Navigation

Nasdaq 100: is de bear market begonnen - de chart en dynamic trend following

Nasdaq 100: is de bear market begonnen - de chart en dynamic trend following

We gaan kijken naar de chart van de Nasdaq 100 $NDX en naar de chart van Dynamic Trend Following (DTF) op dezelfde Nasdaq 100. De vraag is of de huidige daling betekent dat de bearmarket is begonnen.

We willen meteen zeggen dat een bearmarket vaak pas echt begint na een daling, dan een nieuwe melt-up - snelle en ongelofelijke stijging zoals net voor het klappen in het jaar 2000 - naar nieuwe highs waar speculanten en spijtoptanten voor de gek worden gehouden en dan gevolgd door een nog grotere koersdaling waar aandelen individueel 50 tot 80 procent kunnen dalen.

De charts

De Nasdaq 100 bevindt zich momenteel in een stijgend trendkanaal. De boven- en ondergrenzen van dit kanaal zijn gemarkeerd met stippellijnen, waarbij de huidige koers zich dicht bij het midden bevindt. De bovenkant fungeert als weerstand. De koers ondervindt momenteel weerstand rond de middelste trendkanaalgrens.

Belangrijke steunniveaus liggen rond het niveau van 17000, wat overeenkomt met een eerder consolidatiegebied. Andere potentiële steunniveaus zijn de onderkant van het trendkanaal.

De gele lijn op de grafiek vertegenwoordigt de getekende VWAP, dat vaak dynamische steun en weerstand biedt. De koers bevindt zich momenteel boven dit gemiddelde, wat wijst op een bullish trend, maar het wordt niet uitgesloten dat deze wordt doorbroken en een te zwakke steun is en de Nasdaq 100 in dat geval daalt tot 18000. Zodoende zou het misschien zelfs mogelijk zijn om te dalen naar 17000 of zelfs 16000 zonder dat de langere bull market is doorbroken. Dus dit patroon wijst nog niet op een bearmarket, zoals in het begin van dit artikel omschreven.

Op de grafiek zijn rode cirkels te zien, die eerdere toppen binnen het trendkanaal aangeven. Historisch gezien heeft de koers rond deze niveaus weerstand ondervonden en vervolgens een terugval gemaakt. De groene cirkel markeert een eerder koopmoment waar de koers aanzienlijke steun vond. Dit punt valt samen met de onderkant van het trendkanaal, wat het een belangrijk gebied maakt voor toekomstige koopmomenten als de index terugvalt.

Hoewel de koers zich dicht bij de tussentijdse steun bevindt (in het midden van het opgaande trendkanaal), is er nog geen bevestigde omkeer zichtbaar. Dit kan wijzen op een verdere correctie zo is de conclusie.

Dynamic Trend Following

Dan de grafiek van het Dynamic Trend Following-systeem, dat volatiliteit uit het patroon filtert en zich richt op de algemene trend. De witte lijn vertegenwoordigt deze trend.

Ondanks de schommelingen blijft de trend stijgend, wat zichtbaar is aan hogere bodems en toppen. Op de Dynamic Trend Following-grafiek zien we ook groene en rode balken die belangrijke steunniveaus markeren. De eerste belangrijke steun ligt rond de 18.000, gevolgd door een tweede steun rond de 16.000.

Het is belangrijk om te benadrukken dat dit trendvolg-systeem doorgaans vertraagd reageert, maar het biedt wel waardevolle inzichten over de algemene markttrend.

Resumerend

Samenvattend bevindt de Nasdaq 100 zich momenteel in het midden van een stijgend trendkanaal en ondervindt daar opnieuw weerstand. Belangrijke steunniveaus om in de gaten te houden zijn rond de 17000 en 16000.

Dynamic Trend Following bevestigt de huidige lange stijgende trend, met belangrijke steunniveaus rond de 18.000 en 16.000 punten.

Echter de beweging van de prijzen is niet echt overtuigend. Met andere woorden: terwijl de lange trend nog opwaarts is, is een verdere correctie absoluut niet uitgesloten. Wat dat betreft behouden we onze eerdere visie en zijn voorzichtig.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.