Navigation

Obligaties: 3 soorten renteverlagingen - door Mike Zaccardi

Historisch gezien zijn er volgens Mike Zaccardi 3 soorten renteverlagingen door de Federal Reserve: paniekverlagingen, zachte verlagingen en harde verlagingen.

Paniekverlagingen, zoals we die zagen in 1987 en 1998, zijn over het algemeen positief voor aandelen, mits het evenement geen negatieve invloed heeft op de reële economie. In deze situaties reageert de markt vaak gunstig op de verlaging, waardoor aandelenkoersen stijgen.

Zachte verlagingen, die plaatsvonden in jaren zoals 1984, 1995 en 2019, hebben een positief effect op zowel aandelen als obligaties. Deze verlagingen worden vaak doorgevoerd in tijden van economische vertraging, maar niet van crisis, waardoor zowel de aandelen- als obligatiemarkten ervan profiteren.

Harde verlagingen, zoals die in 1973, 1974, 1980, 1981, 1989, 2001 en 2007, hebben daarentegen een negatief effect op aandelen, maar blijken gunstig te zijn voor obligaties. Deze renteverlagingen vinden meestal plaats tijdens diepe economische crises of ernstige marktcorrecties, wat leidt tot een daling van de aandelenkoersen, terwijl obligaties in waarde toenemen door de vlucht naar veilige beleggingen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.