Navigation

Obligaties: stijgende Amerikaanse rente zorgt voor onzekerheid risk assets

Obligaties: stijgende Amerikaanse rente zorgt voor onzekerheid risk assets

De recente sterke stijging van de Amerikaanse rente veroorzaakt onrust op de markten. Het rendement op zowel kortlopende als langlopende obligaties neemt snel toe.

Dit komt mede doordat de markt ervan uitgaat dat Trump de verkiezingen gaat winnen (momentopname) en inschat dat dit kan leiden tot een hogere rente. Als de rente verder oploopt, bestaat het risico op plotselinge schokken in risk-assets.

Het rendement op tweejarige staatsobligaties, om daarmee te beginnen, staat momenteel rond de 5,05%. Dit betekent dat de tweejaarsrente opnieuw de zone nadert waar deze eerder heeft gestaan, wat een negatief effect kan hebben op aandelen.

De vraag is nu of dit een tijdelijke opleving is in een dalende rentetrend, of dat de rente verder zal blijven stijgen. De rentestijging komt doordat economische data in de Verenigde Staten suggereren dat de Federal Reserve steeds minder reden heeft om de rente agressief te verlagen.

Enerzijds draait de economie beter dan verwacht. Dit betekent dat de stijgende rente negatief is voor aandelen, terwijl deze stijging ook aangeeft dat de economie sterker is dan verwacht, wat steun kan bieden aan bedrijfsresultaten.

Het rendement op tienjarige staatsobligaties noteert op dit moment rond de 4,93%. Uit de grafieken blijkt dat de rente eerder, eind 2023, hoger stond rond de 5%, waarna een dalende trend werd ingezet.

Ook hier geldt de vraag: is dit een tijdelijke stijging in een dalende trend, of betekent dit dat de rente weer gaat oplopen richting de 5%. Omdat dit op dit moment onbeslist is, en ondanks dat het komt doordat de economische data beter zijn dan verwacht, zijn we toch enigszins voorzichtig.

Dit betekent dat we voor de lange termijn niet denken dat deze rentestijging een volledige verstoring zal veroorzaken, maar we voorzien wel dat als de rente nu verder oploopt, dit plotseling kan leiden tot negatieve koersbewegingen (schokken naar beneden) in zogenoemde risicovolle activa, zoals aandelen of bijvoorbeeld Bitcoin.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.