Navigation

NVIDIA: Volgens Barrons nog nooit zo goedkoop geweest - parameters

Volgens Barrons [niet onze mening, wij zijn bullish, maar hebben wel een gereduceerde positie in afwachting of er weer goedkoper kan worden bijgekocht op een eventuele correctie of na een consolidatie] is de prijs van NVIDIA $NVDA sinds januari niet meer zo goedkoop geweest. Hoewel het aandeel dit jaar met 250% is gestegen maken de recente bedrijfsresultaten de waardering op basis van de forward price/earnings ratio redelijker.

Deze ratio, die de huidige prijs van een aandeel vergelijkt met de verwachte toekomstige winst, toont aan dat Nvidia's aandelen nu goedkoper zijn dan op 5 januari, zo meldt Barrons.

NVIDIA's recente resultaten en vooruitzichten waren positief, waardoor analisten hun winstvoorspellingen aanzienlijk hebben verhoogd. Dit maakt de forward P/E-verhouding aantrekkelijker.

Op 31 juli voorspelden analisten een winst van respectievelijk $7,95 en $11,53 per aandeel voor de fiscale jaren 2024 en 2025. Tegen vrijdagochtend waren deze cijfers gestegen naar $10,60 en $16,51 voor dezelfde jaren, waardoor de forward P/E daalde. Zo rekent Barrons uit.

NVIDIA's forward P/E, een verhouding tussen prijs en verwachte winst voor de komende 12 maanden, is nu 33,8. Dit is lager dan voor de winstcijfers werden gerapporteerd en het laagste niveau sinds 5 januari.

Een vergelijkbare trend is te zien bij de trailing P/E-verhouding, die de prijs afzet tegen winst over de afgelopen 12 maanden.

Op vrijdag werd NVIDIA  verhandeld met een trailing P/E van 113,8, lager dan de bijna de 245 van voor de winstrapportage. Dit was het laagste niveau sinds 28 maart.

Hoewel waarderingsmaatstaven niet allesbepalend zijn bieden ze investeerders een startpunt voor analyse, aldus het artikel in Barrons. Voor hen die in januari vonden dat NVIDIA eerlijk gewaardeerd was, kan dezelfde mening nu opnieuw geldig zijn in de ogen van Barrons in het bullish getinte artikel.

Nvidia Stock Hasn’t Been This Cheap Since January, Before It Rallied 250%
Barron’s live coverage of financial markets, from stocks and bonds to oil and crypto.

Volgens Barrons [niet onze mening]  is de prijs van Nvidia $NVDA is sinds januari niet meer zo goedkoop geweest. Ondanks de stijging van 250% van het aandeel dit jaar betekenen de recente resultaten van het bedrijf dat de waardering op basis van een belangrijke maatstaf eigenlijk redelijker is geworden.


De forward price/earnings ratio, die de huidige prijs van een aandeel relateert aan de verwachte toekomstige winst, vaak voor het komende jaar, is een veelgebruikte manier om te volgen wat een bedrijf waard zou kunnen zijn en wat investeerders bereid zijn voor het aandeel te betalen. Hieruit blijkt dat de aandelen van Nvidia nu goedkoper zijn dan sinds 5 januari, hoewel het aandeel sindsdien met 250% is gestegen, meldt Barrons.
De nieuwste resultaten van Nvidia, en vooral de vooruitzichten, waren zo positief dat analisten hun voorspellingen voor de toekomstige winst van het bedrijf aanzienlijk hebben verhoogd, wat de forward P/E-verhouding opeens aantrekkelijker maakt. Op 31 juli voorspelden analisten die door FactSet werden ondervraagd een winst van $7,95 per aandeel in het fiscale jaar 2024 en $11,53 in fiscaal jaar 2025.
Tegen vrijdagochtend waren die winstverwachtingen gestegen naar respectievelijk $10,60 en $16,51 voor 2024 en 2025. Hierdoor is Nvidia's forward P/E - de prijs ten opzichte van verwachte winst over de komende 12 maanden - gedaald, omdat de noemer in die verhouding veel hoger is.
Daardoor lijkt het aandeel goedkoper. Nvidia werd vrijdag verhandeld met een forward P/E van 33,8, lager dan de ruim 43 vóór de winstrapportage en het laagste niveau sinds 5 januari.
Vergelijkbare conclusies kunnen worden getrokken uit Nvidia's trailing P/E-verhouding - de prijs ten opzichte van winst over de afgelopen 12 maanden. Dit is een maatstaf die bearish handelaren serieuzer kunnen nemen, omdat het geen rekening houdt met mogelijk overschatte ramingen van toekomstige winsten.
Op vrijdag werd Nvidia verhandeld met een trailing P/E van 113,8, lager dan bijna 245 op woensdag vóór de winstrapportage. Dit was het laagste niveau sinds 28 maart, toen het aandeel sloot op $269,84. De aandelen openden donderdag boven $502 na de winstrapportage, wat een stijging van 86% vertegenwoordigde.
Instrumenten voor waardering zoals forward of trailing P/E-verhoudingen zijn niet allesbepalend voor de waarde van aandelen, maar ze zijn een goed startpunt. Voor investeerders die proberen door de complexe analyse na de winstrapportage te navigeren, bieden ze een herinnering dat degenen die in januari vonden dat het aandeel eerlijk gewaardeerd was, nu dezelfde mening kunnen hebben.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.