Navigation

SCE Trader: Morning Call donderdag 29 augustus: beter - ASML - INTC en meer

SCE Trader: Morning Call donderdag 29 augustus: beter - ASML - INTC en meer

We hebben een nieuw onderdeel toegevoegd aan onze feed op de website: 'Traden met de CDI'.

De verwachting is dat de Europese beurzen vandaag iets hoger openen. Dit volgt op de nieuwe recordsluiting van de Dow Jones in Amerika op donderdag, ondanks de daling van 6,4% in NVIDIA waardoor de Nasdaq beperkt daalde en de S&P 500 bleef stabiel.

Terwijl de Amerikaanse markt gemengd eindigde met een vriendelijke ondertoon, zien we momenteel dat de Aziatische beurzen over de hele linie in de plus staan. De Hang Seng-index presteert bijzonder sterk met een winst van 1,9 procent.

Op basis van de fair value van de Amerikaanse futuresmarkten als momentopname zou New York vanmiddag iets hoger kunnen openen.

De handel richt zich vandaag op de PCE-index die vanmiddag in Amerika wordt gepubliceerd. Dit cijfer is belangrijk voor de Federal Reserve in het kader van inflatie. Economen verwachten dat de cijfers "gunstiger" uitvallen, gebaseerd op berekeningen van consumenten- en producentenprijzen.

Er wordt al een renteverlaging van een kwart procent in september verwacht, maar afhankelijk van de cijfers kan dit mogelijk zelfs een haLF procent worden. Dit ondanks dat de economische gegevens, zoals het bruto binnenlands product, gisteren relatief sterk waren in Amerika. Deze kunnen overigens wijzen op een Goldilocks-scenario

Volgens de herziene gegevens steeg het Amerikaanse BBP met een geannualiseerd percentage van 3% in de periode van april tot juni 2024. Deze opwaartse aanpassing is vooral te danken aan een herziening van de consumentenbestedingen, die robuuster bleken dan eerder gerapporteerd. De toegenomen consumentenuitgaven waren significant genoeg om de zwakkere prestaties in andere delen van de economie te compenseren, wat leidde tot de algehele verbeterde BBP-groeicijfers voor het kwartaal.

Europa kan rekenen op een overwegend vriendelijk beeld, vooral nadat de cijfers van NVIDIA gisteren werden gerelativeerd. Hoewel ASML mogelijk te maken krijgt met een stop voor het onderhoud van immersiescanners in China, wordt verwacht dat de markt hier al rekening mee heeft gehouden en dit geen significante invloed zal hebben.

Daarnaast heeft OCI bekendgemaakt dat het Iowa Fertilizer Company heeft verkocht voor 3,6 miljard dollar, wat wordt gezien als een belangrijke strategische stap richting aandeelhouders. Hoewel er momenteel niets wordt ondernomen met OCI, wordt een korte koersstijging niet uitgesloten.

Op Wall Street eindigde NVIDIA lager, met een verlies van 6,4%. Opmerkelijk was echter dat Dell nabeurs zijn outlook verhoogde, mede dankzij NVIDIA, wat positief kan worden opgevat.

De Dow Jones zette opnieuw een record neer, waarbij de prestatie van Salesforce enigszins teleurstellend was. Het aandeel eindigde lager, ondanks een hogere start op de cijfers.

De aandelen van Marvell Technology steeg met 7% in de after-market handel op sterke resultaten voor het tweede kwartaal, aangezien de omzet van het datacenter-segment met 92% toenam tot $880,9 miljoen. Dit komt door een toegenomen vraag naar maatwerk AI-chips en elektro-optische chips/componenten. Ook deze cijfers blijven wijzen op een onverminderde groei in deze sector.

Intel overweegt zijn productontwerp- en productieactiviteiten op te splitsen en fabrieksprojecten te sluiten om het hoofd te bieden aan een historische terugval, zeggen bronnen. Het zou in contact zijn met banken om haar opties af te wegen. Wij doen momenteel niets met Intel, nu de turn-around in het water valt.

De Amerikaanse beurs behoudt een vriendelijke ondertoon, en de markt lijkt rustig af te wachten wie de verkiezingen in november wint, of dat nu Harris of Trump wordt. Wall Street heeft beide kandidaten 'geaccepteerd' en dit zit waarschijnlijk al in de koersen verwerkt. Tevens wordt gerekend op lagere rentetarieven en de zorgen over een escalatie in het Midden-Oosten zijn voor nu afgenomen.

In Azië staan indices over de linie duidelijk hoger. Bloomberg meldt dat China van plan is om een enorm stimuleringspakket te lanceren, inclusief een refinancieringspakket ter waarde van 5,4 biljoen dollar voor hypotheken. Dit zou verlichting moeten bieden aan de Chinese economie, die nog steeds in het slop zit. Dit nieuws zorgt ervoor dat Chinese gerelateerde aandelen flink stijgen.

Op de obligatiemarkten zien we dat het effectief rendement bij de meeste leningen iets hoger noteert, maar dit blijft binnen de perken. Het rendement op 10-jaars Amerikaans staatspapier bedraagt momenteel 3,87 procent, Japans papier staat op 0,9 procent en Duits papier op 2,28 procent. Ook het Italiaanse en Franse papier vertonen een iets hogere yield, maar dit blijft, zoals gezegd, beperkt.

Bij valuta is de dollar is sterker geworden, maar heeft in augustus een zwakke maand gekend. De dollar-yen staat momenteel op 144,8.

Bij de commodities steeg de goudprijs gisteren, hoewel goud de laatste dagen een zigzag-patroon vertoont. Toch heeft goud een redelijk goede maand augustus doorgemaakt. De stijging van energieprijzen viel op, met name olie, en bij de zogenaamde soft commodities steeg sinaasappelsap met maar liefst 4 procent. De zware industriële metalen blijven weinig beweging vertonen.

Bij de crypto-markten noteert Bitcoin momenteel op 59.200 dollar en bevindt zich nog steeds in een consolidatiefase. Zoals eerder vermeld moeten we tevreden zijn met deze consolidatie, hoewel er uiteindelijk verwacht wordt dat Bitcoin weer zal stijgen, maar het tijdstip hiervan is nog steeds onduidelijk.

Samenvattend lijkt het erop dat de markten zich voorbereiden op een mogelijke hogere opening in aanloop naar de PCE-gegevens in Amerika. Deze cijfers kunnen belangrijk zijn, maar de markt heeft al vertrouwen dat de Federal Reserve in september de rente in ieder geval met 25 basispunten zal verlagen.

Een vriendelijke handelsdag wordt niet uitgesloten. Houd er wel rekening mee dat Wall Street maandag gesloten is, wat tegen het einde van de dag kan leiden tot het sluiten van posities, wat mogelijk voor koersbewegingen naar boven en naar benden kan zorgen.

Op onze website meer, inclusief een database met duizenden artikelen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.