Navigation

OCI: cijfers van Yara slecht - wel groene grasspriet - visie

De cijfers van Yara zijn slecht en kunnen invloed hebben op OCI $OCI. De toelichting bij de cijfers geeft echter ook aan dat als tussen de regels door wordt gelezen het ergste mogelijk achter de rug is. Maar de markt is ook volatiel.

Wel is de kans aanwezig dat OCI op de cijfers van Yara kan dalen. Dat kan dan later wel weer handelskansen geven.

Er dreigt waarschijnlijk eerder een tekort dan een overschot in de komende paar jaar voor fertilizers. Over het geheel genomen zien we OCI als neutraal, maar dips zien we dus als handelskansen. Ook vanwege de toenemende kans dat er uiteindelijk toch een opsplitsing komt van het bedrijf dat extra waarde kan blootleggen.

In 2019 had het FD overigens een artikel dat een fusie tussen #Yara en #OCI nog aannemelijk zou zijn.

Terug naar Yara. Yara, één van 's werelds grootste producenten van kunstmest uit Noorwegen, meldde een groter dan verwachte daling van de winst in het derde kwartaal. Deze daling was het gevolg van afnemende prijzen van hun producten en wereldwijde daling van gasprijzen, een belangrijke inputfactor.

De winst voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie (EBITDA), exclusief eenmalige posten, voor de periode juli tot september, daalde van $1 miljard naar $396 miljoen in vergelijking met het voorgaande jaar. Analisten hadden gemiddeld een winst van $630 miljoen verwacht.

Het bedrijf verwacht een positief vooruitzicht voor de verkoop van kunstmest, maar merkte op dat er onzekerheid bestaat over het tijdstip van leveringen.

De CEO van Yara, Svein Tore Holsether, zei: "Hoewel de fundamenten in de landbouw gunstig zijn, blijven de stikstofmarkten gevoelig voor geopolitiek en marktvolatiliteit."

De omzet daalde met 38% op jaarbasis tot $3,86 miljard. Analisten hadden gemiddeld een daling van 29% in de omzet verwacht. Dit kwam voornamelijk door lagere ammoniakprijzen als gevolg van de afname van de Europese gasprijzen van hun recordniveaus in 2022. Het bedrijf schat dat de gasprijzen voor het vierde kwartaal van 2023 zo'n 520 miljoen lager zouden zijn dan het voorgaande jaar.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.