Navigation

NVIDIA: geen dagvaarding ontvangen DOJ - visie op het aandeel

NVIDIA: geen dagvaarding ontvangen DOJ - visie op het aandeel

NVIDIA $NVDA heeft verklaard geen dagvaarding te hebben ontvangen van het Amerikaanse Ministerie van Justitie (DOJ) in het kader van een lopend antitrustonderzoek. Ondanks dat NVIDIA aangeeft niet officieel te zijn gedagvaard, is er wel contact geweest met de Amerikaanse overheid, zo meldt Bloomberg.

Het aandeel

Hoewel NVIDIA verklaart geen dagvaarding te hebben ontvangen, blijft het bedrijf onder het vergrootglas van toezichthouders staan. Het is nog onduidelijk welke gevolgen het onderzoek voor NVIDIA zal hebben, maar het zal ons inziens de lange uptrend absoluut niet breken.

Op de zeer korte termijn sluiten we een volatieler koerspatroon niet uit met de kans dat beleggers naar excuses zoeken om op rally’s te verkopen die de koers uiteindelijk kunnen indrukken. En dat zou ook mooi zijn, want dan kan er extra gekocht worden op lagere niveaus. NVIDIA is immers bezig om van een chipmaker zich om te vormen tot een bedrijf dat een "totaalpakket aanbiedt inclusief software en een backbone.

Het nieuws kwam tegen het slot van de handel uit, en toch sloot het aandeel 1,6 procent lager. Na het slot is de koers een half procent gestegen, wat al aangeeft dat de markt niet goed weet hoe om te gaan met deze informatie.

Vooral het feit dat de koers niet echt is hersteld tijdens de sessie roept de vraag op waarom het aandeel dan zo zwak is. Dit kan erop wijzen dat er in eerste instantie toch rekening mee wordt gehouden dat waar rook is, ook vuur is en er wel een onderzoek komt.

Als tweede bereidt de markt zich voor op een eventueel iets lagere outlook (zie ook dit artikel) en als derde ligt de chart van het aandeel er ook "even" minder goed voor. Er is geen reden om aan te nemen dat de lange bull-trend van het aandeel is gebroken, maar een verdere (forse) correctie zou zeker op zijn plaats zijn en ook wenselijk.

De koers van NVIDIA ketst af op de hoogste VWAP en sindsdien is NVDA weer gedaald. Dit is een klassiek patroon en zou erop kunnen wijzen dat de tweede VWAP (onderste witte lijn), nu rond de 93 dollar, getest kan worden. De verkopers zijn dus nog steeds in controle.

Ondanks dit meer onzekere patroon op de korte termijn, is er voor de lange termijn "niks aan de hand" en zien we een veel hogere koers in de komende jaren.

Toch gaan wij nu niet verzwaren en zouden voor de zekerheid stops in de winst leggen. Mocht NVIDIA wel een forse correctie vertonen (wat nooit van tevoren is te voorspellen), dan is de kans groot dat wij weer flink gaan inladen. Maar nu zijn we iets meer terughoudend zonder onze lange bullish view te wijzigen. Maar dat is ook vanuit een 'luxe postie' nadat we zijn gaan kopen op 17,9 dollar.

Verzoek om Informatie

Volgens een bron met directe kennis van de zaak heeft het Ministerie van Justitie NVIDIA benaderd met een verzoek om informatie in de vorm van een civiele onderzoeksaanvraag, ook wel bekend als een civiel onderzoeksbevel.

Dit soort verzoeken worden in de volksmond vaak gelijkgesteld aan dagvaardingen, hoewel het technisch gezien geen officiële juridische stap is. De aanvraag zou verband houden met NVIDIA's overname van het bedrijf RunAI en bepaalde aspecten van hun chipactiviteiten.

Reactie van NVIDIA

NVIDIA benadrukte in hun reactie dat zij transparant willen blijven en eventuele vragen van de toezichthouders graag beantwoorden. In een verklaring via Bloomberg stelde het bedrijf: "NVIDIA wint op verdienste, zoals blijkt uit onze benchmarkresultaten en de waarde die we aan klanten bieden. Klanten kunnen de oplossing kiezen die het beste bij hen past. We hebben navraag gedaan bij het Ministerie van Justitie en zijn niet gedagvaard. Desondanks staan we open om vragen van toezichthouders te beantwoorden."

Voortgang van het Onderzoek

Het antitrustonderzoek van het DOJ naar NVIDIA werd voor het eerst gemeld in juni van dit jaar. Hoewel er sindsdien geen formele stappen lijken te zijn ondernomen tegen NVIDIA, blijft het ministerie actief informatie verzamelen over de activiteiten van het bedrijf.

De voortdurende focus van toezichthouders op grote technologiebedrijven zoals NVIDIA is onderdeel van bredere inspanningen om potentiële monopolievorming en marktmisbruik in de technologiesector te onderzoeken. Dit soort onderzoeken kan aanzienlijke gevolgen hebben voor bedrijven die op de internationale halfgeleidermarkt opereren, een sector die van cruciaal belang is voor zowel consumenten- als industriële technologieën.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.