Navigation

Nedap: geeft verkapte winstwaarschuwing - het aandeel

Nedap: geeft verkapte winstwaarschuwing - het aandeel

Nedap $NEDAP heeft in de eerste helft van 2024 een daling in omzet en marge ervaren, maar verwacht in de tweede helft van het jaar weer groei te realiseren.

In de cijfers zit echter een verkapte winstwaarschuwing die ze goed hebben weten te verbergen in het persbericht. Nedap rekent op groei in de tweede helft van 2024, maar wijst op aanhoudende volatiliteit in de markt voor melkveerobots.

De doelstelling om de EBIT-marge naar 15% te verhogen blijft staan, maar kan wel een jaar vertraging oplopen. Dat is dus gewoon een verborgen tempering van de verwachtingen.

Hoewel het een solide bedrijf is, zijn de vooruitzichten momenteel te matig om het aandeel nu al aan te kopen. Dit ook nadat het aandeel al aanzienlijk is gestegen.

Enige cijfers

Het bedrijf boekte een 8% lagere omzet van €124,1 miljoen. De nettowinst daalde met 35%, van €1,91 naar €1,24 per aandeel. Deze daling is voornamelijk te wijten aan aanhoudende zwakte in de markten voor Livestock en Retail, lagere melkprijzen, hogere veevoerkosten en rentes. Bovendien droeg de inhaalslag in de eerste helft van 2023, na leveringsachterstanden in deze segmenten, niet meer bij aan de groei.

Het bedrijfsresultaat daalde met 34%, van €16,1 miljoen naar €10,6 miljoen, en de operationele marge verminderde van 12,0% naar 8,5%. Ondanks deze daling steeg de terugkerende omzet met 20%, wat nu goed is voor 39% van de totale omzet, vergeleken met 30% een jaar eerder. Dit resulteerde in een hogere toegevoegde waarde als percentage van de omzet, een stijging van 69% naar 71%.

Door de tragere groei in de eerste helft van het jaar werd ook het aantrekken van nieuw talent afgeremd. Toch voorziet Nedap voor de tweede helft van het jaar weer groei, vooral in de zorg- en beveiligingssegmenten. Het zorgsegment, dat zich richt op automatisering in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en nu ook huisartsen, zag de omzet stijgen. Ook in het segment beveiliging was er groei.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.