SCE Trader: Morning Call - dinsdag 30 juli: gemengde start - DSFIR verhoogt outlook
De verwachting is dat Europa vandaag voorzichtig en iets lager tot verdeeld zal starten. In Amerika zagen we op maandag een verdeeld beeld en in Azië staan de meeste beurzen lager.
Op basis van de fair value van de Amerikaanse futuresmarkten, wat uiteraard slechts een momentopname is, zou Amerika vanmiddag iets lager beginnen.
In Europa worden de voorlopige economische groeicijfers voor het tweede kwartaal vrijgegeven voor Duitsland, Spanje, Frankrijk en Europa. Duitsland publiceert ook voorlopige inflatiecijfers. In Amerika verschijnen de Case Shiller huizen-index en vacatures over juni.
De markten gaan vandaag ook weer te maken krijgen met een aantal bedrijfsresultaten, waaronder die van DSM-Firmenich dat deze ochtend bij de cijfers de outlook heeft verhoogd. Het ziet nu een aangepaste EBITDA van 2 miljard euro over 2024 in plaats van 1,9 miljard euro. Wij zijn eerder dit jaar het aandeel gaan kopen. Om 8 uur volgt ons rapport over DSM-Firmenich.
Op onze website gaan we weer reageren op verschillende van deze resultaten. Ook Allfunds, British Petroleum, Airbus, Merck, Procter & Gamble, Pfizer, L'Oreal, AMD, Starbucks, Paypal en AMD komen vandaag met cijfers.
Gisteren was er in Europa al een voorzichtige houding zichtbaar, met Brussel dat het goed deed en Philips als grote uitblinker. De markten bereiden zich waarschijnlijk voor op de Federal Reserve meeting die morgen leidt tot een beslissing over de rente. Hoewel de meeste economen geen renteverlaging verwachten, wordt wel verwacht dat de Federal Reserve vriendelijker zal zijn en mogelijk kan wijzen op meer dan één renteverlaging dit jaar.
Niet iedereen is het overigens eens met de gedachte dat een vriendelijkere houding gunstig is voor de markten. Het kan namelijk ook aantonen dat de Federal Reserve zich meer zorgen begint te maken over de economie en dat er misschien toch een harde landing aan zit te komen.
Eén van de sectoren waar we waarschijnlijk wat meer koersdruk zullen zien is de technologie sector. Ook sluiten we niet uit dat Philips juist wordt gekocht na de sterke cijfers van gisteren, als er een dip is.
Op Wall Street zagen we dat er geen echte duidelijke richting werd gekozen. Wel zagen we opnieuw NVIDIA 1% lager liggen. Dat kan gezien worden als een zogenaamde 'bellwether' indicatie dat de technologiewaarden nog steeds geen vaste grond onder de voeten hebben gevonden.
In Amerika wordt ook verondersteld dat mogelijk de aandelen in de cyclische sector meer interesse kunnen gaan krijgen. Stel dat de Federal Reserve binnenkort de rente wel verlaagt, dus binnen enkele maanden, dan betekent dit dat terwijl cyclische bedrijven nog steeds slechte cijfers presenteren, beleggers vaak al voor die tijd beginnen te kopen.
De Aziatische beurzen doen het ronduit slecht. We zien over de hele linie lagere noteringen. Gegevens uit China blijven zorgwekkend. En de Nikkei index ligt ook wat lager met een verlies van rond een half procent. Dit met de rentemeeting van de Bank of Japan in het vooruitzicht, waarbij niet wordt uitgesloten dat de Bank of Japan veel meer hawkish gaat worden. De Zuid-Koreaanse Kospi is zwak met een verlies van meer dan een procent, wat inderdaad wijst op mogelijk wat zwakkere technologie gerelateerde waarden.
De obligatiemarkten zijn geconsolideerd in de afgelopen 24 uur. Het tienjarig Amerikaans papier staat op 4,18%. Het Japanse papier staat op 1,009%. Het Duitse papier staat op 2,36%. Het Italiaanse en Franse papier laten een lichte daling zien qua effectief rendement.
De dollar beweegt zijwaarts, terwijl de focus blijft liggen op de dollar tegen de yen. Die is iets hersteld. Als de dollar tegen de yen daalt kan er dus een signaal zijn van een einde van de carry trade. En dat is waarschijnlijk een belangrijke factor voor aandelenmarkten.
De carry trade leidde ertoe dat er veel goedkoop geld rond klotste op aandelenmarkten wat tot een stijging leidde. Als de carry trade door bijvoorbeeld de beslissingen van de Bank of Japan ten einde komt, dan kan het een negatief effect hebben, zij het tijdelijk, op risk assets. Dat hebben we de afgelopen weken al vaker overigens gezien op aandelenmarkten.
Bij commodities zien we momenteel dat olie iets lager is. De verkiezingen in Venezuela kunnen een effect gaan hebben op de olieprijs. De prijs van goud blijft redelijk stabiel. We hebben het de laatste tijd vaker over goud gehad, dat de trend naar boven is. We zien ook dat goud, hoewel het zo nu en dan consolideert, op de grafiek zich goed blijft handhaven. Dit zegt niet alles, maar wij zien het voorlopig toch als een signaal dat goud naar boven blijft kijken.
De industriële en basis metalen blijven kwakkelen. Dit komt weer door China, waar de zorgen nog altijd zijn dat de economie zwak blijft presteren. Wel zijn er een aantal rapporten verschenen die tegenspreken dat China een netto verkoper is van koper. Er wordt zelfs gesuggereerd dat China juist grote voorraden nog steeds wil opbouwen, waarbij dan wordt gespeculeerd dat China dit doet vanwege toenemende geopolitieke spanningen.
Bij crypto tikte de Bitcoin gisteren in de Amerikaanse sessie weer even de 70.000 dollar grens aan. Maar opnieuw is het niet gelukt om hier doorheen te komen. Nu staat de Bitcoin onder de 67.000 dollar. De Federal Reserve meeting gaat belangrijk worden voor Bitcoin en de crypto markt. Dit kan opnieuw een signaal zijn of crypto wel of niet verder wil stijgen. Immers, de verwachting is dat de Fed dovish gaat klinken, dus vriendelijk. En dat zou dan juist gunstig moeten zijn voor de crypto markten en voor Bitcoin.
Wat opvallend is, is dat de meest gehypte Bitcoin conferentie in Nashville dit weekend niet heeft geleid tot het neerzetten van nieuwe toppen voor de Bitcoin. Elke stijging ontmoet weerstand en dat is op zich geen goed signaal. Maar goed, we moeten kijken hoe dat zich verder ontwikkelt.
Resumerend, met een week vol bankmeetings van centrale banken, in een week waarin we vele bedrijfsresultaten krijgen, waaronder een aantal van de Magnificent 7 bedrijven, zoals Apple en bijvoorbeeld Meta of Alphabet, kunnen we stellen dat de handel waarschijnlijk van dag tot dag zal kijken.
De onderliggende trend van de markt lijkt dan wel naar boven te zijn, maar op korte termijn kunnen we toch stellen dat de markt geen duidelijke richting kiest.
Selectieve aankopen gaan door, zoals we gisteren ook weer zagen bij bijvoorbeeld Philips. Maar nu eerst een verdeelde start, zonder dat de markten waarschijnlijk veel overtuiging hebben. Meer op onze website.
Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.
Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.