Navigation

Servische president Vučić: waarschuwt kans wereldoorlog binnen 3-4 maanden

Servische president Vučić: waarschuwt kans wereldoorlog binnen 3-4 maanden

Volgens het Zwitserse weekblad Weltwoche heeft de Servische president Aleksandar Vučić in een interview onthuld dat Servië de voorraden olie, bloem en suiker controleert omdat er binnen 3-4 maanden een wereldoorlog kan uitbreken.

Opvallend is dat volgens een artikel van Bloomberg de Deense regering burgers vraagt zich voor te bereiden op een mogelijke aanval of crisis door voorraden water, voedsel en medicijnen aan te leggen en jodiumtabletten in huis te houden. Door de toenemende dreiging vanuit Rusland hebben de Deense autoriteiten hun paraatheid verhoogd en raden ze burgers aan hetzelfde te doen.

Terug naar de president van Servië. Vučić, die goede relaties onderhoudt met Vladimir Putin en Moskou, lijkt goed geïnformeerd over de gebeurtenissen achter de schermen. Hij heeft het Russische ultimatum aan de NAVO geanalyseerd, vooral na de bevestiging van de verplaatsing van Oekraïense F-16 jachtvliegtuigen naar NAVO-bases in Roemenië en Polen.

In het interview zei Vučić dat de retoriek dagelijks verergert en hem doet denken aan een citaat van een historicus: "De trein is het station al uit en niemand kan hem stoppen."

Hij gelooft dat de laatste dagen naderen waarin we de kans hebben om te heroverwegen en te reflecteren op wat er in Oekraïne gebeurt. Als de grote mogendheden niet snel iets doen, voorziet Vučić een echte ramp.

Vučić waarschuwde ook dat het gokken op bluf betekent dat men zelf geen betere kaarten heeft. Hij benadrukte dat hij altijd zeer voorzichtig is bij het inschatten van Putins wensen of mogelijke toekomstige acties.

De situatie wordt verder gecompliceerd doordat iedereen alleen over oorlog praat en niemand naar vrede zoekt. Vrede is volgens Vučić bijna een verboden woord geworden.

Hij suggereerde ook een theorie dat het Westen mogelijk denkt Putin gemakkelijk te kunnen verslaan, hem wil uitputten in Oekraïne en daarna Rusland wil binnendringen. Maar hij waarschuwt dat de NAVO en de VS zich geen nederlaag in Oekraïne kunnen veroorloven, en dat de geopolitieke positie van Europa en het collectieve Westen zo verslechtert dat het moeilijk zal zijn om deze te herstellen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.