Navigation

NVDA: antitrust-onderzoek & geluiden winstwaarschuwing - de implicaties

NVDA: antitrust-onderzoek & geluiden winstwaarschuwing - de implicaties

Het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) start een antitrustonderzoek naar NVIDIA $NVDA en sinds de cijfers uitkwamen, zijn er geluiden dat het bedrijf in november of december zijn outlook naar beneden gaat aanpassen.

Beide onderwerpen behandelen we in dit artikel. Het aandeel op dinsdag met 9,5% gedaald en is na het slot van New York met nog eens 2,4% naar beneden geduwd.

Het aandeel

We willen aangeven dat, nadat ook wij het idee hadden dat het 'wel zou meevallen' met een verdere impact vanuit NVIDIA, het er nu toch steeds meer naar uitziet dat de lows van augustus opnieuw getest kunnen worden. Dit gaat dan de gehele chipmarkt verder naar beneden sleuren.

Voor wie al langer de markt kent, weet dat chip-aandelen zomaar 30 tot 50 procent kunnen terugvallen en zelfs in bepaalde gevallen tot 80 procent voordat de lange uptrend weer wordt hervat. In het beste geval zien we een consolidatie, maar we zijn er niet geheel gerust meer op.

Dat doet dus trouwens niks af aan de lange uptrend van het aandeel NVIDIA, maar wij zouden nu niet bijkopen. Al eerder hebben we aangegeven dat we nu sowieso niet willen verzwaren en als je aan het begin van de cyclus bent ingestapt, is het ook prima om een gereduceerde positie te hebben en een stop in de winst. De zogenaamde free ride: je kan dan nog steeds genoeg verdienen.

Hoewel vergelijkingen altijd ruimte voor interpretatie geven, begon het barsten van de dot-com-bubbel in 2000 met een antitrustzaak tegen Microsoft die escaleerde. De rechtszaak was in 1998 tegen Microsoft aangespannen.

Terug naar NVIDIA, we sluiten dus een daling naar de low van ongeveer 90 dollar van augustus, de ingetekende VWAP, niet uit. Als deze steun niet houdt kan de koers zelfs dalen naar 75 dollar.

Daarmee is er nog steeds 'niks aan de hand' voor de lange termijn. Vergeet ook niet dat NVIDIA in het verleden een keer 80% is gedaald. Als je toen was blijven zitten, zou je bij wijze van spreken nu miljonair geweest.

In ieder geval zijn wij niet van plan om bij te kopen. Na eerder al gereduceerd te hebben en met een stop in de winst wachten we gewoon af.

Sowieso willen we enige exposure houden naar het aandeel nadat we in januari 2023 op 17,9 dollar zijn gaan kopen, omdat we over een langere termijn weer een revival van het aandeel verwachten en nieuwe all-time-highs. Maar voor nu sluiten we dus een sterke verdere daling van NVIDIA en andere chips niet uit.

Als laatste willen we opmerken dat sinds juli op de laatste dag van de maand kopers actief zijn en op de eerste dag van de maand verkopers de overhand hebben. Dit moet ook worden meegenomen bij de koersvorming van NVIDIA en een verdere reactie.

Dagvaardingen DOJ

Het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) heeft dagvaardingen gestuurd naar NVIDIA en andere bedrijven, omdat het bewijsmateriaal zoekt dat de chipfabrikant mogelijk de antitrustwetgeving heeft overtreden. Dit is een verdere stap in het onderzoek naar de dominante positie van NVIDIA op het gebied van AI-computing.

Het DOJ had eerder vragenlijsten verstuurd naar bedrijven, maar stuurt nu juridisch bindende verzoeken, wat betekent dat de ontvangers verplicht zijn om informatie te verstrekken. Dit brengt het onderzoek van de overheid dichter bij het indienen van een formele klacht.

Mogelijke verlaging van de outlook

Enkele dagen geleden hadden we contact met een handelaar in New York die ons vertelde dat NVIDIA in november of december mogelijk zijn outlook iets gaat verlagen.

De handelaar, iemand die we al lange tijd kennen en als betrouwbaar beschouwen, gaf aan dat er tussen de regels door signalen zijn afgegeven aan grote partijen na de presentatie van de laatste kwartaalcijfers dat ze de taxaties defensief moeten houden.

Het gesprek dat we met hem hadden, vond plaats na de presentatie van die cijfers, op dezelfde dag dat het aandeel na een aanvankelijk herstel tot ongeveer -1% toch weer fors daalde. Tijdens deze sessie kwam het geluid in de markt dat signalen zouden duiden op een mogelijke neerwaartse bijstelling van de outlook.

Aanvankelijk waren we terughoudend om deze informatie te delen, omdat het slechts van één bron komt en niet direct bevestigd kan worden. Toch zien we, gezien de recente sterke koersdaling van NVIDIA, ons genoodzaakt om deze informatie te delen.

Hoewel één bron als glad ijs is, is ons het volgende verteld. NVIDIA is van plan om de verwachtingen te temperen om zo wat druk van de ketel te halen. Door dit nu te doen, op een moment dat de markt al twijfels heeft over de vooruitzichten, zouden ze een grotere 'ramp' kunnen voorkomen als het later onverwacht veel slechter gaat dan de markt verwacht. Het idee is dat, als de verlaging van de outlook uiteindelijk komt, het minder erg zal lijken.

NVIDIA kan binnen de regels schuiven met hun cijfers. Ze zouden hun outlook zodanig willen aanpassen dat de schade beperkt blijft en de groei in de komende kwartalen daarna weer versnelt of in ieder geval aanvaardbaar is.

Tot slot willen we ook benadrukken dat het allemaal een broodje aap kan zijn en er niks aan de hand hoeft te zijn. Dat weten we pas later. Maar waarom het risico nemen, wij wachten rustig af.

Mogelijke andere factoren voor verlaging outlook

  • Afhankelijkheid van hyperscalers: De vraag vanuit grote datacenterbedrijven (zoals Amazon, Microsoft, Google) is cruciaal. Vertragingen in hun investeringen kunnen NVIDIA's groei negatief beïnvloeden.
  • Intense concurrentie: Bedrijven zoals AMD versterken hun positie in AI-chips en GPU's. Snellere innovaties door concurrenten kunnen NVIDIA marktaandeel kosten of lagere marges.
  • Hoge kosten en uitgestelde orders: Stijgende productiekosten en knelpunten in de toeleveringsketen kunnen de marges van NVIDIA onder druk zetten. Bedrijven kunnen orders uitstellen vanwege economische onzekerheden.
  • Afkoeling in specifieke sectoren: Sectoren zoals automotive en industriële automatisering kunnen op de korte termijn minder investeren in AI-technologieën, wat de vraag naar NVIDIA's producten zou verminderen.
  • Beperkte investeringsmogelijkheden voor kleinere bedrijven: Door de economische onzekerheid kunnen kleinere bedrijven moeite hebben om te investeren in NVIDIA's technologieën, wat de groei kan vertragen.

Conclusie

Het aandeel NVIDIA bevindt zich momenteel in een onzekere fase, gekenmerkt door een potentiële neerwaartse aanpassing van de outlook en een antitrustonderzoek door het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Er bestaat een reëel risico dat de lows van augustus opnieuw getest worden, hoewel de lange termijn vooruitzichten voor NVIDIA positief blijven. Wij zijn voor nu terughoudend en kopen niet bij. Het risico op een verdere daling is aanwezig, met als beste scenario een consolidatie.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.