Navigation

Obligaties: correlatie Fed rente en 10-jarige Amerikaanse leningen - aandelen

Obligaties: correlatie Fed rente en 10-jarige Amerikaanse leningen - aandelen

Historie

  • April 1981: In deze periode piekte het rendement op 10-jarige obligaties rond de 15%. De effectieve federale fondsenrente was destijds ook hoog, als reactie op de inflatiebestrijdingsmaatregelen van de Federal Reserve.
  • 1987: Hier zien we een significante stijging in de rentevoeten, deels veroorzaakt door de monetaire verkrapping door de Fed om economische oververhitting te voorkomen.
  • 2023-2024: Het rendement op 10-jarige obligaties bevindt zich momenteel rond de 4,42%, met de effectieve federale fondsenrente (Fed rente) iets boven de 5,3%. Dit weerspiegelt een periode van monetaire verkrapping door de Federal Reserve in een poging om de inflatie te beteugelen.

De grafiek toont de relatie tussen de effectieve federale fondsenrente (de balken) en het rendement op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties (de gele lijn) over meerdere decennia.

Toekomstige vooruitzichten

Gezien de huidige economische situatie en de beleidssignalen van de Federal Reserve, is het waarschijnlijk dat de rendementen hoog zullen blijven in de nabije toekomst.

Als de yield (rendement op obligaties) de komende 12 maanden zou dalen tot 3,5% of zelfs 3%, kunnen we dat als positief beschouwen en meer zien we ook niet gebeuren.

Echter, ondanks hogere rentevoeten, presteren aandelen momenteel goed. Dit komt omdat grote bedrijven goed gefinancierd zijn tegen gunstige (lagere) rentetarieven en voldoende ruimte hebben om aandelen terug te kopen, wat de aandelenkoersen ondersteunt.

Het is belangrijk op te merken dat als de rente nog verder stijgt, aandelenmarkten wel sterk kunnen corrigeren, omdat er door de markt geen rekening wordt gehouden met dat scenario. Dit risico moet niet onderschat worden, maar is nog steeds klein.

Momenteel lijkt het erop dat de hogere rente al in de aandelenprijzen is verdisconteerd, maar verdere verhogingen kunnen dus alsnog voor volatiliteit zorgen.

Conclusie

De effectieve federale fondsenrente en het rendement op 10-jarige Amerikaanse obligaties vertonen een sterke correlatie, vooral in perioden van economische stress en monetaire beleidsveranderingen.

Hoewel de rente momenteel hoog is, blijven aandelen redelijk goed presteren dankzij sterke bedrijfsfinanciën.

Desondanks moeten beleggers alert blijven op verdere beleidswijzigingen van de Federal Reserve, aangezien deze een directe impact hebben op de obligatiemarkt en bredere economische indicatoren.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.