Navigation

Herhaling: Obligaties: Franse spread gevarenzone - exposure financials - chart historie

Herhaling: Obligaties: Franse spread gevarenzone - exposure financials - chart historie
pro

[Dit bericht is op vrijdag in de feed geplaatst en wordt nu onbewerkt herhaald.]

Frederik Ducrozet, hoofd van macro-economisch onderzoek bij Pictet Wealth Management, merkt op dat de Franse OAT-spread weer in de gevarenzone is beland, voor het eerst sinds 2017 toen Frexit een dreiging was.

Buitenlandse houders van OAT's vertegenwoordigden eind 2023 zo'n 53% van het totaal. De blootstelling van banken aan OAT's was nog steeds laag (7,7%), terwijl het aandeel van verzekeringsmaatschappijen het laagste ooit was (9,5%).

Wat is deze spread

De 10-jaars staatsobligatiespread ten opzichte van Duitse obligaties is een belangrijke indicator van het risico dat beleggers toeschrijven aan Franse staatsobligaties (OAT's). Een hogere spread wijst op een hoger waargenomen risico, terwijl een lagere spread vertrouwen in de markt weerspiegelt. De huidige stijging van de spread naar niveaus die voor het laatst in 2017 werden gezien wijst op hernieuwde marktzorgen.

Buitenlandse houders van OAT's

Eind 2023 vertegenwoordigden buitenlandse houders van OAT's 53% van het totaal. Dit benadrukt de grote afhankelijkheid van Frankrijk van buitenlandse investeerders voor de financiering van zijn schuld. Buitenlandse investeerders kunnen sneller reageren op wereldwijde economische schokken of politieke onzekerheden wat kan leiden tot grotere volatiliteit in de spreads.

Blootstelling banken en verzekeringsmaatschappijen

Hoewel de blootstelling van banken aan OAT's relatief laag bleef op 7,7%, is het belangrijk te begrijpen dat dit nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid vertegenwoordigt. Banken moeten voorzichtig blijven om te voorkomen dat eventuele schommelingen in de Franse obligatiemarkt hun balansen nadelig beïnvloeden. Vooralsnog zien we dat als een beperkt risico, maar niets mag worden uitgesloten en is afhankelijk van toekomstige ontwikkelingen.

Verzekeringsmaatschappijen hadden het laagste aandeel ooit in OAT's met slechts 9,5%. Het betekent dat deze instellingen minder blootgesteld zijn aan de risico's die gepaard gaan met de volatiliteit in de obligatiemarkt dan in het verleden. Vanwege de aard van de verzekeraars (lange horizon) rekenen we erop dat alleen bij een grote escalatie hier gevaar dreigt: nu dus niet.

Invloed van politieke en economische factoren

De huidige marktzorgen worden versterkt door de aanhoudende politieke onzekerheden in Europa en wereldwijd. Terwijl de spread in 2017 voornamelijk werd aangedreven door zorgen over een mogelijke Frexit, zijn de huidige zorgen breder en omvatten ze economische onzekerheden en geopolitieke spanningen.

Spread Franse OAT's: 2006 tot 2024 - uitleg

De onderstaande grafiek toont de 10-jaars staatsobligatiespread ten opzichte van Duitse obligaties (in basispunten) voor Franse OAT's van 2006 tot 2024. De belangrijkste punten die in de grafiek worden benadrukt leggen we uit. Deze grafiek en de bijbehorende informatie benadrukken de gevoeligheid van de Franse obligatiemarkt voor politieke en economische gebeurtenissen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.