Navigation

Herhaling: NVIDIA: 12 miljard dollar aan potentiële inkomsten in gevaar

Herhaling: NVIDIA: 12 miljard dollar aan potentiële inkomsten in gevaar

[Dit bericht is op dinsdag in de feed geplaatst en wordt nu onbewerkt herhaald.]

NVIDIA $NVDA staat volgens sommige onderzoekers voor een mogelijke enorme financiële klap als de Verenigde Staten besluiten nieuwe handelsbeperkingen op te leggen tegen China.

Deze beperkingen kunnen NIVDIA verbieden om zijn China-gerichte HGX-H20 AI GPU te verkopen, wat een aanzienlijke invloed kan hebben op de inkomsten van het bedrijf. Analisten schatten dat dit NIVDIA tot $12 miljard aan potentiële inkomsten kan kosten.

De implicaties en uitleg

NVIDIA past voortdurend haar chips aan om op de Chinese markt te mogen blijven. Dit aanpassingsvermogen heeft tot nu toe als een teken van kracht gefungeerd, maar op een gegeven moment kan het bedrijf mogelijk toch tegen beperkingen aanlopen. De handelsbeperkingen die momenteel worden voorbereid, kunnen er volgens de media toe leiden dat NVIDIA veel omzet gaat mislopen in China.

De Amerikaanse regering overweegt nieuwe handelsbeperkingen die NVIDIA zouden kunnen verbieden om zijn HGX-H20 AI GPU aan China te verkopen. Dit is onderdeel van een breder plan om China's toegang tot geavanceerde AI-technologie te beperken.

De H20 GPU, ontworpen om te voldoen aan Amerikaanse exportregels, biedt sterke AI-prestaties en overtreft in de praktijk de directe concurrent, Huawei's Ascend 920-series AI-processors, ondanks dat het op papier minder krachtig lijkt. Dit baart Amerikaanse wetgevers zorgen.

Het mogelijke verbod, dat in oktober kan worden beoordeeld, kan verschillende vormen aannemen, zoals een specifiek productverbod of beperkingen op rekenkracht en geheugencapaciteit.

De meeste Chinese AI-bedrijven zijn sterk afhankelijk van NVIDIA's CUDA-platform, waardoor een overstap naar alternatieven tijdrovend en kostbaar zou zijn. Dit maakt de H20 GPU aantrekkelijk ondanks zijn beperkingen in vergelijking met de volledig uitgeruste H100.

Ondanks bestaande exportcontroles hebben Chinese bedrijven geavanceerde NVIDIA GPU's verkregen via tussenpersonen en door servers te huren van bedrijven als Google en Microsoft.

De VS kan ook exportbeperkingen uitbreiden naar andere Aziatische landen, maar de handhaving hiervan zou complex zijn. Het beperken van toegang tot cloudservices voor Chinese entiteiten kan problematisch blijken gezien de enorme verwerkingsvereisten voor AI-trainingen, waardoor het waarschijnlijk is dat Chinese entiteiten alsnog toegang krijgen tot GPU-prestaties via de cloud.

De gevolgen en de aandelen

Tot nu toe heeft NVIDIA aangegeven dat de negatieve gevolgen van de handelsbeperkingen meevallen, maar nu lijkt het erop dat deze gevolgen erger kunnen worden, wat een negatief effect kan hebben op de resultaten van NVIDIA.

Op de lange termijn zal NVIDIA de verliezen elders kunnen compenseren, maar op de korte termijn blijft het een onzekere factor. Dit geldt niet alleen voor NVIDIA, maar ook voor veel andere chipmakers en toeleveranciers die deels afhankelijk zijn van China.

Eén van de bedrijven die waarschijnlijk zal profiteren, is Intel, dat bekendstaat als een volledig Amerikaans bedrijf. Wat betreft de koers van NVIDIA, bevinden we ons al geruime tijd op een up en we zijn niet van plan om nu uit te stappen.

We hebben in verschillende etappes aandelen gekocht, te beginnen in januari 2023 tegen $17,90 per aandeel. Daarna hebben we onze positie enkele keren verminderd, zodat we nu zonder risico verder kunnen gaan.

Momenteel vinden we het beeld rond NVIDIA inderdaad onzeker. De zachte steun, aangegeven met een wit vierkant, houdt nog steeds stand. Toch moeten we er misschien rekening mee houden dat als de markt verwacht dat NVIDIA een groot omzetverlies in China zal lijden, het aandeel kan terugvallen naar de eerste VWAP rond de $110, of zelfs naar de tweede VWAP rond de $88.

Dat gezegd hebbende, blijft NVIDIA op de lange termijn één van de betere chipbedrijven. Zo’n daling past binnen het beeld en we zijn niet van plan onze visie te wijzigen: kijk maar een terug naar hoe de koers na dips zich herstelde.

Resumerend

Al met al, als de markt zich steeds meer zorgen maakt over China, kan de koers van NVIDIA verder dalen. Wij zien deze correctie als een tijdelijk intermezzo in de lange opwaartse trend die het aandeel vertoont.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.