Navigation

AMD & NVIDIA: VS overheid verdere beperking AI-chips M-O - industriële oorlog

AMD & NVIDIA: VS overheid verdere beperking AI-chips M-O - industriële oorlog

De Amerikaanse overheid heeft de uitgifte van vergunningen voor chipmakers zoals NVIDIA $NVDA. en AMD $AMD vertraagd voor grootschalige verzendingen van AI-acceleratoren naar het Midden-Oosten. Dit schrijft Bloomberg.

Deze berichten zijn al eerder in de markt verschenen. Toen hebben we daar al aandacht aan besteed. Zie dit artikel en dit artikel. Wel is het nieuw dat het gaat om bepaalde licenties, vertragingen in licenties en 'grote zendingen'.

Dit gebeurt terwijl de overheid een nationale veiligheidsbeoordeling uitvoert van de AI-ontwikkelingen in de regio, aldus bronnen die bekend zijn met de zaak tegen Bloomberg.

Amerikaanse functionarissen vertragen dus de uitgifte van licenties aan chipmakers voor het verzenden van grote hoeveelheden AI-acceleratoren naar het Midden-Oosten. De beoordelingen worden uitgevoerd in het kader van een nationale veiligheidsbeoordeling van AI-ontwikkeling in de regio. Het is onduidelijk hoe lang de beoordeling zal duren en er is geen definitie van wat een grote zending is.

De vertraging in licenties is bedoeld om Amerikaanse functionarissen de tijd te geven om te begrijpen hoe de apparatuur die naar landen als de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië wordt gestuurd, wordt gebruikt, wie deze gebruikt en hoe de faciliteiten zijn beveiligd.

De aandelen

Hoewel de Amerikaanse overheid gerechtvaardigde zorgen heeft over de nationale veiligheid en de mogelijke doorverkoop van AI-technologie aan rivaliserende landen, brengt deze maatregel complicaties met zich mee en is het überhaupt de vraag of het uitvoerbaar is.

Bedrijven zoals NVIDIA en AMD kunnen te maken krijgen met vertragingen, onzekerheden en concurrentienadelen, wat hun positie kan verzwakken. Echter, gezien de omvang en het huidige tekort aan hoogwaardige chips zal dit voor nu een beperkt effect op de bottom line hebben.

Wel draagt het bij aan de algehele onzekerheid. China kan tegenmaatregelen nemen en de kans is groot dat er meer beperkingen door de VS worden opgelegd aan andere chipmakers. Daardoor is de som van de aangekondigde maatregelen eerder overwegend negatief.

Reden voor de beperkingen

De voornaamste zorg van de Amerikaanse overheid is dat de geavanceerde AI-technologie mogelijk wordt doorgesluisd naar China. De huidige beleidsbeoordeling is bedoeld om ervoor te zorgen dat deze technologieën niet in verkeerde handen vallen en om te voorkomen dat ze bijdragen aan de technologische en militaire vooruitgang van landen die als rivalen van de Verenigde Staten worden gezien.

Onzekerheid over beoordelingsduur

Het is dus nog onduidelijk hoe lang de beleidsbeoordeling zal duren en wat precies wordt verstaan onder een grote zending. De focus ligt voornamelijk op grootschalige verkopen, vooral omdat landen zoals de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië enorme hoeveelheden chips willen importeren voor hun AI-datacenters.

Economische complicaties

Vertragingen in leveringen: Chipmakers zoals NVIDIA en AMD kunnen te maken krijgen met aanzienlijke vertragingen in hun leveringen naar het Midden-Oosten. Dit kan hun omzet en marktaandeel in die regio negatief beïnvloeden.

Verhoogde onzekerheid: De onzekerheid rondom de duur van de beleidsbeoordeling kan leiden tot een gebrek aan vertrouwen bij investeerders en klanten.

Industriële oorlog: Terwijl Amerikaanse bedrijven worden beperkt, kunnen concurrenten uit andere landen profiteren van de situatie door de vraag in het Midden-Oosten op te vangen. Dit kan ook de Chinese chipmakers aanzetten nog meer geld in research te steken. Dit gaat de industriële oorlog verhevigen.

Stoppen verspreiden H100-chips: Het is duidelijk de VS de wereldwijde verspreiding van ondermeer de H100-chips van NVIDIA wil tegengegaan. Dit zal de spanningen verder verhogen en bepaalde landen in het Midden-Oosten meer naar China en Rusland drijven.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.