Navigation

Podcast & artikel: NY Community Bancorp -37% - commercieel vastgoed - Japan

Podcast & artikel: NY Community Bancorp -37% - commercieel vastgoed - Japan

New York Community Bancorp $NYCB, een bank die vorig jaar met succes opkwam te midden van de problemen en instortingen van regionale geldschieters, heeft een aanzienlijke daling van 37% in de waarde van zijn aandelen meegemaakt. In Japan kwam Aozora Bank vannacht ook met een slechte melding over haar commercieel vastgoed in Amerika.

Commercieel vastgoed Amerika is een liabilty

De marktreactie op een onverwacht verlies bij NY Community Bancorp, met dalende rendementen op staatsobligaties en een afname in bredere aandelen, duidt op diepere bezorgdheid over commercieel vastgoed, vooral bij kleinere banken.

audio-thumbnail
Podcast: NY Community Bancorp onderuit - commercieel vastgoed - Japan
0:00
/266.0958

Situatie anders dan 2008

Hoewel het er nog niet naar uitziet dat het de aandelenmarkten echt in de war zal schoppen, is het wel een alarmbel. Een bankrun gaat heel snel. Dat weten we uit het verleden, vooral uit 2008. De huidige situatie is wel totaal anders, omdat er nu onderpanden zijn, hoewel die wel moeten worden afgeschreven

Amerikaanse overheidsinstanties

Naast onderpand hebben Amerikaanse overheidsinstanties eerder aangegeven dat ze de bankensector zullen beschermen tegen grote calamiteiten. Dit kan inhouden dat enkele banken failliet gaan, wat mogelijk negatieve gevolgen heeft voor aandeelhouders, maar er is een vangnet ingebed om echte grote rampen te voorkomen.

Te veel banken in Amerika

In Amerika is het bankenlandschap verdeeld met meer dan 4000 regionale banken. Toezichthouders willen dat er consolidatie komt, maar dit gebeurt langzaam, ondanks dat het afgelopen jaar druk zette toen Silicon Valley Bank omviel.

Japanse Aozora Bank waarschuwt

Nu blijkt dat er ook banken zijn die problemen hebben met commercieel vastgoed in Japan. De aandelen van de Japanse Aozora Bank daalde naar het laagste niveau in acht maanden nadat de Japanse bank waarschuwde voor een verwacht nettoverlies voor het fiscale jaar, als gevolg van blootstelling aan Amerikaanse commerciële vastgoedleningen.

Kans op meer problemen

Beleggers maken zich al lang zorgen over vastgoed en deze daling wijst wellicht op een breder probleem in de sector, met name gerelateerd aan commercieel vastgoed.

New York Community Bancorp, dat vorig jaar notabene een deel van Signature Bank heeft overgenomen, heeft geld opgestapeld om zich te wapenen tegen risico's op leningen, waaronder een paar problematische leningen voor een coöperatief complex en kantoorruimte.

Dit komt bovenop strengere regelgeving vanwege de omvang van de bank. De voorziening van de bank voor mogelijke leningsverliezen is gestegen naar $552 miljoen, wat zowel analisten als aandeelhouders heeft verrast. En dit leidde tot de koersval.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.