Navigation

OCI: cijfers niet verrassend - wil waarde bedrijf vergroten - som der delen

OCI $OCI heeft in het derde kwartaal van 2023 een aanzienlijke omzetdaling en verlies geleden wat geen verrassing is. Echter, het is wel opmerkelijk dat OCI financiële adviseurs van Inclusive Capital heeft ingeschakeld om de waarde van het bedrijf te vergroten.

Inclusive Capital heeft OCI er eerder op gewezen dat het bedrijf ondergewaardeerd is op basis van de som der delen. Nu verklaart OCI dat er speciale aandacht wordt besteed aan het aanpakken van de holdingkorting wat positief is.

Dit kan betekenen dat het bedrijf wordt opgesplitst wat de aandeelhouderswaarde kan vergroten. Zoals eerder aangegeven, na de cijfers van Fertiglobe, biedt elke dip in OCI een handelskans. Doordat de som der delen zichtbaar kan gaan worden bij een opdeling zou de koers van OCI naar boven kunnen gaan.

De hoge schuld van 2,3 miljard dollar en een schuldratio van 1,5 moet wel in ogenschouw worden genomen. Het is realistisch dat dit ook een beperking is voor een stijging, maar ook dan is er nog steeds flinke ruimte voor het aandeel om meer waard te worden.

Terug naar de cijfers van OCI

De omzet is op jaarbasis met 54 procent gedaald tot minder dan 1,1 miljard dollar in het afgelopen kwartaal. Daarnaast is de aangepaste EBITDA met 75 procent afgenomen tot 242 miljoen dollar. Deze dalingen worden toegeschreven aan zowel prijsdalingen als verminderde verkoopvolumes.

Het bedrijf rapporteerde een nettoverlies van 117,9 miljoen dollar in het afgelopen kwartaal. Vorig jaar boekte OCI nog een nettowinst van 316,4 miljoen dollar.

Daarnaast bedroeg de vrije kasstroom afgelopen kwartaal 3,1 miljoen dollar negatief, in contrast met een positieve vrije kasstroom van ruim 392 miljoen dollar het jaar ervoor.

Met een nettoschuld van 2,3 miljard dollar en een schuldratio van 1,5 aan het einde van september, heeft OCI financiële adviseurs van Inclusive Capital ingeschakeld om de waarde van het bedrijf te vergroten, met speciale aandacht voor het aanpakken van de holdingkorting. OCI is momenteel bezig met verschillende voorstellen om de waarde te verhogen. Verdere details volgen later, aldus het bedrijf.

OCI meldde een stijging van de prijzen voor ammoniak in het derde kwartaal met ongeveer 150 procent, als gevolg van een grotere vraag en een afnemend aanbod.

Volgens het bedrijf zijn de prijzen voor stikstof aan het einde van het tweede en het begin van het derde kwartaal gestabiliseerd. Voor 2024 verwacht OCI verdere groei in de vraag naar stikstof.

Methanolprijzen zijn na een dieptepunt in het derde kwartaal weer hersteld. OCI voorspelt dat de markt voor methanol op de middellange termijn zal worden gesteund in geval van een herstel van de macro-economie.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.