Navigation

Novo Nordisk: tempert verwachtingen - instant view

Dit is een instant view. Later vandaag komen we terug met een update.

Novo Nordisk $NVO, de producent van Wegovy, rapporteerde een zwakker dan verwacht nettoresultaat in het tweede kwartaal van 2024 en verlaagde zijn vooruitzichten voor de operationele winst. De farmaceutische gigant meldde een nettowinst van 20,05 miljard Deense kronen (2,93 miljard dollar) voor de drie maanden eindigend in juni.

De cijfers stellen teleur, maar de pijplijn van het bedrijf blijft sterk. Dat gezegd hebbende, is de kans groot dat we onze positie gaan verkleinen. We willen wel exposure houden, maar mogelijk kleiner. We hebben het aandeel gekocht op de Amerikaanse beurs op 71,5 dollar. Later vandaag komen we met een update.

Novo Nordisk wordt geconfronteerd met toenemende concurrentie op het gebied van gewichtsverlies, zowel van kleinere bedrijven als van farmaceutische giganten zoals Roche, dat vorige maand veelbelovende gegevens uit een vroege fase van de proef met zijn eigen obesitas-medicijnkandidaat deelde.

Tegelijkertijd heeft Novo Nordisk’s Wegovy recentelijk ook goed nieuws gehad. Het medicijn werd in het tweede kwartaal goedgekeurd in China, waardoor het nu beschikbaar is in de op een na grootste economie ter wereld.

Elders hebben de medische regelgevers van het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie hun steun uitgesproken voor Wegovy als middel om de risico's op ernstige hartincidenten bij volwassenen met overgewicht en obesitas te verminderen.

Outlook voor 2024

Novo Nordisk heeft zijn vooruitzichten voor de operationele winst voor het volledige jaar verlaagd naar een groei van 20% tot 28%, vergeleken met de eerdere prognose van 22% tot 30%. De verwachte omzetgroei is daarentegen verhoogd naar 22% tot 28% bij constante wisselkoersen, tegen een eerdere verwachting van 19% tot 27%. Deze aanpassingen weerspiegelen zowel de sterke verkoopprestaties als de uitdagingen in de productiecapaciteit.

Sterke punten

  • Omzetgroei: De totale omzet steeg met 24% in Deense kronen en 25% bij constante wisselkoersen.
  • Diabetes- en obesitaszorg: Verkoop binnen deze segmenten groeide met respectievelijk 26% en 37% in Deense kronen.
  • Innovatie: Succesvolle voltooiing van de fase 3 FRONTIER 2-studie met Mim8 en goedkeuring van Wegovy in China.
  • Vrije kasstroom: Hoewel gedaald, blijft de vrije kasstroom significant op 41,3 miljard Deense kronen.

Zwakke punten

  • Waardevermindering: Een bijzondere waardevermindering van 5,7 miljard Deense kronen gerelateerd aan ocedurenone.
  • Concurrentie: Toenemende concurrentie in het segment voor gewichtsverlies, met nieuwe veelbelovende producten van concurrenten zoals Roche.
  • Operationele winstverwachtingen: Verlaging van de vooruitzichten voor de operationele winstgroei.
  • Productieproblemen: Periodieke leveringsbeperkingen en medicijntekorten in verschillende regio's.

Uitspraak CEO

Lars Fruergaard Jørgensen, president en CEO van Novo Nordisk, verklaarde: "We zijn tevreden met de omzetgroei in de eerste helft van 2024, wat ons in staat heeft gesteld de vooruitzichten voor het volledige jaar te verhogen. De groei wordt gedreven door de toenemende vraag naar onze GLP-1-gebaseerde diabetes- en obesitasbehandelingen, en we blijven meer patiënten bereiken met onze innovatieve behandelingen. Binnen R&D zijn we zeer tevreden met de eerste fase 3-resultaten met Mim8 en het recente advies voor een labeluitbreiding voor cardiovasculaire risicoreductie voor Wegovy in de EU."

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.