Navigation

Nokia: cijfers mixed bag - 5G en India zwak - visie op het aandeel

Nokia $NOK meldde op donderdag een daling van 27% in het operationele resultaat van het vierde kwartaal, als gevolg van een lagere vraag naar 5G-apparatuur in Noord-Amerika en een vertraging in markten zoals India.

De cijfers zijn teleurstellend qua expansie van 5G dat trager verloopt dan verwacht, evenals de groei in India. We zijn op $4,3 op een up gegaan in het gok-gedeelte. De motivatie was juist de kansen in 5G en India. De kans dat er wel een toename komt in de vraag van infrastructuur, wat wordt aangeven door Nokia is weer een positive.

Hoewel deze ontwikkelingen (India en 5G) tegenvallen, blijven we toch optimistisch over verdere groei in 5G en India. De huidige positie is als het ware een gok, gebaseerd op het feit dat het aandeel op een meerjarige low staat. Hierdoor kunnen enkele kleine positieve elementen de koers laten stijgen. Ook willen we melden dat de marges beter waren dan verwacht en dat is een eerste groene grasspriet.

Nokia behaalde een vergelijkbaar operationeel resultaat vóór rente en belastingen (EBIT) van 846 miljoen euro, wat hoger was dan de verwachte 767,5 miljoen euro.

Nokia zag verbetering in de brutowinstmarges, die stegen van 41,4% naar 43,1%, dankzij een verschuiving naar de verkoop van software met hogere marges.

De CEO, Pekka Lundmark, verwacht een voortzetting van de uitdagende omgeving in de eerste helft van 2024, vooral in het eerste kwartaal.

Telecomapparatuurleveranciers staan voor een moeilijk jaar, aangezien mobiele operators hun uitgaven voor nieuwe 5G-apparatuur beperken.

In december waarschuwde Nokia al dat het zijn doelen voor het volledige jaar 2023 niet zou halen vanwege hangende oplossingen voor octrooigeschillen. Onlangs sloot het bedrijf een octrooiovereenkomst met de Chinese smartphonemaker Oppo.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.