Navigation

OCI: met cijfers gekomen - blik op het aandeel

OCI: met cijfers gekomen - blik op het aandeel

OCI $OCI rapporteerde een totale omzet van $1,224 miljoen in het eerste kwartaal van 2024, een daling van 11% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De aangepaste EBITDA daalde met 12% tot $297 miljoen, voornamelijk door lagere stikstofprijzen wereldwijd.

De vrije kasstroom (FCF) bedroeg $73 miljoen in het eerste kwartaal van 2024. De netto schuld bedroeg $3,795 miljoen op 31 maart 2024, met een totale nettoschuld op basis van trailing 12-maanden aangepaste EBITDA van 3,2.

De vooruitzichten voor 2024 blijven onveranderd, waarbij het bedrijf een aanzienlijke verbetering van de operationele prestaties verwacht dankzij lagere gasprijzen en een vermindering van de negatieve impact van gerealiseerde hedgeverliezen.

OCI verwacht aanzienlijke kasopbrengsten te gebruiken om de schuld te verlagen en kapitaaluitgaven te financieren, inclusief de voltooiing van het Texas Blue Clean Ammonia-project.

Visie op het aandeel

Gezien de gemengde resultaten en ondanks de bevestigde vooruitzichten voor 2024, blijven we neutraal over de toekomstige prestaties van het aandeel OCI.

De verbetering in operationele prestaties en de start van nieuwe productlijnen zoals AdBlue zijn positieve signalen, maar de daling in omzet en de hogere nettoschuld roepen voorzichtigheid op.

We vinden dat het reorganisatieproces rommelig verloopt en er weinig extra overblijft voor de gewone aandeelhouder. We gaan dus niks doen met aandeel.

Sterke punten

  • Eigen productverkopen: Eigen productverkopen stegen met 25% ten opzichte van het vorige jaar.
  • Verbetering van operationele prestaties: Verbeterde operationele prestaties in de stikstof- en methanoolsegmenten.
  • Vrije kasstroom: Een positieve vrije kasstroom van $73 miljoen, ondanks uitdagende marktomstandigheden.
  • AdBlue productie: Start van AdBlue productie in Europa, met potentieel voor uitbreiding.

Zwakke punten

  • Omzetdaling: Een daling van 11% in totale omzet ten opzichte van Q1 2023.
  • Lagere stikstofprijzen: Significante daling van stikstofprijzen, wat de inkomsten drukte.
  • Gerealiseerde hedgeverliezen: Gerealiseerde verliezen van $47 miljoen op aardgashedges (hoewel duidelijk aan het verbeteren en niet meer en echt een zwak punt).
  • Hogere nettoschuld: Een stijging van de nettoschuld tot $3,795 miljoen.

Toelichting van de CEO

Ahmed El-Hoshy, CEO van OCI Global, verklaarde: “We zijn tevreden met OCI’s veerkrachtige prestaties in het eerste kwartaal van 2024 en de voortdurende vooruitgang in onze efficiëntieverbeteringen, naast de uitvoering van onze wereldwijde decarbonisatiestrategie. Ondanks uitdagende marktomstandigheden blijven we ons richten op het runnen van onze doorlopende business en het versterken van onze leidende positie in koolstofarme producten in onze belangrijkste markten.”

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.