Navigation

SCE Trader: Morning Call maandag 30 september - Japan lager en China hoger

SCE Trader: Morning Call maandag 30 september - Japan lager en China hoger

Op onze website vandaag weer aandacht voor verschillende zaken. We gaan in op China, de S&P 500, goud, aandelen en meer.

De huidige signalen wijzen erop dat Europa verdeeld zal beginnen. We zien een forse daling in Tokio en een sterke stijging in China. Dit in een week dat vrijdag de werkgelegenheidscijfers in de VS worden vrijgegeven.

Tegelijkertijd hebben we te maken met de Amerikaanse futuresmarkten, wat natuurlijk een momentopname is, die momenteel verdeeld zijn.

De Europese beurzen zien een verdeeld Amerika op vrijdag, waar de indices uiteindelijk, met de Dow Jones op een nieuw record, ietsjes lager eindigden. De handel zal zich nu vooral richten op Azië, waar de financiële markten opnieuw zien dat de Chinese overheid door blijft gaan met stimuleringsmaatregelen.

Verschillende grote steden hebben nu bevestigd dat bepaalde restricties op het kopen van huizen zijn verwijderd. Dit werd overigens al voor een deel verwacht. De hypotheekrentes voor bestaande leningen wordt verlaagd. Dit leidt tot een positieve reactie in China.

Daarnaast is de verwachting dat de olieprijs vandaag probeert te stabiliseren, wat kan bijdragen aan het verminderen van de druk op gerelateerde aandelen.

Stellantis heeft zojuist een winstwaarschuwing gegeven. Volkswagen heeft de verwachtingen voor dit jaar opnieuw naar beneden bijgesteld vanwege uitdagende marktomstandigheden. Dat is voor ons niet onverwacht. Van der Valk ziet weer kleiner in Ebusco. Zoals eerder aangegeven, denken wij dat het aandeel Ebusco een waarde heeft die dicht bij nihil ligt.

Wall Street reageerde opnieuw niet met hetzelfde enthousiasme als China op de stimuleringsmaatregelen. Toch wisten China-gerelateerde aandelen een duidelijke stijging te laten zien.

Dit brengt ons bij Azië, waar de koersen duidelijk in de plus staan op China-gerelateerde indices. We hebben het hier over forse winsten. Zo staat de Hang Seng 3% hoger, Shanghai wint 6% en Shenzhen staat zelfs 8% hoger.

De Nikkei-index daarentegen staat 5% lager. De bewegingen op de Japanse markten komen na de overwinning van Shigeru Ishiba bij de verkiezingen van de Liberaal-Democratische Partij afgelopen vrijdag. Hij zal Fumio Kishida opvolgen als premier van Japan. Deze leider staat voor hogere rentetarieven, wat als gevolg heeft dat Japan dat nu verwerkt.

Terug naar China. We hebben in China ook te maken gehad met de inkoopmanagersindex (PMI) voor september. De maakindustrie daalde opnieuw voor de vijfde maand op rij. De particuliere Caixin-enquête liet zelfs de scherpste daling in 14 maanden zien. Toch wordt dit door de markt als minder ernstig beschouwd, wat de sterke koersstijgingen in China verklaart in combinatie met de voortdurende aankondigingen van stimuleringen .

In de rest van Azië valt het op dat de Zuid-Koreaanse Kopsi juist zwakker is, ondanks de redelijk goede signalen uit de chipindustrie.

Op de obligatiemarkten zien we dat het tienjarige Amerikaanse papier op 3,76% staat, wat een lichte stijging is. Ook Japans papier is iets gestegen naar 0,86%. Duits papier staat iets lager op 2,14%, en het Italiaans en Frans papier kennen een iets lagere yield.

Op de valutamarkten ligt de dollar vlak ten opzichte van de euro en zien we weinig beweging tussen de dollar en de yen.

Bij commodities staan China-gerelateerde commodities, zoals ir0n ore (ijzererts) duidelijk in de plus. Goud is echter sinds de opening vannacht aan het consolideren. De olieprijs ligt een fractie hoger.

Bij crypto moet Bitcoin een stap terug doen, met een daling van bijna 2% naar $64.600. Dit is opvallend, omdat de stimuleringsmaatregelen in China indirect een positieve invloed op Bitcoin via Hong Kong zouden kunnen hebben. Ook zijn er geruchten over een versoepeling van het Chinese beleid ten aanzien van crypto.

Samenvattend verwachten we dus een verdeelde start, waarbij de Nikkei-index een negatieve factor is. Waarschijnlijk zal alles wat met China te maken heeft of daaraan gerelateerd is, stijgen. Er is ook de verwachting dat de liquiditeitsstroom uit China, hoewel er twijfel is of dit direct voldoende is voor de economie zelf, de financiële markten gedeeltelijk zal bereiken, wat tot positieve reacties kan leiden qua trend door toevoeging van liquiditeit.

Op onze website meer, inclusief een database met duizenden artikelen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.