Navigation

OCI en K+S: cijfers Fertiglobe - guidance hoopvol - belang 50 procent

Fertiglobe, waarin OCI een belang van 50 procent heeft, rapporteerde een daling van de nettowinst in het derde kwartaal door verminderde vraag naar meststoffen. Desondanks verwacht het bedrijf te profiteren van de stijgende prijzen van stikstof in het vierde kwartaal. Fertiglobe is 's werelds grootste exporteur van ureum en ammoniak over zee.

De aankondigingen van Fertiglobe kunnen invloed hebben op de koersen van OCI en K+S (beursgenoteerd in Duitsland). De cijfers van Fertiglobe zijn zwak, maar door de outlook zou het negatieve effect op OCI en K+S kunnen meevallen. De forward guidance van Fertiglobe zou zelfs positief kunnen worden uitgelegd. De guidance van Fertiglobe sluit aan bij recente mededelingen van meststoffabrikanten die optimistischer zijn over de toekomst.

Wat betreft OCI (en in principe ook K+S), zien we elke dip als een handelsmogelijkheid. De intrinsieke waarde van het aandeel OCI is aanzienlijk hoger dan de huidige waarde. Eerder dit jaar wees Inclusive Capital Partners, een activistische belegger, erop dat het 50-procent belang van OCI in Fertiglobe al circa driekwart van de beurswaarde van heel OCI vertegenwoordigt.

Terug naar Fertiglobe. In het derde kwartaal bedroeg de nettowinst voor de aandeelhouders $39,5 miljoen, ten opzichte van $291,6 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde in het derde kwartaal naar $525,1 miljoen, van $1,3 miljard in dezelfde periode vorig jaar.

Ahmed El Hoshy, de CEO van Fertiglobe, benadrukte: "We zagen in het derde kwartaal dat stikstofprijzen hun positieve momentum behielden door krapte op de markt als gevolg van geplande en ongeplande verstoringen in het aanbod, de vraag naar voorraadopbouw en de verwachting van verminderde export uit China. Stikstofprijzen zijn aanzienlijk gestegen sinds het dieptepunt in het tweede en derde kwartaal en we verwachten dat de voordelen van deze stijgingen zich in het vierde kwartaal zullen manifesteren."

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.