We hebben eerder aangegeven dat wij niets zouden doen met Salesforce en daarover volgt straks een artikel op onze website.

In Azië is het al niet veel beter. Over de hele linie zien we duidelijke dalingen. In Zuid-Korea dreigt een staking bij Samsung, wat ertoe heeft geleid dat Chinese chipmakers juist hoger noteren, omdat zij mogelijk meer orders kunnen krijgen. Maar verder zien we overal dalingen, met ook de Nikkei in Japan duidelijk zwak, wat weer te maken heeft met de gestegen rente.

De obligatiemarkten laten zien dat het effectief rendement op Amerikaans staatspapier voor 10 jaar nu op 4,61% ligt, Japans 10-jarig papier op 1,08%, en Duits papier op 2,69%.

Op woensdag was er een veiling van 7-jarig Amerikaans papier die slecht verliep. Hoe korter het papier, hoe "minder belangrijk" voor de markten, maar nu lijkt ook kortlopend papier door de slechte veiling een rol te spelen bij de oplopende rente en koersdalingen van aandelen.

De dollar is sterker bij de valuta. Bij commodities zien we dat de prijs van olie iets lager ligt, en basismetalen en industriële metalen zijn nog steeds aan het corrigeren. Ook koper moet een stap terug doen, maar we veronderstellen dat dit een tijdelijke dip is, tenzij de Chinezen die hun kopervoorraden enorm hebben opgebouwd gaan opereren aan de aanbodzijde. Dan kan koper nog verder corrigeren. Vooralsnog verwachten we een stijging. Bij goud en zilver zien we lagere noteringen met zilver dat één procent inlevert.

De crypto-markten hebben het relatief goed gedaan, waarbij Bitcoin momenteel net boven de 68.000 dollar staat en Ethereum op 3780 dollar. De prestaties zijn relatief sterk, ondanks de gestegen rente. Maar als we naar de grafiek van Bitcoin kijken, als de leider van de markt, komt deze niet door zijn weerstand heen. Zolang dat niet gebeurt, moeten we geen te hoge verwachtingen hebben.

Resumerend, de rente begint grip te krijgen op de handel. Zoals we eerder vertelden, de ene dag heeft de rente wel effect, de andere dag niet. Het is een jojo. De rente is echter één van de belangrijkste indicatoren voor de markten.

Als morgen de PCE-data meevalt kunnen we misschien verlichting zien wat de markt zekerheid zou geven dat de Federal Reserve in december de rente zal verlagen. Mocht de PCE-data tegenvallen, dan kan de rente een grotere negatieve grip krijgen op de handel.

Daarnaast is de reactie van Salesforce op tegenvallende cijfers een minder goed signaal voor het komende resultatenseizoen. Voor vandaag verwachten we in ieder geval een lagere start en moeten we afwachten of de markt dit voldoende vindt of dat de invloed van de rente tot een verdere daling leidt.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.