Navigation

SCE Trader: de Morning Call - woensdag 31 januari 2024 - verdeelde start

De verwachting is dat Europa verdeeld gaat starten. Dit na de cijfers nabeurs in New York van een aantal techreuzen. Het bedrijf Alphabet daalde aanzienlijk nabeurs. Microsoft noteerde verdeeld en AMD was lager.

Op basis van de fair value van de Amerikaanse futures, als momentopname, zou de Nasdaq duidelijk lager starten vanmiddag, maar de andere indices zouden een meer verdeelde opening hebben.

Novo Nordisk kwam vanochtend met sterke cijfers en een programma om aandelen in te kopen. Op dinsdag volgde Volkswagen het autobedrijf Renault in het uiten van twijfels over de markt voor elektrische voertuigen en batterijen. Het stelt plannen voor een beursgang van de batterijdivisie uit. Dit gebeurde slechts één dag nadat Renault de beursgang van de Ampere EV-divisie annuleerde. Het laat niet alleen zien dat deze markt momenteel een aanzienlijke vertraging doormaakt, het geeft ook aan dat Tesla zowel technologisch als qua fabricage ver vooruitloopt op vele anderen. Op dinsdag hebben we het "lef" gehad om weer groter in Tesla te stappen.

Op Wall Street openden de indices met iets lagere koersen na een overvloed aan kwartaalcijfers. De vooruitzichten van het koeriersbedrijf UPS werden niet positief ontvangen door investeerders, terwijl Whirlpool en Polaris blijven kampen met uitdagingen. De vooruitzichten van General Motors en HCA zorgden daarentegen voor een stijging van de koersen van die aandelen. Deze bedrijven speelden echter in het voorprogramma, want nabeurs in New York was het het echte vuurwerk.

Vannacht in Azië was de handel verdeeld. De Chinese aandelen waren weer lager. De Nikkei is hoger. Australië bereikte een nieuw high.

De rente in de Europese Unie steeg dan wel gisteren door sterke economische groei- en consumentenprijsindexgegevens uit Spanje, maar dit was beperkt. Per saldo is de rente juist iets gedaald de afgelopen dagen. Vandaag wordt een afwachtende houding voor Europese rentetarieven voorzien, maar ook voor obligaties uit andere landen in de aanloop naar de Fed.

Op het economisch gebied lieten de Amerikaanse gegevens van JOLTS voor het eerst in 3 maanden een stijging zien. Later deze week komt het ADP-rapport uit en op vrijdag geeft de Amerikaanse overheid de data vrij over de werkgelegenheid. Vooral de data van de Amerikaanse overheid met betrekking tot de banengroei zal voor de markten belangrijk zijn.

Nog even terugkomend op het Duitse BBP dat gisteren een krimp liet zien van 0,3%. Economen trekken de betrouwbaarheid van deze herziening in twijfel, omdat dit het tweede opeenvolgende kwartaal is waarin een herziening plaatsvindt om een technische recessie te voorkomen.

Binnen de sector valuta is de dollar iets sterker. Bij commodities is olie richtingloos. Er wordt nog steeds gewacht op de Amerikaanse reactie op drone-aanvallen in Jordanië waarbij drie Amerikaanse soldaten zijn omgekomen. Er wordt gespeculeerd over de omvang van de reactie en de politieke implicaties voor president Biden.

De markten rekenen er nog steeds op dat de maatregelen geen al te groot effect op olie zullen hebben. Wel lijkt elke dip door investeerders te worden gesteund en de kans dat er toch een extra premie wordt ingebouwd (hogere koers) is nog steeds niet uitgesloten. Goud is gestegen. Nu gaat het spannend worden hoe er gereageerd zal worden op de rentevergadering in Amerika. Op zich is de 2000 dollar een steungrens en als Powell voldoende dovish blijft, waar velen dus over twijfelen, zou goud wel eens een rally kunnen inzetten.

Bij crypto is het beeld gemixt. Ondanks dat we nog steeds enigszins onzeker zijn of Bitcoin daadwerkelijk een bodem heeft gevonden, overwegen we toch om nog een extra aankoop te doen. Of dit meteen is of later doen we willen ons nog over beraden.

Bij de altcoins gaan we "rustig" door met verzwaren en uitbreiden. Wel willen we sterk blijven benadrukken dat dit minimale posities zijn in een portfolio. Ze mogen nauwelijks "pijn" doen als het misgaat en die kans is bij crypto altijd aanzienlijk.

Op dinsdag hebben we bij miningaandelen verzwaard. Mogelijk dat we één dezer dagen ook grotere stappen gaan zetten met MicroStrategy.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.