Navigation

Nasdaq 100: gaat de boel klappen - de chart en Dynamic Trend Following

Nasdaq 100: gaat de boel klappen - de chart en Dynamic Trend Following

Nu de Magnificent 7 en andere tech-aandelen een aanzienlijke sell-off laten zien, dus niet alleen de chip-aandelen maar een bredere sell-off, is de vraag wat de chart ons vertelt.

Kijken we naar de chart van de Nasdaq 100, een graadmeter voor technologie, dan kunnen we constateren, bij een weekchart, dat de daling die we nu zien letterlijk een druppel is in een emmer tot nu toe.

Dit kan twee dingen betekenen: of we zien dat de markt snel herstelt en de trend naar boven voortzet, of dat de markt nog een diepere sell-off gaat meemaken. De tweede optie is zeker mogelijk, omdat de Nasdaq 100 met de onderliggende aandelen op dit moment aan de bovenkant van haar trendkanaal zit die sinds eind 2022 zichtbaar is. De keren dat het hier tegenaan kwam, of zelfs aantikte, zagen we steeds een correctie tot het midden van dit opgaande trendkanaal.

Stel dat we dat nu ook nemen als een gemiddelde, dan zou de Nasdaq eventueel nog kunnen dalen naar niveaus rond de 18.500 tot 18.700. Een tweede steun wordt momenteel gezien rond de VWAP, die rond de 17.700 ligt. En een derde steun wordt gezien rond de 16.700.

Zolang de Nasdaq hier boven blijft, praten we over niets anders dan een grotere correctie in plaats van een bear market. Dat houdt dus in dat de huidige daling, gemeten aan de grafiek, absoluut nog geen ommekeer is in een trend.

Dit wordt overigens ook bevestigd door Dynamic Trend Following. Dit is een dynamisch trendvolgsysteem, waarbij we een chart gebruiken, de witte lijn, en waarbij we bepaalde volatiliteit hebben uitgefilterd. Met andere woorden, de markt kun je daardoor scherper meten.

Als je hiernaar kijkt, dan zie je momenteel dat de Nasdaq nog steeds opwaarts beweegt. Met andere woorden, de index toont op dit moment nog geen signaal dat de lange trend aan het keren is.

Wel zou eventueel de index naar het groene blok kunnen terugvallen rond de 18.300 bij een nog hevigere correctie.

Er kan ook een periode komen dat de markten consolideren, zijwaarts gaan bewegen of echt in een bear market komen. Een zijwaartse beweging zou op dit moment nog het meest voor de hand liggen in de ruime trading range die dus ook inhoudt dat koersen kunnen dalen zonder de bullish lange trend te verlaten.

Puur gemeten op de charts en op Dynamic Trend Following is op dit moment de Nasdaq 100 nog steeds in een opwaartse beweging. Ondanks dat als een correctie plaatsvindt, zoals we net vertelden, deze zelfs vrij fors kan zijn. Maar zelfs dan is de onderliggende trend nog steeds niet geschaad.

Op de algehele vraag of wij nu weer volop in technologie zouden stappen, blijft het antwoord hetzelfde als waar we het eerder over hebben gehad. We zijn, ook met een beetje geluk, aan het begin van deze opwaartse cyclus, eind 2020, begin 2023, in technologie gaan kopen.

Nu zouden we dus nog steeds wachten op een diepe correctie om weer groter in te stappen. De aandelen die we overigens hebben, daar blijven we in zitten omdat we stops in de winst hebben liggen en enkele maanden geleden ook al hebben gereduceerd, met andere woorden, posities verkleind, om simpelweg free rides te hebben en op een gegeven moment te kijken waar je dit geld weer ergens anders kan gebruiken.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.