SCE Trader: Morning Call maandag 31 maart - Lagere start met overall zwakte

De Europese beurzen lijken maandag lager te openen. Wall Street sloot vrijdag in het rood, de Aziatische markten staan op dit moment duidelijk lager en ook de Amerikaanse futures kleuren opnieuw negatief. Vooral de Japanse Nikkei-index valt op, met een verlies van bijna 4%, een van de scherpste dalingen in lange tijd.
Vorige week stonden de aandelenmarkten stonden overwegend onder druk. In Europa daalde de Stoxx Europe 600 met 0,8%. In Azië ging de Japanse Nikkei 1,8% omlaag, de Zuid-Koreaanse Kospi verloor 1,9% en de Hang Seng index in Hongkong zakte met ongeveer 0,6%.
Beleggers maken zich zorgen over de mogelijke handelsmaatregelen van president Donald Trump. Op 2 april worden nieuwe tarieven van kracht, en alles wijst erop dat Trump niet van plan is deze te temperen. Integendeel, het lijkt erop dat hij juist een tarievenoorlog wil ontketenen. Zie ook dit artikel.
Trump-adviseur Peter Navarro stelt dat nieuwe Amerikaanse invoerheffingen jaarlijks tot 700 miljard dollar kunnen opleveren. Maar zijn uitspraken en een handelsoorlog roepen ook beelden op van de Grote Depressie in de jaren dertig, veroorzaakt door de Hawley–Smoot Tariff Act uit 1930. Zie artikel.
Dit maakt beleggers wereldwijd bijzonder voorzichtig. Of later vandaag nog een relativerende draai komt, valt te bezien, maar bij de opening rekenen we in elk geval op een zwakke start. Daarbij wordt op de grafieken duidelijk dat verschillende indices tegen belangrijke steunlijnen aanhikken.
Donald Trump heeft zondag aangekondigd dat hij extra importtarieven van 25% tot 50% op alle Russische olie zal opleggen als Moskou zijn pogingen om de oorlog in Oekraïne te beëindigen tegenwerkt. Deze tarieven kunnen al binnen een maand ingaan als er geen staakt-het-vuren komt.
President Trump heeft woensdag uitgeroepen tot "Bevrijdingsdag" en er worden invoerrechten van 20% of meer geheven op meer dan 25 landen. De Amerikaanse tarieven zullen tegen eind april een impact hebben op importen ter waarde van meer dan 1,5 biljoen dollar.
In een telefonisch interview met NBC News zei Trump tevens boos te zijn nadat Putin de geloofwaardigheid van de Oekraïense president Zelenski bekritiseerde. Trump meldde ook dat hij deze week met Putin wil spreken.
Daarnaast bevestigde hij dat er gesprekken plaatsvinden tussen Amerikaanse en Iraanse functionarissen, zonder verdere details te geven, maar als er geen nucleaire deal komt volgen er bombardementen, zo vertelde de president. Hij voegde er aan toe dat hij opnieuw extra sancties zou kunnen opleggen, zoals hij eerder vier jaar geleden deed.
Vooral technologieaandelen lijken opnieuw onder druk te komen. Er blijven berichten circuleren over een mogelijke tijdelijke groeivertraging binnen het AI-segment, wat op zijn beurt negatieve gevolgen kan hebben voor chipgerelateerde aandelen. Zie artikel.
Opvallend genoeg liggen veel Nederlandse chipwaarden momenteel rond technische steunniveaus, wat de handel in die sector extra spannend maakt. Zie artikel.
Wall Street sloot de week in mineur af. De S&P 500 daalde op de week met 1,5% en noteerde daarmee de vijfde week van verlies in de afgelopen zes. De Nasdaq op de week verloor 2,6% en de Dow Jones ging zo’n 1% omlaag vorige week.

In Azië is het sentiment ronduit zwak. De Japanse Nikkei zakt fors weg, terwijl ook de Koreaanse Kospi en de beurs in Taiwan duidelijke verliezen laten zien. Deze regio's zijn belangrijk voor de chipsector, en hun zwakte kan dus extra druk zetten op Europese en Amerikaanse halfgeleideraandelen.
In China zijn de verliezen iets beperkter, geholpen door beter dan verwachte cijfers van de inkoopmanagersindex, al is ook daar het allesbehalve overtuigend.
Op de obligatiemarkten zien we nu licht dalende rentes. De Amerikaanse 10-jaarsrente staat 3 basispunten lager op 4,21%. De Japanse rente daalt met 2 basispunten naar 1,53% en de Duitse opent op 2,73%.
Goldman Sachs verwacht dat de Federal Reserve dit jaar drie renteverlagingen van elk 25 basispunten zal doorvoeren, tegenover een eerdere prognose van twee verlagingen.
Bij commodities was er bij edelmetalenmarkt sprake van optimisme. De goudprijs steeg vorige week naar een nieuw record. De goudprijs stijgt vandaag opnieuw, een teken dat beleggers meer veiligheid zoeken.
Binnen de grondstoffenmarkten valt op dat de prijs van sinaasappelsap ongeveer 4% daalt, terwijl sojaolie, na een forse stijging de afgelopen week, nu stabiel blijft. Koper daarentegen zakt met circa 0,6%, wat wijst op afnemend vertrouwen in wereldwijde industriële activiteit.
Ook de crypto-markt heeft het moeilijk. Bitcoin noteert rond de 81860 dollar, onder druk van het bredere risk-off-sentiment. De meeste altcoins leveren eveneens in.
In New York moest het sterk crypto-gerelateerde aandeel MicroStrategy vrijdag maar liefst 11% prijsgeven. Dit versterkt het signaal dat beleggers op dit moment de voorkeur geven aan defensieve posities.
Samenvattend. Over de hele linie zien we dat beleggers zich voorbereiden op mogelijke escalatie van het handelsbeleid onder Trump. Of de soep uiteindelijk zo heet wordt gegeten als ze wordt opgediend, is nog onduidelijk.
Feit is dat de beurzen zich op technische kruispunten bevinden. De komende dagen kunnen cruciaal worden: vormen de huidige niveaus een bodem of volgt er nog meer neerwaartse druk?
Voor nu is het afwachten. De start van de week lijkt zwak, en pas later kan blijken of er ruimte is voor herstel. Het wordt een bepalende week voor het marktsentiment.
Op onze website meer, inclusief een database met duizenden artikelen.
Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.
Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.